Miért lihegnek a kutyák?

A lihegés teljesen normális viselkedés a kutyáknál, és mégis sokszor okoz fejtörést a gazdiknak. Vajon nem liheg-e túlzottan, vagy nem szokatlan-e nála amikor és ahogyan liheg? A kutatók bizony jó ideje vizsgálják a lihegés okait, és tettek pár érdekes megállapítást.

Mi pontosan a lihegés?

A lihegés mérsékelt vagy gyors, nyitott szájjal történő légzés, ami teljesen normális viselkedésnek tekinthető a kutyáknál. A lihegés csökkeneti a testhőmérsékletet és oxigént jutottat a véráramba. A lihegés során a száj nyitott, a nyelv pedig kissé kilóg.

A lihegés jelentős szerepű a test hűtési mechnasizmusában, annál is inkább, mivel a kutyáknak nincsenek izzadságmirigyeik. Tehát az ún. túlfűtés levezető szerve a kutyák esetében nyelv, mely a túl nagy belső hőtől a lihegés útján szabadítja meg szervezetét. A nyelv felülete a párologtatásához a felesleges hőmennyiséget használja fel, az endotermikus reakció során bizonyos mennyiségű hőt használ fel.

A lihegést sazonban nem szabad összetéveszteni a nehézlégzéssel, mely erőltetett levegővétel, gyakorta kíséri jellegzetes hang, például sírás vagy szűkölés, esetleg a légcső vagy orrjárat elzáródására utaló sípoló hang.

kutya liheg

A lihegés leggyakoribb okai

A szervezet hűtése

Akkor is liheghet a kutya túlmelegedés miatt, ha a külső hőmérséklet nem meleg, ám sokat és intenzíven mozgott. Olyan ez, mint amikor az emberek sportolnak és kimelegszenek, megizzadnak. Ám mivel a kutya az izzadságmirigyek hiánya miatt nem tud verejtékezni, hát liheg. Igaz, a talppárnákon található néhány mirigy útján képesek valamennyi hőt leadni, ez nem elég ahhoz. hogy lehűtse a szervezetüket.

Tehát a kutyák számára a lihegés az egyetlen lehetséges megoldás, hogy túlmelegedett szervezetüket lehűtsék és a tüdőben található meleg levegőt hidegebbre cseréljék. Ám ez nem túl hatékony folyamat, még kevésbé az a rövid arcorri résszel bíró kutyáknál, mitn amilyen a bulldog vagy a mopsz. Ez az oka annak, hogy a kutyák már idejekorán elkezdenek lihegni, tehát általában már akkor, amikor még éppen csak kezdenek kimelegdni. Minél jobban kimelegszik egy kutya, annál intenzívebben liheg. A nagyon erős, intenzív lihegés gyakorta jár együtt nyáladzással és az íny, a nyelv kivörösödésével.

Az erőteljes lihegés mellett a túlzott kimelegedés tünetei még az élénkvörös nyelv és íny, a tágra nyílt szemek, a gyengeség és a hosszúkássá formálódó nyelv. A kutya testének túlmelegedését mindenképp érdemes megelőzni azzal, hogy nagy melegben hűti az állat testét, és igyekszik elkerülni, hogy intenzív hőhatásnak legyen kitéve. Éppen ezért nem szabad bezárt autóban hagyni a kutyát nyáron, de a túlzottan intenzív testmozgást is kerülni kell.

Amikor a külső levegő hőmérséklete megegyezik a kutya testhőmérsékletével, vagy magasabb annál, nem valószínű, hogy a lihegés hatékonyan tudja hűteni a testét, ez pedig hőgutához vezethet. Ennek megelőzésére a kutyák gyakorta ássák be magukat a földbe, ha nem találnak más húvös helyet.

kutya liheg

Izgalom vagy stressz

Lehet, hogy a lihegésnek semmi köze nincs a testhőmérséklethez, hanem a kutya félelem, szorongás vagy stressz miatt kezd el lihegni. Auóts utak, tűzijáték, szeparációs szorongás, állatorvosi vizsgálat, és más, hasonló, az állat számára stresszel járó helyzetek és események is kiválthatják a lihegést. Annak megállapítására, hogy valóban félelem-e a kiváltó ok, érdemes figyelni az állat testbeszédét. Ha a gazdának sikerült megértenie a stressz vagy szorongás kiváltó okát, akkor sikeresen csökkenthető is az. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy ilyen okok miatt liheg a kutya, a legjobb, ha mielőbb eltávolítja a stresszt, szorongást kiváltó helyzet vagy esemény közeléből.

Lihegés játék közben

Van, amikor a lihegés semmi egyebet nem jelez, pusztén a kutya örömét. Ilyenkor ezt a kutya testbeszéde is jelzi, hiszen a farka boldogan csóvál, arca is boldogságot sugall, a szemek fényesek és örömteliek. Ahogy a kirobbanó öröm csillapszik és a kutya kezd megnyugodni, a lihegés intenzitása is csökkken, majd abbamarad, de az is normálisnak tekinthető, ha a nyugodt, elégedett kutya nagyon enyhén, nyitott szájjal kicsit liheg. A legtöbb gazda ilyenkor szokta azt mondani, hogy a kutya olyan, mintha mosolyogna.

kutyák jászanak, egyik liheg

Fájdalom vagy diszkomfort érzés

A kutyák nagyon jól el tudják rejteni fájdalmukat, betegségüket, diszkomfort érzetüket az emberek elöl. Némelyikük ezt képes mesteri szintre fejleszteni, mások kevésbé ügyesek ebben. Ám van egy szint, amikor már, ha más jeleket nem is mutatnak, de elkezdenek lihegni. Érdemes ilyenkor átgondolni, nem voltak-e egyéb, akár aprónak tűnő tünetek is, amelyre esetleg nem figyelt fel a gazdi, vagy esetleg nem jelentkezik-e hányás, étvágycsökkenés, hasmenés, levertség, sántikálás, viselkedésbeli változások. Ha úgy érzi, valamilyen betegség állhat a lihegés hátterében, érdemes orvosi kivizsgálásra vinni a kutyát. Különösen igaz ez, ha nagyon erőteljes lihegést tapasztal, még akkor is, ha az megmagyarázhatatlannak tűnik.

Fizikális okok

Számos egyéb fizikális ok miatt is liheghet egy kutya, például:

  • Amikor a kutyának láza van, lihegni kezd, hogy csökkentse testhőmérsékletét.
  • Egyes, az állatorvos által betegség kezelésére adott gyógyszerek is kiválthatnak lihegést.
  • Nagyon teli gyomor vagy felfúvódás miatt is liheghet a kutya, ez sokszor jelzi, hogy hányni fog.
  • A Cushing szindróma egy olyan betegség, melyben a kortizol túltermelődik a szervezetben. Ennek a stressz hormonnak a túlzott jelenléte is okozhat lihegést.
  • A gégebénulás olyan állapot, amikor a torok hátsó részén a gégét nyitó és záró izmok legyengülnek vagy megbénulnak. Ez is okozhat lihegést, és gyakrabban fordul elő közepes vagy nagytestű kutyáknál, pl. labradoroknál.

Ajánlott cikkek