Oroszország állatoknak fejleszt vakcinát az új koronavírus ellen

Oroszország állatoknak fejleszt vakcinát az új koronavírus ellen

Oroszország állami állategészségügyi szolgálata március 31-én bejelentette, hogy a világon elsőként hagytak jóvá állatok számára gyártott vakcinát az új típusú koronavírus ellen. Jelezték, hogy a vakcinát azért fejlesztették ki, hogy megakadályozzák a vírus esetleges állatról emberre terjedését, vagy – legrosszabb esetben – azt, hogy a vírus mutálódni tudjon az állatokban, majd róluk az emberekre terjedjen. Bíznak abban, hogy az oltás segítséget jelent a nyércfarmok újraindításában, melyek közül sokat még korábban a tömeges fertőződések miatt ki kellett irtani.

A Szövetségi Állat- és Növény-egészségügyi Felügyeleti Szolgálat jelezte, hogy egyelőre nem javasoltja az állatok rutinszerű oltását, mivel a WHO nem talált olyan eseteket, amikor állatok okozták volna a humán megbetegedéseket. Azt is tudni kell, hogy a macskák és kutyák igen ritkán fertőződnek meg az új típusú koronavírussal, és ha ez meg is történik, akkor is csak enyhe tüneteket produkálnak, komoly megbetegedést a vírus nem okoz. Jelezték azt is, hogy oroszlánok, tigrisek és hópárducok is fertőződhetnek a koronavírussal.

Az orosz ügynökség négy esetet említett csak március utolsó hetéről, amikor is Olaszországban és Mexikóban állatok fertőződtek. Úgy vélik, mindez igazolja azt, hogy az állatok számára kifejlesztett védőoltásra igenis szükség van a gyorsabban terjedő vírus mutációk elleni biztosítékként.

"A jövő érdekében végeztük el ezt a munkát" - mondta Konstantin Savenkov igazgatóhelyettes. "Fel kell készülnünk arra, hogy megelőzzünk egy helyzetet, nem pedig később kezeljük, akkor, ha negatív fordulatot vesz."

A Karnivak-Kov nevű vakcinát húsevő állatoknak szánják. A klinikai kísérleteket sarki rókákkal, macskákkal, kutyákkal, nyércekkel és más állatokkal végezték, és a gyártás már meg is kezdődött egy állatorvosi gyógyszereket gyártó üzemben.

A hírek szerint az Oroszországban, valamint Ausztriában, Kanadában, Görögországban, Lengyelországban és az Egyesült Államokban található prémtenyésztők már élénk érdeklődést mutatnak az oltóanyag iránt, de egyelőre még nincs hír arról, hogy a vakcinák mikor lesznek elérhetők a kedvtelésből tartott házi kedvencek számára.

Az állatok új típusú koronavírussal való fertőződésének problémája tavaly került az érdeklődés középpontjába, amikor is a nyércfarmokon viharos sebsséggel terjedő járvány több millió állat kiirtását tette szükségessé. Egy dániai telepen közel 17 millió állatot öltek le, miután a vírus az állatokról emberekre is átterjedt. Utah-ból olyan jelentések érkeztek, melyek szerint a tenyésztett nyércek vadon élő nyérceknek adták át a vírust. Mindez megnyomta a pánikgombot a tudósokban, hiszen a vadon élő állatokban szaporodó és mutálódó vírus később akár az embereket is megfertőzheti.

nytimes.com és yandex.ru nyomán; nyitókép: Vetandlife.Ru

Ajánlott cikkek