Miért ássák el a kutyák a dolgaikat?

A lakásban tartott kutyák nagy bánata, hogy nem tudják elásni a földbe a zsákmányaikat, de még ők is megtalálják a módját, hogy a sok-sok kincset elrejtsék. Esélyesen nincs olyan gazda, aki ne találkozott volna még azzal, hogy adott kedvencének egy csontot (akár finom rágócsontot, akár igazit), és az ne ásta volna el, akár a földbe, akár a kanapé mögé, a szőnyeg alá.

Nagyon sok kutya rejti el a számára fontos tárgyakat biztonságos helyre. De vajon mi lehet ennek az oka?

Az ösztön

Ez a viselkedés a túlélési ösztönök miatt alakult ki, amelyeket a háziasított kutya őseitől örökölt. A táplálék nem mindig volt könnyen elérhető a kutya számára, a megszerzett táplálékot igyekeztek mindig a lehető legjobban hasznosítani, a maradékot pedig elásták a szűkösebb napokra.

A talaj természetes hűtőszekrényként működik, a közvetlen napsugárzástól a földben levő étel védett. A föld hőmérséklete a lyuk mélységével csökken, nem véletlenül használták ezt a hűtési módszert őseink is, amíg meg nem jelent életünkben a hűtőszekrény.  

A kutyák számára az elásott étel azt jelentette, hogy az hosszabb ideig friss marad, és később, ha kevés a táplálék, könnyen hozzáférhet.

Persze a kutyák nem csak ételt ásnak el, hanem mindent, ami fontos a számukra. Ennek oka az, hogy biztonságban szeretnék tudni az értékes dolgokat, védve az esetleges betolakodóktól.

kutya ás

A fajta

Számos fajta sokkal inkább hajlamos az ásásra, a dolgok elrejtésére, mint mások. Ezen fajták egy része valamilyen terrier, vagy tacskó, beagle, basset hound, törpe schnauzer. Többségüket, például a cairn terriert apró vadak űzésére és vadászatára tenyésztették ki, így kiválóan tudnak ásni, járatokban, odúkban keresni. Mivel e célból "születtek", képességeik és ösztöneik élénken élnek, és emiatt fokozott vágyat éreznek értékes dolgaik elásására is.

Ezzel együtt fajtától függetlenül az ősi ösztönök miatt minden kutyában élhet a vágy az ásás és a dolgok elrejtése iránt.

Unalom

A kutyáknak rendszeres és folyamatos stimulációra van szükségük. Ha a gazdájuk ezt nem biztosítja a számukra elegendő mozgással és mentális kihívásokkal, akkor megtalálják a módját, hogy lefoglalják magukat.

Ha a kutya unatkozik, mert a gazdi a tévét bámulja, ahelyett, hogy vele játszana, képes lehet ellopni és elrejteni a távirányítót, ezzel hívva fel a figyelmét, hogy vele foglalkozzon. Egyszóval nem csak az emberek tudnak unatkozni, de a kutyák is, és nem csak mi vagyunk képesek trükköket bevetni, hogy foglalkozzanak velünk, de a kutyák is.

kutya ás

Szorongás

Bizony, a stressz és a szorongás is szerepet játszhat abban, ha a kutya elkezdi elásni a dolgait. Ezzel a cselekvéssel nyugtatják magukat, mivel maga az ásás is nyugtató tevékenység a számukra.

Ha a kutya nem érzi magát biztonságban az adott helyzetben vagy helyen, nem kizárt, hogy elássa az ételét, hogy majd számára kényelmesebb, nyugodtabb helyen és időben egye meg. Megfigyelhető ez a viselkedés olyan családokban, ahol több kutya él együtt, vagy olyan kutyáknál, melyek kölyökként úgy nőttek fel, hogy igencsak szűkös volt ellátottságuk. Ilyenek a szaporítótelepeken született kutyák, melyek kölyökkorukban azzal szembesültek, hogy az élelemért folyamatosan meg kell küzdeniük a többi ebbel, és még így sem biztos, hogy elég jut nekik.

Ez a viselkedés persze megszűnhet, amint a kutya biztonságban érzi magát, és tudja, hogy az eledele biztonságos helyen, megszokott időpontban, rendszeresen megérkezik, hogy nem kell az ételért megküzdenie másokkal. Amennyiben mégsem, érdemes állatorvostól tanácsot kérni, hogyan lehetne ezt a viselkedési problémát orvosolni.

kutya ás

Hogyan szüntethető meg a dolgok elásása?

A legfontosabb, hogy ne felejtse el, az ok sokféle lehet, az unalomtól kezdve, a szorongáson át az ösztönös viselkedésig. Bizonyos esetekben teljesen normálisnak tekinthető, ha a kutya elássa kedvenc dolgait.

Ám ha szeretné elérni, hogy csökkenjen ez a viselkedés, fontos, hogy biztonságos és nyugodt környezetet biztosítson a kutya számára, a kiszámítható élet nyújtotta biztonságot, melyben sok séta, játékidő, tanulás és gyakorlás is szerepel, melyekkel a kutya levezetheti felesleges energiáit.

Megfelelő játékszerekkel a dolgok elásását akár játékká is tudja változtatni, ez pedig hasznos lehet, ha az ok a természetes, veleszületett ösztön kiélése. Így ráveheti kedvencét, hogy a tévé távirányítója helyett egy felkínált játékot rejtsen el, ezáltal megtanulja, mit szabad elásnia és mit nem. Ráadásul, mivel ez az egész játékká válik, közben mindketten jól szórakoznak.

Amennyiben a kutya unalom miatt ássa el a dolgokat, akkor először próbálja kedvesen felhívnia magára a figyelmét. Ha ez sikerült, akkor próbálja átterelni őt egy olyan területre, ahol megengedett számára az ásás, vagy pedig terelje el a figyelmét valamilyen klassz játékkal, esetleg más, elfogadható és jutalmazható viselkedéssel.  Akár gyakorolhatják is valamelyik frissen tanult parancsszót, melynek kivitelezéséért jutalom és dicséret jár. Máris vége az unalomnak!

Jó megoldás még a játékok mennyiségének korlátozása, és a kutya rendelkezésére álló játékkészlet rendszeres cseréje, a változatosság biztosítása. Mindezzel csökkenthető a késztetés, hogy kincseit elrejtse vagy elássa.

Ajánlott cikkek