Miért eszi a kutya a macskaalmot?

Ahol együtt élnek kutyák és macskák, a gazdák általában észreveszik, hogy a kutya érdeklődik a macskaalom iránt. Sőt, túlzottan is érdeklődik, olyannyira, hogy bele is kóstol, hacsak a gazdi nem kapja el időben. Bár még így is lebuktatja magát az eb, hiszen az erős szag a pofáján nyomravezető. Vajon mi az oka ennek az emberek számára igencsak gyomorforgató szokásnak?

De miért eszi a kutya a macskaalmot?

A kutyák bizony erősen szagorientáltak. Egyes tudósok szerint 10, de akár 100 ezerszer erősebben érzik a szagokat és illatokat, mint az emberek. Egyszóval számukra a világ nem más, mint különféle szagok elegye. Márpedig ha egy ilyen erősen illatozó valami, mint egy macskaalom elébük kerül, az igazi felhívás keringőre. Egyszerűen muszáj a kutyának megvizsgálnia, hiszen teljes mértékben hozzáférhető helyen van, sokkal inkább, mint a szintén erősen vonzó szemetes kuka. A vizsgálat számukra pedig csak akkor teljes, ha a szimatolás után kóstolás is zajlik. 

A kutyák számára a lehetőségek és a kíváncsiság sokszor keresztezik egymás útját, ez pedig gyakorta a gazda számára nem éppen kellemes meglepetésekkel érhet vége. Ilyen, amikor az eb kiborogatja a kukát, elhullott állatot talál az erdőben, vagy amikor a macskaalom felé sündörög.

szennyezett macskaalom, alomlapáttal

Veszélyes lehet-e a macskaalom a kutya számára?

Igen is, és nem is. A különféle macskaalom típusok már önmagukban különféle illatokat „kínálnak” a kutyák számára, de különösen így van ez akkor, ha a macska széklete és vizelete is belekerült már.

Az eltérő almok különféle anyagokból készülnek: papír- vagy fapellet, kukoricacsutka granulátum,  és más egyéb anyagok. A csomósodó almok általában olyan agyag-adalékanyaggal rendelkeznek, mint a nátrium-bentonit, amely a macska vizeletének nagy mennyiségét az alom környező részecskéihez köti.

Leggyakrabban nincsenek káros következményei, ha a kutya alomdarabokkal együtt falja fel a macska ürülékét, legfeljebb enyhe bélrendszeri tünetekkel jár az akciója, mint pl. lazább széklet. Az is megeshet, hogy kihányja a széklettel együtt. Mivel a kutyák túlnyomórészt és elsősorban a székletet fogyasztják el, azaz nem az alom a "vizsgálat tárgya", hanem ami benne van és erősen szaglik, és csak kevés alom tapad hozzá, nem okoz nagy bajt. Akkor lehet gond, ha nagy mennyiségű, főleg csomósodó almot sikerült lenyelnie az ebnek.

Mindenesetre - függetlenül a használt alom típusától - ha azt látja, hogy a kutya az alomból falatozott, figyelje a székletét, és azt, hogy nincs-e bélelzáródásra utaló tünete. Amennyiben azt tapasztalja, hogy az állat hányni kezd, fájlalja a hasát, elhúzódik, tapintásra érzékeny a pocakja, összegörnyed és erőlködik, akár hányással, akár székletürítéssel kínlódik, mielőbb vigye el állatorvoshoz, ugyanis ha nagy mennyiségű almot nyelt le, az bizony okozhat elzáródást a belekben.

macskaalom és cica grafikája

Az is problémát jelenthet, ha a macska vagy macskák nincsenek rendszeresen féreghajtóval kezelve, ugyanis a bélférgek a felfalt ürülékkel a kutya szervezetébe is bejutnak. Így ő hiába van rendesen féregtelenítve, újra és újra fertőződhet. Ráadásul a nem csak lakásban tartott, hanem ki is járó macskák sokkal nagyobb eséllyel vannak kitéve a férgekkel való fertőződésnek.

Előzze meg az alom evését

A legegyszerűbb módja annak, hogy megelőzze az alom kóstolgatását, ha fizikailag akadályozza meg, hogy a kutya hozzáférjen. Próbálja meg olyan helyre tenni az alomtálat, ahol a kutya nem férhet hozzá, ugyanakkor a macska számára könnyen elérhető.

Jó megoldás lehet egy bébikapu a helyiség ajtajára, ahol az alom van, hiszen a cica át tudja azt ugrani, de a kutya nem. Persze idősebb cicák esetében ez nem biztos, hogy  ez járható út, de a rácsok között hagyhat egy kicsit nagyobb rést, ahol ő még átfér, de az eb nem. Megoldás lehet a fedeles macskavécé is, feltéve, hogy a cica elfogadja, ám a kutya nem fér hozzá, azaz elég nagy, hogy még a fejét se tudja beledugni.

kutya a szemetesben turkál

Emellett persze nem árt feladatokkal is ellátni a kutyát. Ha nem hagyja unatkozni, akkor esélyesen nem fog kíváncsiskodni és a macskaalomban kotorászni. Érdemes játékkal lefoglalni, a különféle étel-puzzle vagy tölthető Kong játékok garantáltan elterelik a figyelmét a bűzös alom kotorászásáról. Különösen hasznos ez, ha a gazdi nincs otthon, és nem tudja felügyelni, mikor és merre garázdálkodik kedvence.

Mindemellett a macskaalmot érdemes napi többszöri alkalommal is kitakarítani, eltávolítani belőle az ürüléket, illetve csomósodó alom esetében az összeállt vizeletmaradványokat is. A tiszta alom nem csak a kutyát tartja távol annak kóstolgatásától, de a macska is értékelni fogja.

Persze ha több állat is él a családban, az igényel némi kreativitást, de megfelelő stratégiával megoldható a feladat.

Ajánlott cikkek