Miért nyávognak a macskák éjjel?

Bár sokan azért választanak inkább macskát, mintsem kutyát, merthogy ők közel sem olyan „zajosak”, azért nem szabad azt hinni, hogy a cicák nem adnak ki hangot. Sőt! Nagyon sok fajta, sok macska képes erősen nyávogni, de akár üvöltéshez vagy sikítozáshoz hasonló hangot kiadni, nem beszélve a hangos dorombolásról és más hangokról.

Ha ezt nappal művelik, nem is olyan zavaró, legalábbis az esetek többségében, de éjjel, amikor a gazdi és a család aludni próbálnak, a macska efféle reagálása a különbö9ző ingerekre bizony zavaró lehet.

Miért nem alszik a macska éjjel?

A macskák természetüknél fogva igen éberek az éjszaka folyamán, azaz pont akkor aktívak, amikor az emberek általában alszanak. Lehet, hogy szeretnének játszani, felfedezni valami érdekeset, enni, kaparni, vagy szimplán csak felhívni a figyelmet valamire, márpedig ezek a tevékenységek időnként elég zajosak. A legtöbb macska napközben elég lusta, sokat pihen, alszik, így éjszakára tele lesz energiával, amit bizony valahogyan le kell vezetni.

vörös macska nyávog

A figyelemfelkeltő éjszakai nyávogás

Amennyiben a cica eleven, aktív, kíváncsi és imád játszani, nem kizárt, hogy az éjjeli nyávogással a gazdi figyelmét akarja felkelteni. A figyelemfelkeltés érdekében egy macska temérdek dologra képes: kaparja a hálószoba ajtaját, mancsával piszkálja a gazdi arcát vagy más testrészét, esetleg rá is ugrik, és természetesen nyávog. Ha mindezt akkor cselekszi, amikor a gazda éppen alszik, a legjobb megoldás, ha nem vesz róla tudomást. Persze, tudjuk, ez igen nehéz feladat, a legtöbben nem tudják megállni, hogy valamilyen módon ne reagáljanak ilyenkor. Ám még a szidás, a káromkodás, azaz a negatív figyelem is figyelem, azaz pontosan az, amire a cica vár. Az egyetlen megoldás a füldugó, legalábbis aznap éjszakára.

Másnap azonban már lehet dolgozni ezen a problémán, mégpedig azzal, hogy napközben ellátja rengeteg játéklehetősséggel a cicát. A kirakós játékok, a tollas pálcák, a lézerfények és az elemes vagy felhúzható játékok nagyszerű megoldások. Persze mindez kicsit nehezebben megoldható, ha a gazdi a munkahelyén van, de ebben az esetben is lehet neki otthon hagyni olyan játékokat, melyeket szeret, és hazaérkezés után, délután játszani vele egy nagyot.

Ha segít a cicának levezetni felesleges energiáit, és a nap folyamán minden szükséges figyelmet megad neki, kevésbé valószínű, hogy éjszaka akar majd a figyelmet keresve nyávogni.

cica nyávog

Az éjszakai „éhen halok” nyávogás

Elfelejtette megetetni a cicát? Vagy nem kapott eleget? Nos, a macskák gyakran hallatnak keserves, sírós nyávogást, amikor éhesek, márpedig az a macska, amelyik éhes, éjjel sem fog csendben maradni. Márpedig a gazdi garantáltan nem fog sokat aludni éjjel, ha éhesen hagyja a cicáját, így sokkal jobb, ha lefekvés előtt rendesen megeteti.

Ám éjjel ne keljen fel a sírására, nyafogására, és ne adjon neki se enni, se jutalomfalatkát, mert ezzel csak azt tanulja meg az állat, hogy ha nem is éhes, de vágyik egy kis jutalomfalatra, azonnal kezdjen el kétségbeesetten nyávogni.

Persze, megeshet, hogy a gazdi munkarendje hektikus, nem mindig van ideje a szokott időben tálalni a macska vacsoráját, vagy egyszerűen a problémák miatt megfeledkezik róla. Ilyen helyzetekben a legjobb megoldás, ha beszerez egy automata ételadagolót, mely nem csak a szükséges mennyiséget adagolja ki, de a megfelelő, előre beállított időben tálalja azt a fedél felnyitásával. Emellett nagyon fontos, hogy a cica mindig hozzáférjen friss, tiszta vízhez. A jó hír, hogy ez is megoldható akár egy szuper macskaszökőkút segítségével.

Kognitív diszfunkció miatti nyávogás

Akárcsak a demenciában szenvedők embereknél, a macskákban is kialakulhatnak kognitív diszfunkciók, melyek befolyásolják a körülöttük zajló események megértését. Az ok ugyan nem teljesen egyértelmű még, de azt tudni, hogy azon macskák állapota, melyek nem felismerhető ok miatt nyávognak, éjjel sokkal rosszabb. Amennyiben úgy gondolja, hogy a cicánál valamilyen kognitív diszfunkciós zavar áll fenn, érdemes konzultálni az állatorvossal, mert speciális tápokkal és táplálékkiegészítőkkel esetenként lehet javítani az agy működésén.

fekete macska nyávog

Szorongás, stressz, rossz közérzet vagy fájdalom miatti nyávogás

Minden olyan helyzet vagy egészségügyi probléma, mely szorongáshoz, stresszhez, kényelmetlenséghez vagy fájdalomhoz vezet, nyugtalanná és a szokásosnál hangosabbá teheti az állatot. Ha a macska viselkedése megváltozik, vagy betegség fizikai tüneteit észleli, függetlenül attól, hogy azok éjjel vagy nappal jelentkeznek, keresse fel az állatorvost..

Látási vagy hallási problémák miatti nyávogás

Ha egy macska nem lát vagy nem hall jól, megijedhet vagy összezavarodhat. Éjszaka a ház általában sötétebb és csendesebb, mint nappal, és ha a cica látása vagy hallása gyengül, nem látja, nem hallja a gazdit, bizony megeshet, hogy nyávogni kezd a segítségért vagy vigasztalásért. Lehet, hogy ő nem is tudja, hogy hangosan nyávog, hiszen nem hallja saját magát sem tökéletesen.

A látás és a hallás az életkor előrehaladtával romolhat, és ez az állat életminőségére is hatással lehet.  .

Ajánlott cikkek