Mogyorót a kutyának?

Itt a jó idő, ám sokan inkább a lakás hűvösébe húzódnak be a meleg elől. Besötétítenek, és indulhat az esti mozizás. Ennek elengedhetetlen kelléke a rágcsálnivaló és a hűtött ital. Némi üdítő, sör, mellé popcorn, chips, vagy a régi jó mogyoró.

El sem tudja képzelni, naponta hányan ütik be a böngészőjük keresőjébe a kutya és a mogyoró szavakat. Minden gazdi szeretné tudni, hogy ehet-e mogyorót a kutyája, és ha igen, milyen fajtát. Nem is rossz ötlet, hogy keresgélnek és kutatnak, ugyanis nagyon sok, az emberek által előszeretettel fogyasztott mogyoróféle veszélyes lehet a kutyára. Különösen a mandula, a dió, a pisztácia, a makadámia dió és a pekándió lehetnek veszélyesek a számára.

De mi a helyzet a jó öreg földimogyoróval? Ehet olyat a kutya?

Jó hír, hogy a földimogyoró nem mérgező a kutyák számára. Azért nem árt tudni, hogy bár nem mérgező, így nyugodtan ehet földimogyirót tartalmazó ételt vagy jutalomfalatot, azért a zsírtatalommal nem árt számolni.

A kutyák nehezebben emésztik a zsírt, nagy mennyiségű zsír bevitele esetén bélrendszeri zavar is jelentkezhet, hányással és hasmenéssel, hasi fájdalommal.

A túl sok zsír fogyasztása akár hasnyálmirigy gyulladáshoz is vezethet, és bár jól kezelhető a betegség, azt tudni kell, hogy igen nagy fájdalommal jár az állat számára.

igen elhízott kutya fekszik

Óvakodjon a sózott földimogyorótól

Amennyiben otthon szeretne jutalomfalatot készíteni kedvencének, és ehhez mogyorót használ, ügyeljen arra, hogy alacsony nátrium tartalmú mogyoróvajat vagy sózatlan földimogyorót vegyen. A túl sok só nátrium-ion toxikózist eredményezhet. Bár sok helyütt ajánlják a receptekben, ennek ellenére ne használjon mandulavajat, és ne adjon a kutyának olyan humán fogyasztásra készült kekszet vagy süteményt, amely földimogyorót tartalmat (mogyoróvaj, cukorkafélék, mogyorós csoki – ez amúgy is mérgező lehet a kutyának).

Ellenőrizze a xylitol tartalmat

Nagyon figyeljen, ha mogyoróvajat vásárol. A kereskedelemben kapható mogyoróvaj készítmények közül sokban található cukor helyettesítő szer, általában xylitol, azaz nyírfacukor. Ez azonban erősen mérgező a kutyák számára.

Ha a termék címkéjén látja a xylitol elnevezést, vagy akár azt olvassa, hogy természetes édesítőszer, esetleg cukoralkohol, akkor ne vegye meg.

gazdi jutalomfalatot ad a kutyának

Lehet, hogy a xylitol teljesen megfelelő az emberek számára, ám ha kedvencének készül házi falatkát készíteni, akkor egyáltalán nem jó döntés. Már nagyin kis mennyiségű xylitol is hipoglikémiát okoz náluk, azaz a vércukrszint veszélyes mértékben csökken. Sajnos ez gyakorta végzetes probléma, ugyanis elpusztulnak a májsejtek. Ha a kutya véletlenül xylitolt nyel le, azonnal vigye állatorvoshoz. A mérgezés tünetei lehetnek a dezorientáció, tántorgás, zihálás, ájulás, görcsö rohamok.

Egyébként xylitol található egyes fogkrémekben, rágógumikban, cukorkafélékben, vitaminokban, de sok más termékben is.

Ellenőrizze az adagokat

Egyszóval nincs baj a földimogyoróval, ha mértékkel eteti. A mértékletesség egyébként is fontos dolog a kutya nevelésében, etetésében, de saját életünkben is. Ha a földmigyoró különleges jutalomfalat lesz a számára, nem pedig fő eledel, akkor is örülni fog neki. Ugyanez a helyzet a mogyoróvajjal készült jutalomfalatokkal, kutyakekszekkel és kutyasütikkel.

Ajánlott cikkek