Miért eszik a kutya füvet?

Ahogy beköszönt a jó idő, bizony egyre gyakrabban és egyre hosszabb sétákra visszük kedvenceinket. Sokan kirándulnak, vagy csak a közeli parkban bandáznak más kutyásokkal. Míg a gazdik játszanak, az ebek önfeledten játszanak, szaladgálnak. Na és persze néha-néha megállnak egy kis füvet legelni.

Vannak gazdik, akik ilyenkor ijedten rájuk kiabálnak, hogy nem szabad, mások összenevetnek, és hagyják tovább legelészni kutyáikat. No de miért eszik a kutya füvet? Végtére is egy ragadozó, húsevő állatról beszélünk nem?

Nos, ez csak részben igaz. Tény, hogy a kutya étrendjének legnagyobb részét a hús teszi ki, azért az ebek elég változatos étrenden élnek. Lehet hallani azt a kifejezést, hogy a kutyák omnivorok. Nos, ez azt jelenti, hogy ők különféle húsokat és növényi anyagokat is fogyasztanak. A vadon élő kutyák a hús mellett bogyókat, zöldségeket, gyümölcsöket, és egyéb növényeket is fogyasztanak. Persze a háziasított, szuper prémium étrenden élő eb kiegyensúlyozott étrendje minden szükséges anyagot tartalmaz, és nem kell a természetből összeszednie azokat, ennek ellenére – talán ösztönösen – a kutyák füvet is szeretnek legelni.

De hát kutya... miért eszik füvet?

Sokan azt tartják, olyankor eszik füvet az eb, amikor ég a gyomra. Ezzel készteti magát hányásra, ezáltal a bélbántalmak megszüntetésére, ugyanis a hosszú és éles fűszálak ingerlik a torok és a nyelőcső nyálkahártyáját. Ez inger hatására elkezd a kutya öklendezni, a zavaró béltartalom pedig kiürül. A hánytató fűevés teóriájának alapja az lehet, hogy egyes kutyáknál megfigyelhető, hogy fűevés után azt visszaöklendezik. Persze nem kizárt, hogy ezzel a módszerrel szabadítják meg gyomrukat, esetleg torkukat a nem kívánatos anyagoktól, lerakódásoktól, de az is tény, hogy nem minden kutya hány a fűevés után. Így pedig már nem egyértelmű, hogy valóban ez lenne az ok.

Az sem kizárt, hogy valamilyen tápanyag mégiscsak hiányzik a kutya szervezetéből, a leggondosabb táplálékválasztás ellenére is, de az, hogy ez mi lehet, még nem tudták kideríteni a tudósok.

Szóval nem olyan nagy baj, ha néha legelészik egyet az ebünk. De érdemes ilyenkor is figyelni. Ha a füvet mérgező anyaggal permetezték, akkor nem szabad hagyni, hogy nassoljon. Ugyanilyen veszélyesek a különféle rovarirtók is, és az sem engedhető, hogy egyéb módon (akár motorolajjal, szennyvízzel, stb.) szennyezett füvet egyen. Kisebb gondot okoz a más kutyák által megjelölt fű. Ez általában csak a gazdák számára undorító, veszélyt pedig csak akkor jelent, ha a másik kutya beteg, vagy nem kellően oltott.

Amennyiben csak kis mennyiséget rágcsál el a kutya, nincs ok az aggodalomra, ám ha rendszeresen és nagy adagokat fal be, érdemes megmutatni az állatorvosnak. Nem kizárt, hogy egészségügyi probléma áll a fűevés hátterében. Lehet, hogy csak valamilyen parazita telepedett meg a bélrendszerben, és egy egyszerű kezeléssel orvosolható, de jelezhet akár vese-, de májbetegséget is. Ráadásul a gyakori és nagy mennyiségű fűevés miatti öklendezés és hányás egy idő után nyelőcső gyulladáshoz vezethet.

Szóval ha felmerül a kérdés, miért eszik füvet a kutya, először érdemes azon elgondolkodni, mennyit is eszik, gondot jelent-e a fűevés. Amennyiben nem, pusztán csak a gazdi számára undorító az esetleg szennyezett fű legelészése, vagy fél, nehogy elkapjon kedvence valamilyen betegséget, egyszerűen megoldhatja a dolgot.

Ültessen egy kis cserépbe füvet, gyorsan megnő, és finom nassolni való lesz kedvence számára. Némi kompromisszumot kell kötni, mert a kertészeti szakáruházakban általában csak nagy kiszerelésben kapható fűmag, és nem biztos, hogy megéri beszerezni, ha csak egyetlen kutyánk van. Ilyen esetben a macskafüvek között érdemes válogatni, ebből a leggazdaságosabb lehetőséget is sikerült megtalálnunk, mégpedig itt.

Persze csak addig engedje kedvencét legelészni, amíg túlzásba nem viszi, mert akkor irány az állatorvos.

Ajánlott cikkek