Mit tanulhatunk kutyánktól?

Azt, hogy kutyával élni jó, egyetlen gazdi sem vitatja. Ez a négylábú társ nem csak az ember legjobb barátja, de támogatja lelki és fizikai egészségét is. Ráadásul aki kutyával él, az sokkal többet tanulhat kedvencétől, mintsem azt gondolná.

Nincs szükség az életmód tanácsadókra, a közösségi oldalakon fellelhető motivációs idézetekre és hasonló témájú könyvekre sem. Elég csak figyelni az ebet, és tanulni tőle.

Mutasd ki a szereteted!

Teljesen mindegy, hogy merre jártál, milyen volt a napod, a kutya mindig önfeledt boldogsággal és örömmel fogadja, amikor hazaér. Mintha nem is pár órája ment volna el, hanem legalábbis évekkel korábban. Ő az, aki mindig figyelmesen hallgatja a panaszokat is, főleg, ha közben kap egy kis fülvakarást.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy ha apa, anya vagy a házastárs hazaér egy hosszú nap végén, azonnal fel kell ugrani, és körbe kell rajongani, de kimutatni azt, hogy őszintén örülünk hazaérkezésének, nem kerül semmibe.

Élvezd az ételt!

A kutya minden egyes étkezést képes szinte vallásos áhítattal végigenni. Igen, még akkor is, ha úgy tűnik, habzsolja. Egyszerűen élvezi az étel ízét és az étkezés szertartását.

Ahelyett, hogy a tévé előtt ülve, azt bámulva, vagy a telefont nyomkodva bekapnál pár falatot, üljön le az asztalhoz. Szánjon rá időt, hogy élvezze az étel ízét, de színeit, küllemét is. Persze azért ügyeljen arra, hogy ne nyáladzon és csámcsogjon olyan intenzíven, mint az eb.

kutya és gazda a földön heverve egymást nézik

Chill és relax, avagy tarts szünetet!

Mi kell ehhez? Egy kanapé vagy az ágy, pár puha párna, esetleg néhány takaró. No, és persze elhatározás. A kutya számára nem kérdés, hogy akár egy sarokban, az aszta vagy a szék alatt, a mosógép mellett, egyszóval bárhol és bármikor lehet kicsit pihenni. Azt pedig, hogy a gazdi miért nem követi a példáját, egyszerűen nem érti. Pedig ha belegondolunk, igazából mi sem. Hiszen mi tart vissza?

Szabadban, szabadon

A kutya szeret kinn lenni, már csak azért is, mert a külvilág számára egy hatalmas vécé, nagyon nagy játszótér, és óriási illatmúzeum egyvelege. Szóval izgalmas és klassz hely. Akkor lenne boldog igazán, ha a gazdi is élvezné a szabad világot, azaz mindazt, ami a lakás falain kívül van. Keresse meg a hosszú séták jó oldalát, élvezze a mozgást és a sok természetes D vitamint.

Játszani mindig lehet

Senki nem lehet se túl öreg, se túl fáradt, se túl ideges ahhoz, hogy játsszon egy jót. A játék ugyanis fiatalon tart, felfrissít és megnyugtat. Persze mindenkinek volt már olyan érzése, hogy a kutya a legrosszabbkor hívja játszani. Esetleg pont akkor, amikor éppen veszekedett valakivel, vagy kellemetlenség érte a munkahelyén. De gondoljon bele: nem egy nagy frizbizés vagy más klassz játék az, ami elfeledteti – legalább kis időre - a gondokat?

kutya kerítésre támaszkodva szappanbuborékokat néz

Nem kell harapni, ha egy morgás is megteszi

Aki ismeri a kutyák viselkedését, az tudja, hogy soha nem harapnak figyelmeztetés nélkül. Ha fenyegetve érzik magukat, előbb vicsorognak, morognak, azaz jelzik, hogy ez nekik nem tetszik, de jelzik azt is, hogy akár haraphatnak is, ha a fenyegetés nem fejeződik be. Nos, az emberek igazán tanulhatnának a kutyáktól. Ha valaki felidegesíti, felbosszantja, előbb figyelmeztesse, hogy ha nem fejezi be, akkor bizony…. Meglátja, gyorsan vissza fog vonulni.

A tárgyak csak tárgyak

A kutyának tökéletesen mindegy, hogy egy menő BMW-be vagy egy Trabantba száll-e be. Ő csak azt tudja, hogy együtt lehet a gazdival és együtt mennek valahová. Az sem érdekli, hogy menő dizájner tálban kapja-e az ételt, vagy csak egy műanyag tálkában, a lényeg, hogy az finom és egészséges legyen.

Persze az rendben van, ha az ember vágyik dolgokra, és tesz azért, hogy ezek az övéi legyenek, de ne ez álljon az élet középpontjában.

Ülj és figyelj

Legyen magához őszinte: egy kemény nap után szokott beszélgetni a kutyájával, nem? Azért teszi, mert ő ül és figyelmesen hallgat. Nem szól bele, nem kritizál, nem oktat ki, és nem kezdi el fújni a saját sirámait. Nos, lehet, hogy néha csak ennyit kell tenni, hogy szeretteink, barátaidnk boldogok legyenek. Egyszerűen üljön le és hallgassa meg őket, tanácsok és kritika nélkül.

kutya pacsit ad a gazdinak az utcán

Légy hűséges

A hűség ritka kincs az emberek körében és között. Pedig ez az, amit elvárunk a kutyától, ez az, amiért őt olyan nagyra becsüljük. Mégis, valahogy sok embernél ez hibádzik. Elég csak belegondolni, hogy a kutya látott minket a legrosszabb és legjobb pillanatainkban is. Látott boldogan és keservesen sírva, kicsattanóan és betegen. És minden pillanatunkban ugyanolyan szeretettel fordult felénk. Egy jó gazdi a kutyájához ugyanolyan hűséges, mint az őhozzá. De vajon az emberek között nincs olyan, aki ugyanezt megérdemelné?

Élj a pillanatnak

A kutya tudja, hol rejtegeti a gazdi a jutalomfalatot, azt is tudja, mikor van kajaidő és mikor indulnak sétára. Mégis, a kutyák mindig egyetlen dologra összpontosítanak: mi történik éppen most. Nem foglalkoznak a múlt eseményeivel (még a szétrágott papuccsal sem), és nem aggódnak a holnap, a jövő miatt. Persze mi, emberek ezt nem tehetjük állandóan, hiszen temérdek dologért és emberekért is felelősek vagyunk. De néha igazán élvezhetjük az „élj a pillanatnak” mámorító érzését. Nem?

Ajánlott cikkek