Kreatív kertészet, avagy topiary kutya

Lassan itt a tavasz, érdemes már most - legalább gondolatban - felkészülni a kerti munkákra. Mindazon kutyakedvelők számára, akik szeretnek kertészkedni és örömüket is lelik abban, mi lehetne élvezetesebb mind egy kis élő művészeti alkotás létrehozása, persze kutya formában?

Hagyományosan a topiary figurákat lassan növő bokrok vagy sövények, például tiszafa vagy bukszus finom nyírásával alkotják a kívánt formára. Nagyszerűen néznek ki, de évekig tart kivitelezésük! Ám jó hír, hogy ha gyorsabb eredményt szeretne elérni, van módja is a várakozási idő lerövidítésének.

fekvő topiary kutya

Maga a topiary kertészet komoly múltra tekint vissza, világszerte számos olyan park és kert található, amely a kert- és növényszobrászatnak köszönhetően egy mesés világba kalauzolja el a kíváncsi látogatókat. Anglia, Skócia, Franciaország, de az Egyesült Államok is sok, igézően szépen kialakított kreatív kerttel büszkélkedhet, melyek bővelkednek szabályos geometriai formákban, de állatformákban is.

A Green Animals Topiary Garden

Az egyik legismertebb kreatív kert, mely bővelkedik állatformákra nyírt növényekben, az a Green Animals Topiary Garden. A kis Portsmouth-i birtokot 1872-ben Thomas E. Brayton, a Union Cotton Manufacturing Company kincstárnoka vásárolta meg. A birtokon a rezidencia és a gazdasági épületek mellett legelő és konyhakert volt akkoriban. Joseph Carreiro kertész, az ingatlan felügyelője 1905-től egészen 1945-ig felelt a birtokért, őt veje, George Mendonca követte, aki egészen 1985-ig dolgozott a birtokon. Ők ketten feleltek a topiary-k kialakításáért. 

Jelenleg is több mint 80 topiary található a parkban, különféle állatokat, madarakat, geometriai figurákat és díszító elemeket ábrázoló növényalkotások, zömében kaliforniai magyalból, tiszafából és angol buxusból formázva.

a Green Animals elefánt formájó növényei

Kép forrása: Green Animals Topiary Garden weboldala

A Green Animals egyébiránt az Egyesült Államok legészakibb és legrégebbi topiary kertje, mely nevét Brayton lányától, Alice-tól kapta, aki imádta a parkban kiállított zöld állatseregletet. Alice 1939-től egészen 1972-ben, 94 éves korában bekövetkezett haláláig ebben a csodás környezetben élt és lakott állandóan. Halálakor az államra, pontosabban Newport megyére hagyta a birtokot, amely jelenleg teljes mértékben önellátó módon üzemel. A topiary park mellett zöldség- és gyógynövénykertészet, gyümölcsös is működik, a ma is eredeti pompájában látható, viktoriánis házból pedig csodás kilátás nyílik a Narragansett öbölre.

A Guggenheim híres topiary szobra

Az amerikai parknál jóval ismertebb alkotás Jeff Koons amerikai művész "Puppy" nevű topiary alkotása, mely a spanyolországi Bilbao városában, a világhírű Guggenheim múzeum előtt áll. A művész, akit a giccs koronázatlan királyának is neveznek, nagyszabású, rajzfilmfigurákról alkotott szobrairól ismert. Eredetileg egy olyan darab létrehozására kapott megbízást amelyet 1992-ben a németországi Bad Arolsen-ben mutatnak be. A west highland white terriert ábárzoló alkotása németországi, ausztráliai és az Egyesült Államokbeli kiállításokon való világméretű utazás után lelte meg végső lakhelyét a Guggenheim múzeum előtt.

Érdekesség, hogy az eredeti kiskutya szobor a Guggenheim állandó gyűjteményének része, a híres médiamogul, Peter Brant és felesége, Stephanie Seymour modell megbízta Koons-ot egy második kiskutya megalkotásával, mégpedig Connecticut-i birtokuk számára. Így jelenleg a Puppy ikertestvére ott áll.

Guggenheim topiary szobra

Egyébként a kutyaszobor biztonsági kockázatot is jelent a ma már a Világörökség részeként számontartott múzeum számára. 1997-ben az ETA Katu nevű csoportja megpróbált végezni a bilbaói Guggenheim Múzeumba látogató János Károly királlyal. Három ETA baszk szeparatista kertésznek öltözve, a szobron való munkálatok álcája alatt tizenkét, távirányítóval ellátott robbanóanyaggal töltött kosarat juttattak a múzeumba, pontosan olyanokat, mint amilyenek a szobron találhatók.  A terroristák és a rendőrök között kitört tűzharccal megakadályozták a robbantást, ám Jose María Aguirre rendőr életét vesztette. Tiszteletére és emlékére a teret, ahol a Puppy áll, ma Aguirre térnek nevezik.

Ha bele akar vágni a topiary készítésbe....

Manapság már lehet készen kapni fém kereteket közvetlenül a gyártóktól, vagy kertészeti centrumokban, melyek segítségére lehetnek a jövendőbeli topiary kertészeknek az alapul szolgáló keret elkészítésében. Széles választéka lelhető fel az állatfiguráknak, köztük nagyon sok bájos kutyával.

ugró kutyát ábrázoló topiary

Ám ezzel a megoldással elkerülhetetlenül korlátozva van a kereskedelemben kapható formákra. Azok számára, akik valóban szeretnék hagyni a képzeletüket szárnyalni, a viszonylag legegyenesebb út, ha maguk készítik el a keretet erős drótból, amit beboríthatnak hálóval, mely alakzaton aztán a növény terjeszkedhet és növekedhet. Ez a bájos virágtartó eb csak egy minta, mit is lehet véghezvinni a technika alkalmazásával.

Ajánlott cikkek