Mennyire hasonlítanak ránk a kutyáink?

Az, hogy kedvenceink hasonlítanak ránk, nem meglepő a gazdák számára, ám a legújabb kutatások szerint a kutyák gyakorta sokkal emberibbek, mint gondolnánk.

Tudjuk, hogy az ebek figyelik és nézik a tévéműsorokat, de hihetetlen vagy sem, négylábú kedvenceink képesek olvasni arckifejezésünket, kommunikálják felénk a féltékenységet, de az empátiát is. Mindezeket az emberi dolgokat bizony tőlünk, emberektől tanulták el az evoolúció során, mialatt a farkasból háziasított kutyává fejlődtek. Nos, volt rá uszkve 11-16 ezer évük…

Az, hogy mindezt megtanulták és tudnak figyelni ránk, képesek tolerálni minket, olyan sajátos tulajdonságokat eredményezett, amelyek gyakran tükrözik a miénket.

Egymás megfigyelése

Egymás megfigyelése igencsak nagy szerepet játszik az emberek életében. Ez teszi lehetővé számunkra, hogy véleményt alkothassunk a másik emberről, eldönthessük, ki szimpatikus nekünk, és ki nem.

A kutyák viselkedését kutatók szerint állataink is megfigyelnek bennünket, és igazodnak a mi megfigyeléseinkhez.

Végeztek egy kísérletet, melyben 54 kutya figyelte a gazdáját, az hogyan szed ki egy tekercs szalagot egy tárolóból. A kutyákat három csoportra osztották: segítők, nem segítők és kontrollcsoportok.

bulldog fekve figyel

A segítő csoportban a gazda segítséget kért egy másik embertől, aki tartotta a tárolót, amíg ő kiszedte a tekercset.  A nem segítők csoportjában is egy másik emberhez fordult a gazda, ám az segítség nélkül hátat fordított. A kontroll csoportban a második szereplő a kérés elhangzása nélkül is azonnal hátat fordított. Mind a három csoport esetében egy harmadik, teljesen semleges személy volt a helyiségben.

Az első kísérlet után a semleges személy és a segítő vagy nem segítő közreműködő egyaránt jutalomfalatokat kínáltak a kutyának.

A nem segítők csoportjában a kutyák leginkább a semleges személytől fogadták el a jutalomfalatot, a segítséget elutasítót pedig figyelmen kívül hagyták. A segítő csoportban az ebek nem tettek különbséget a két ember között. Egyébként érdekes, de kutatók korábban hasonló viselkedést figyeltek meg csecsemők és csuklyás majmok vizsgálata során is.

Mindez tehát azt jelentené, hogy a kutyák ignorálják azokat, akik undok módon viselkednek a gazdájukkal? Ki tudja. A jövő kutatásai talán megmutatják.

A tekintet követése

A tekintet követése nem csak az emberek, de nagyon sok állat számára is ösztönös. Ilyenek a csimpánzok, a kecskék, a delfinek, de még a vörös lábú teknősök is. A tekintet követése figyelmezteti az állatot a veszély közeledtére, de akár egy különösen finom falatra is.

zsemleszínű kutxa figyel, egyik füle áll, másik lekonyul

Korábban azt gondolták, hogy a kutyák csak olyankor követik az emberek tekintetét, amikor játékot vagy ételt várnak tőle.

A legújabb kutatások azonban bebizonyították, hogy az ebek olyankor is követik gazdájuk tekintetét, ha az üres helyre néz, például a fehér falat bámulja. Ám csak akkor teszik ezt, ha nem képzett kutyák.

Egy kísérlethez 145 border colliet toboroztak, melyek eltérő korúak voltak, és más-más képzettségi szinttel bírtak. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a kor, a szokások vagy a kiképzés befolyásolják-e a kutyát a tekintet követésében. Megfigyelték a kutyák reakcióit, amikor az ajtó felé néztek. Meglepő módon csak a teljesen képzelten collie követte a tekintetüket, míg a képzettek figyelmen kívül hagyták. Ennek oka valószínűleg az, hogy a képzés során a kutya megtanulja, hogy az ember arcára fókuszáljon, és ne arra, hogy merre néz. Amikor a kutatók, nagyjából öt percet szánva rá, megtanították a képzetlen kutyáknak, hogy az arcukat figyeljék, az ebek már nem követték a tekintetüket.

Ennél is meglepőbb, hogy azok a kutyák, melyeket nem képeztek, oda-vissza pillantgattak az ajtó és a kutatók között, szinte zavarba jöttek, azt keresve, vajon mit is nézhetnek az emberek.

Ezt a viselkedést korábban csak embereknél és csimpánzoknál figyelték meg.

Az embereknél az öregedés gyorsítja a rövid távú memória és a logikus érvelési készségek csökkenését, megnehezítve az új feladatok elsajátítását. Egyéb tanulmányok hasonló megfigyelést tettek a kutyáknál is, de a hosszú távú memória megfigyelése még szűz területnek számít a kutyák viselkedésének kutatásában. Éppen ezért kutatások kezdődtek, hogy tanulmányozzák, a fiatalabb és az idősebb kutyák hogyan képesek megfigyelés után memorizálni dolgokat, és miként emlékeznek arra hónapokkal később. Nos, az eredméynekre mi is kíváncsiak leszünk.

Ajánlott cikkek