Kutyával a depresszió ellen

Sok történetet lehet hallani arról, hogy olyan emberek, akik korábban csak komoly góygszerek, antidepresszánsok szedésével tudták depressziójukat kordában tartani, elhagyhatták a gyógyszereket, amikor kutyát vagy macskát vettek magukhoz.

Komoly kutatások zajlanak azzal kapcsolatban, hogyan és milyen mértékben képesek ezek a társállatok csökkenteni, sőt, akár megszüntetni az enyhe depressziót.

A tengerentúlon nagyon sok szervezet foglalkozik kampányszerűen azzal, hogy a depressziótól szenvedő embereknek megmutassák, milyen előnyökkel jár számukra például egy kutya vagy macska tartása és gondozása. Azt vallják, hogy az állatok simogatása enyhíti a stresszt és a szorongást, minden egyes séta a testmozgás jótékony egészségügyi hatásai mellett szintén stresszoldó hatással bír, ha pedig a gazdi tanítja a kutyát, az folyamatos sikerélményt biztosít a számára.

gazdi mosolyogva sétál kutyájával a réten

Egyre több, a szociális és egészségügyi szféra területén működő szervezet látja a kutya- és macskatartás előnyeit, egyre több helyen indulnak programok terápiás állatokkal. Nem csak a depresszió, de sok betegség esetén is hasznos és hatékony lehet az állattartás, sőt, a mentálisan és fizikailag is egészséges emberek egészségének megőrzésében is jelentős szerepet tudnak vállalni.

És hogy pontosan milyen előnyökkel is jár a kisállat tartás?

Nos, amikor a gazdi simogatja kedvencét, csökken a vérnyomása, csökken a stresszhormon szintje a szervezetben, ugyanakkor megnő a jó hormonok és azon neurotranszmitterek szintje, melyek a jó közérzetért felelősek.

Az akváriumba úszkáló halak nézegetése csökkenti a vérnyomást és a szorongás érzését.

Ha a gazdi játszik kedvencével, megemelkedik a szerotoninszintje, ami fontos szerepet játszik a depresszió érzésének csökkentésében.

A kutya rendszeres sétáltatása nem csak az egyik leghatékonyabb fogyókúra, de egyenes út a jó közérzethez is.

Pszichológusok szerint egy depressziós beteg kezelésének alapja az orvos, a család és a barátok együttműködése, ám egy kutya fontos szerepet tölthet be a gyógyuláshoz vezető folyamatban azáltal, hogy a beteg állandó társa.

gazdi pici cicával a kezében

A depresszió gyakran erős társadalmi megbélyegzéssel jár, ez pedig arra készteti a betegeket, hogy elszeparálódjanak, ami fokozza a betegség tüneteit. Ám ha van egy kutya, azt sétáltatni kell, márpedig a séta során más kutyásokkal is találkoznak, a futtatóban óhatatlanul beszélgetni kezdenek a kutyákról, tehát társadalmi kapcsolatok alakulnak. Emellett a séta temérdek más előnyt is hordoz magában. Ráadásul akinek kutyája van, az otthon sem tud magányos lenni, az eb állandó társasága csökkenti a magány érzését, aktívan tartja a gazdát, ezáltal szervezete biokémiáját.

Érdemes tehát megkérdezni az orvost, nem lehetne-e egy kiskutyát rendelni receptre a gyógyszerek helyett.

Ajánlott cikkek