Tavaszi allergiaszezon

Bár még a hideg téli napokat tapossuk, a tavasz már egyre közelebb van. Sok helyen a tavaszi virágágok elkezdték kidugni fejüket a föld alól, a nap sugarai napról napra melegebbek. Ám a tavasz a sok szépség mellett sok kellemetlenséget is hozhat, főleg azok számára, akik allergiásak.

Persze házi kedvenceink – hozzánk hasonlóan – az év egészében szenvedhetnek valamilyen allergiától, ám a tavasz sokak életébe hoz rossz napokat, köszönhetően az úgynevezett szezonális allergiának. Ez a melegebb időjárással érkezik, ahogy a természet kilép hibernált állapotából és a pollenek elszabadulnak.

kutya ül a tavaszi réten

Ha a kutya allergiás…

A kutyák is lehetnek allergiásak nagyon sok környezeti tényezőre és háztartási termékre, de akár a tavaszi pollenallergia is okozhat náluk panaszokat. Más, gyakori allergének a következők:

  • Por
  • Poratka
  • Parlagfű
  • Penész
  • Toll
  • Bolhacsípés

Érdekes, de sokkal gyakrabban figyelhető meg allergia egyes terrier, szetter és retriever fajtáknál, valamint olyan nyomott orrú fajtáknál, mint a mopsz, bulldogok vagy a boston terrier.

tavaszi díszben pompázó fa alatti, kőfalon macska ül

Ha a macska allergiás

A szabadban különösen sokat tartózkodó macskáknál gyakorta alakulhat ki szezonális allergia. A kutyákhoz hasonlóan lehetnek allergiásak a pollenekre és más tavaszi allergénekre is. Az allergia megelőzhető azzal, ha nem engedi ki a cicát, különösen száraz és szeles napokon. Ezenkívül tartsa bent a cicát fűnyírás, gyomirtás vagy kertgondozás után. Ha a ventilátorok helyett a légkondicionálót használ, csökkenti a beltéri levegőben lévő pollenek mennyiségét, ezáltal pedig a porszívózásra fordítandó időt is.

Ezek a tünetek utalhatnak arra, hogy a cica allergiától szenved:

  • viszketés (beleértve a túlzott vakarózást, szőrhullást, vörös bőrt vagy bőrirritációt)
  • kivörösödött, könnyező szemek
  • a mancsok gyakori nyalogatása
  • fülfertőzések (erre utalhat a fej rázása vagy a fülek vakarása)
  • tüsszögés (és kutyáknál gyakrabban, macskáknál ritkábban az ún. „fordított tüsszögés”, azaz amikor gyorsan kapkodják a levegőt az orrukon keresztül)

Amennyiben a fenti tüneteket, vagy azok bármelyikét észleli a cicánál, érdemes mielőbb állatorvoshoz fordulni.

schnauzer kölyök tavaszi réten ül

Hogyan segíthet a gazdi?

Esetenként a szezonális allergiák tünetei átfedésben vannak más  - például étel, vagy egyéb környezeti – allergiák tüneteivel, így a diagnózis már nem olyan könnyű. Az állatorvos a legtöbb esetben felír valamilyen gyógyszert, de sokszor hatékony megoldás lehet az étrend megváltoztatása és táplálékkiegészítők (pl. Omega 3) adagolása.

Az allergiák okozta viszketés vagy egyéb bőrproblémák kezelésére mindenképpen törölje le a kutya mancsát, miután sétáltak, vagy a cicáét, ha a szabadban járkált, és használjon állatok számára gyártott hidratálót, vagy nyugtató hatású kutya- vagy macskasampont. Az antihisztaminok a kisállatok mindössze 20 százalékánál hatásosak, ezért konzultáljon állatorvosával, mielőtt bármilyen gyógyszert beadna az állatnak. Soha nem szabad humán gyógyszert adni, de semmi egyebet sem az orvos jóváhagyása nélkül! 

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n