Tavaszi allergiaszezon

Bár még a hideg téli napokat tapossuk, a tavasz már egyre közelebb van. Sok helyen a tavaszi virágágok elkezdték kidugni fejüket a föld alól, a nap sugarai napról napra melegebbek. Ám a tavasz a sok szépség mellett sok kellemetlenséget is hozhat, főleg azok számára, akik allergiásak.

Persze házi kedvenceink – hozzánk hasonlóan – az év egészében szenvedhetnek valamilyen allergiától, ám a tavasz sokak életébe hoz rossz napokat, köszönhetően az úgynevezett szezonális allergiának. Ez a melegebb időjárással érkezik, ahogy a természet kilép hibernált állapotából és a pollenek elszabadulnak.

kutya ül a tavaszi réten

Ha a kutya allergiás…

A kutyák is lehetnek allergiásak nagyon sok környezeti tényezőre és háztartási termékre, de akár a tavaszi pollenallergia is okozhat náluk panaszokat. Más, gyakori allergének a következők:

 • Por
 • Poratka
 • Parlagfű
 • Penész
 • Toll
 • Bolhacsípés

Érdekes, de sokkal gyakrabban figyelhető meg allergia egyes terrier, szetter és retriever fajtáknál, valamint olyan nyomott orrú fajtáknál, mint a mopsz, bulldogok vagy a boston terrier.

tavaszi díszben pompázó fa alatti, kőfalon macska ül

Ha a macska allergiás

A szabadban különösen sokat tartózkodó macskáknál gyakorta alakulhat ki szezonális allergia. A kutyákhoz hasonlóan lehetnek allergiásak a pollenekre és más tavaszi allergénekre is. Az allergia megelőzhető azzal, ha nem engedi ki a cicát, különösen száraz és szeles napokon. Ezenkívül tartsa bent a cicát fűnyírás, gyomirtás vagy kertgondozás után. Ha a ventilátorok helyett a légkondicionálót használ, csökkenti a beltéri levegőben lévő pollenek mennyiségét, ezáltal pedig a porszívózásra fordítandó időt is.

Ezek a tünetek utalhatnak arra, hogy a cica allergiától szenved:

 • viszketés (beleértve a túlzott vakarózást, szőrhullást, vörös bőrt vagy bőrirritációt)
 • kivörösödött, könnyező szemek
 • a mancsok gyakori nyalogatása
 • fülfertőzések (erre utalhat a fej rázása vagy a fülek vakarása)
 • tüsszögés (és kutyáknál gyakrabban, macskáknál ritkábban az ún. „fordított tüsszögés”, azaz amikor gyorsan kapkodják a levegőt az orrukon keresztül)

Amennyiben a fenti tüneteket, vagy azok bármelyikét észleli a cicánál, érdemes mielőbb állatorvoshoz fordulni.

schnauzer kölyök tavaszi réten ül

Hogyan segíthet a gazdi?

Esetenként a szezonális allergiák tünetei átfedésben vannak más  - például étel, vagy egyéb környezeti – allergiák tüneteivel, így a diagnózis már nem olyan könnyű. Az állatorvos a legtöbb esetben felír valamilyen gyógyszert, de sokszor hatékony megoldás lehet az étrend megváltoztatása és táplálékkiegészítők (pl. Omega 3) adagolása.

Az allergiák okozta viszketés vagy egyéb bőrproblémák kezelésére mindenképpen törölje le a kutya mancsát, miután sétáltak, vagy a cicáét, ha a szabadban járkált, és használjon állatok számára gyártott hidratálót, vagy nyugtató hatású kutya- vagy macskasampont. Az antihisztaminok a kisállatok mindössze 20 százalékánál hatásosak, ezért konzultáljon állatorvosával, mielőtt bármilyen gyógyszert beadna az állatnak. Soha nem szabad humán gyógyszert adni, de semmi egyebet sem az orvos jóváhagyása nélkül! 

Ajánlott cikkek