Miért nyalogatja a kutya a levegőt?

A kutyák általában eléggé intenzíven használják a nyelvüket. Megnyalják a gazdi kezét, arcát, de a padlót, saját szájukat, orrukat, és persze a finom étel után a tálkát is alaposan körbenyalják. Ezen túlmenően a levegő nyalogatása sem ritka az ebeknél. Mégis, milyen okok állhatnak a levegő nyalogatásának hátterében?

Amikor nincs baj….

  • Gyakorta nyalogatják a levegőt a kutyák, ha éhesek. A viselkedés kiváltó oka valószínűleg az izgalom és a várakozás, de emellett a cselekedet aktiválja az emésztőenzimeket is.
  • Ha a kutya szomjas, a szája kiszárad, ez pedig szintén oka lehet a levegő nyalogatásának.
  • Megfigyelhető a jelenség olyankor is, ha a kutya valamilyen ragacsos dolgot evett meg.
  • Amikor a gazdi olyan helyen vakargatja a kutyát, amit ő nem ér el, szintén megeshet, hogy nyalogatja a levegőt. Ez utánozhatja számára az érzést, ami olyankor jelentkezik, amikor saját magát vakarja vagy nyalogatja.
  • Azért, hogy könnyebben érzékeljék a feromont, főleg a nemi szerv szagát, számos faj, köztük a kutya is, egy úgynevezett Flehmen reakciót vált ki. Ilyenkor felbiggyesztik felső ajkukat és kinyitják a szájukat, hogy ezáltal kitáguljanak a szippantó csatornák, amelyek összekötik a Jacobson szervet az orrüreggel. Ez lehetővé teszi számukra, hogy egy adott tárgy, vagy másik állat, személy szagát teljes mértékben befogadják. Amikor az ebek olyan biológiai szagokat éreznek, mint a vizelet, a vér vagy a széklet, gyakorta reagálnak így.
  • Néhány kutya pusztán a kényelem vagy az öröm érzete miatt nyalogatja a levegőt.

griffon nyalogatja a levegőt

Amikor nem normális a viselkedés

  • A kutyák zavart, stresszes vagy szorongó állapotban nyalogathatják a levegőt. Például ha a kutya fél a vihartól, akkor megfigyelhető, hogy idegesen nyalogatja a levegőt, akárcsak bármilyen más stresszhelyzetben.
  • Amennyiben a gazda a kutya viselkedésére valamilyen formában reagál – legyen az akár pozitív vagy negatív – ez számára figyelmet jelez, tehát ha ezt tapasztalja a levegő nyalogatásakor, akkor minden alkalommal, amikor a gazda figyelmét szeretné megszerezni, ezt fogja tenni.
  • Néhány kutya szinte kényszeresen nyalogatja a levegőt. Ez egy olyan ismétlődő viselkedési szekvencia, amely meglehetősen következetes a megjelenésében. Úgy tűnik, hogy semmilyen nyilvánvaló célt nem szolgál, bár egyesek szerint a kutya stresszszintjének csökkentése érdekében működik.
  • Ha az állat kognitív diszfunkcióval küzd, akkor különféle tünetek figyelhetők meg. Ilyenek például a gazdával való interakciók mennyiségének csökkenése, változások az alvás-ébrenlét ciklusában, és más viselkedésbeli változások, akár a levegő nyalogatása is megjelenhet.

dalmata nyalogatja a levegőtEgészségügyi okok

Egészségügyi okai is lehetnek annak, ha a kutya nyalogatja a levegőt, mégpedig akár enyhe, de esetenként súlyos okai is.

