Tényleg látják a kutyák a szellemeket?

Tudjuk, hogy  sokan hisznek a paranormális jelenségekben, de vajon a kutyák tényleg látják a  szellemeket? Azt tudjuk, hogy a kutyák bizonyos érzékszervei sokkal élesebbek, mint az embereké. Ám tényleg örülni tudnánk annak, ha bebizonyosodna, hogy látják a szellemvilágot?

Azok, akik hisznek a paranormális jelenségekben, valószínűleg örömmel fogadnák, ha be lehetne bizonyítani, hogy négylábú kedenceink látják a szellemeket, hiszen ez számukra egyféle kapcsolatot adna elvesztett, szeretett rokonaikkal. Bár tudományos bizonyíték nincs az ebek szellemlátó képességére, az tény, hogy viselkedésük gyakorta utal arra, hogy érzékelnek olyan dolgokat, amiket mi, emberek nem.

pici, fehér francia bulldog vödörből kifele les

A saját észlelések fontos szerepe

Alapvetően a kutyák viselkedésének számos része rejtély a gazdik számára, de egyes példák elgondolkodtatnak bennünket, hogy elképzelhető-e az elképzelhetetlen. Azok a gazdák, akik hisznek a paranormális jelenségekben, sokkal inkább vélik kutyájuk értelmezhetetlen viselkedési reakcióit valamilyen paranormális dolog által kiváltottnak. Például ha a kutya sokszor és hosszasan álldogál a ház egy pontján, majd a gazda megtudja, hogy valamikor régen valaki ott halt meg, akkor hittel hiszi, hogy ebe az elhunyt szellemét látja ott.

Sokkal gyakoribb, ha a kutya a sarokban állva látszólag a semmit ugatja, vagy egy elhunyt, szeretett családtag által kedvelt tárgy (pl. karosszék, ágy) mellől nem mozdul el. Ilyen esetekben sokan vélik úgy, hogy a számukra láthatatlan, de a kutya által érzékelt szellem jelent meg.

malinois jellegű kutya valamit ugat

Persze mindezeket bizonyítani nem tudják a kutatók, tudósok sem, annak ellenére sem, hogy a kutyák öt alap érzékszervének működését és az ebek viselkedését hosszú évtizedek óta kutatják.

A hatodik érzék

Az öt érzék (látás, szaglás, ízlelés, tapintás, hallás) mellett a kutyáknak van egy hatodik érzékük is. Ez olyasmi, mint amit mi érzünk a gyomrunkban olyankor, amikor valami nincs rendben, azaz a megérzés.

A különbség az, hogy a kutyák nyitottabbak arra, hogy bízzanak abban, amit éreznek, míg az emberek hajlamosak ilyenkor előbb elemezni.

Ha nem találnak más magyarázatot megérzéseikre, akkor is elutasítják azt, mondván, nem hisznek a parnormális dolgokban.

A kutyk azonban sokkal érzékenyebben reagálnak mindenre. Megfigyelhető, hogy amikor a gazdi hazaérkezik, a kutya már jóval előbb az ajtóban ül és várja. Egy idő után ez szokásává válik, a napi rutin részévé. Ám ha egyszer  korábban ér haza, és a kutya akkor is az ajtóban ül, akkor erre a megmagyarázhatatlan viselkedésre a hatodik érzék lehet az indok.

A kutyák a szaglásuknak köszönhetően képesek felderíteni a közelgő katasztrófákat, még mielőtt azok bekövetkeznének.

Azt tudjuk, hogy a légköri változásoknak és a többi természeti jelenségnek is sajátos szaga van, amit mi, emberek is érzünk, ha már az adott jelenség közepében vagyunk (gondoljunk csak a nyári zivatarok szagára), ám kutyáink már jóval előbb tudják, hogy valami közeledik.

tacskó stégen ülve mereven nézi a vizet

Vajon tényleg látják a kutyák, amit mi nem?

Tudjuk, hogy a kutyák hallása sokkal kifinomultabb, azaz olyan dolgokat is képesek meghallani, amelyek nagyon magas hangúak és nagyon nagy távolságban vannak. Tehát a kutyák hallási észlelése egy másik terület, ahol a körülöttük lévő világot az emberi lényektől jelentősen eltérő módon érzékelik.

Ez az érzékszervi különbség összekapcsolódhat azzal a képességükkel, hogy képesek felismerni különböző és észrevehetetlen jelenségeket, amelyeket mi nem, és így az egész kissé misztikussá válhat.

Főleg igaz mindez, ha ehhez még hozzáadjuk azt, hogy a kutya látótere sokkal szélesebb, mint a miénk; azaz nagyobb távolságban láthatnak tárgyakat, és szürkületben, alkonyatkor és hajnalban látóképességük messze felülmúlja a mieinket, lehetővé téve bizonyos emberi szem számára észlelhetetlen mozgások felvételét.

labrador az ablakban lógó nyelvvel, mereven néz

Egyszóval tény, hogy a kutyák fantasztikus teremtmények, csodálatos képességekkel, ám a kiterjedt és sokoldalú kutatások ellenére is sok a bizonytalanság ezekkel kapcsolatban.

Azt viszont biztosan tudhatjuk, hogy hiperérzékenyen működő érzékszerveik miatt teljesen másként látják a világot, mint mi, emberek, már csak észlelési képességeink eltéréseiből eredően is. Azonban az, hogy rendkívüli érzékeik képesek-e felismerni ismeretlen formákat, energiákat, vagy akár a paranormális jelenségeket, továbbra is rejtély marad. Aki hisz a szellemekben, az úgy is meggyőződéssel vallja, hogy kutyája azokat látja, aki pedig nem, az továbbra is keresi a választ a rejtélyre.

Ajánlott cikkek