  • Görcsös rohamok. A görcsös, epilepsziás rohamok elég változatos formában jelentkezhetnek a kutyáknál. Vannak ebek, amelyek az oldalukon fekszenek ilyenkor, lábuk pedig erőteljesen mozog, rángatózik.  Ez általában az úgynevezett grand mal rohamok esetében figyelhető meg. A petit mal, azaz kisebb rohamok tünete lehet a száj, az orr vagy akár a levegő nyalogatása is. Némely kutya ilyenkor úgy néz ki, mintha éppen el akarna kapni egy bogarat.
  • Hányinger. A hányingerrel küzdő kutya nyáladzik, nyalogatja a száját vagy akár a levegőt. Ez a tünet közvetlenül a hányást megelőzően figyelhető meg.
  • Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás. A hasnyálmirigy a gyomor közelében található szerv, amely a vércukorszint szabályozására és az ételek emésztéséhez szükséges enzimek biztosítására szolgál. A hasnyálmirigy gyulladás gyakorta jár együtt erős fájdalommal és hányingerrel, mely kiváltó oka lehet a fokozott nyalogatásnak és akár a levegő nyalogatásának.
  • Nyelőcső gyulladás. A nyelőcső szállítja az ételt a szájból a gyomorba. Ha ez begyullad, az fájdalommal, nyelési nehézséggel, hányingerrel jár. Mindez okozhat nyáladzást, az evés megtagadását és levegő nyalogatását is.
  • Fájdalom. Vannak kutyák, melyek a fájdalomra reagálnak a levegő nyalogatásával. A fájdalom jelentkezhet az emésztőszervekben, melyet okozhat akár idegen tárgy, gyulladás, fekélyek, stb. További tünetek lehetnek a csökkenő étvágy, a hányás, a hasmenés.
  • Trauma. Az orr, az arc vagy a száj területének bármilyen vágása, szúrása, horzsolása vagy egyéb sérülése arra ösztönzi a kutyát, hogy azt megvakarja, megdörgölje, megnyalogassa. Ha nem éri el az adott területet, úgy tűnik, hogy a levegőt nyalogatja.
  • Idegen test. Ha a kutya szájában, fogai között idegen test – csont, fadarab, stb. - van elakadva, akkor mancsával piszkálja a száját, de sokszor a levegőt nyalogatja.
  • Fogászati problémák. A nem megfelelően ápolt fogaknál a lepedék egy idő után fogkővé válik, és a baktérium elszaporodása miatt akár fogíny betegség, fogvesztés is kialakulhat. A fogászati betegségek előrehaladtával, nagyon súlyos esetekben tályogok is kialakulhatnak, fájdalmat okozva, és a levegő nyalogatását kiváltva. A szájüregi betegségek tünetei közé tartozik az étvágytalanság, a száj rosszszaga, nyáladzás, a levegő, az ajkak vagy az orr nyalogatása.
  • Harapások és csípések.  Ha az eb orra körül van valamilyen seb, harapás vagy csípés, akkor a kutya azt intenzíven nyalogatja. A csípés lehet akár pók-, légy-, vagy szúnyogcsípés, valamint a méh- és darázscsípés is.
  • Bőrproblémák. A bőrproblémák gyakorta járnak viszketéssel, ez pedig nyalogatásra ösztönzi a kutyát, hogy csillapítsa a kényelmetlen érzést.

vizsla az orrát nyalogatja

Mit tud tenni a gazda?

Mivel ez a viselkedés nem állandó, figyelni kell, és elkapni a pillanatot, amikor a kutya prezentálja. Érdemes videófelvételt is készíteni, majd ezt megmutatni az állatorvosnak. Emellett segíthet, ha a gazda feljegyzéseket készít, mikor fordul elő, milyen hosszú ideig tartm és milyen eseményhez, cselekményhez köthető.

Vélhetően az orvos komplett kivizsgálásnak fogja alávetni az ebet, ehhez pedig szüksége lesz olyan információkra is, mint az evési szokások, légzés jellegzetességei, de az esetleges hányás, hasmenés, levertség, étvágycsökkenés, nyáladzás, járási problémák, és más egyéb abnormalitások előfordulása. Ezek alapján közelebb juthat a megoldáshoz.

A megelőzés

  • A szorongást vagy stresszt kiváltó helyzetek esélyének minimalizálása.
  • Kiváló minőségű, teljes értékű eledel etetése.
  • Sok, jó minőségű és érdekes játék, valamint elegendő mennyiségű közös játékidő és mozgás.
  • A szemét és a szemetes elzárása.
  • A rendszeres állatorvosi kontroll időpontjainak betartása, különös figyelemmel a fogászati ellenőrzsére.
  • A kutya fogainak rendszeres ápolása.

Ajánlott cikkek