Kölyökpara? No para!

„Vegyél egy kutyát, és a pénzedért megingathatatlan szeretetet kapsz” – mondta Kipling.

Bár a kutyussal való törődés élménye mindent elsöprő, a kölyök érkezése komoly változásokkal jár. Egy felelősségteljes és felkészült gazdinak mindent tudnia kell, ami a kiskutya egészséggondozásával kapcsolatos.

Ezen túlmenően tudnia kell mindent, ami szükséges ahhoz, hogy egészséges és jó karakterű kutya legyen belőle. Persze senki nem várja el, hogy azért, mert van egy kutyája, szakképzett kutyakozmetikus, kiképző, állatorvos, és még a jó ég tudja, mi minden legyen egy személyben. Ám egy cseppet mégis mindenhez érteni kell.

Az egészséges és biztonságos otthon

Járja körbe otthonát és próbálja meg a kölyök szemszögéből nézni. El kell tüntetni minden veszélyes dolgot, például a tisztítószereket, gyógyszereket, élelmiszereket, egérfogókat, mérgező növényeket. Semmit nem hagyhat elöl a padlón, de még a polcokon, asztalokon sem, amit a kutya elérhet. Egy kiskutya mindig kíváncsi, és amit el tud érni, azt megkóstolja, megrágja.

Készítse elő a kölyök helyét. Általában igen jól elvannak a szállítódobozukban vagy egy mobil kennelben, amely ráadásul segít a szobatisztaságra nevelésben is, amellett, hogy biztonságos és nyugodt pihenést biztosít. Nézze át a játékokat – csak olyan legyen elöl, amely biztonságos, nem tudja lerágni egyetlen darabját sem. Egyelőre jó mellőzni a csipogós játékokat is. Ágynak is érdemes olyat választani, amit nem tud megrágni a kutya – a fonott gyékény kifejezetten veszélyes lehet.

kölyökkutya bakancsban ül

Válasszon egészséges kiskutyát!

A kölyökkutyák egészsége elsődleges szempont a tenyésztőknél. Becsületes tenyésztő nem kínál eladásra 8 hetesnél fiatalabb kiskutyát, de az ideális kor a 10-12 hét. Ha korábban választják el anyjától és alomtestvéreitől, nem biztos, hogy a szükséges szociális készségek kialakulnak.

Az egészséges kiskutya éber, aktív és játékos. Szemei tiszták és tágra nyitottak, az orra nedves, fogacskái erősek, bundája fényes, teste telt, kerekded, de nem kövér. Keresi a figyelmet és reagál a szeretetteli megnyilvánulásokra.

Táplálás

A kiskutyákat általában 4-7 hetes korban választják el anyjuktól. Egy kéthónapos kölyök már napi négy alkalommal eszik kölyökkutyának való tápot.

Gyakori problémák

Alvás: A kölyköknél bizony előfordul, hogy éjszaka bepisilnek. Érdemes beiktatni egy röpke sétát éjjel, vagy legalábbis késő este, vagy a mobil kennelbe helyezni egy kutyapelenkát. Tegyen a kiskutya mellé egy ketyegő órát, ami megnyugtatja, könnyebbé teszi alvását.

Harapdálás: Ez az a kor, amikor érdemes elkezdeni az alapvető dolgok tanulását. Ilyen a harapdálás is. Ha elkezd harapni, finoman tolja egész öklét a szájába. Higgye el, nem fogja szeretni!

Néhány gyakori betegség

Szopornyica: Igen veszélyes betegség. Tünetei a mozgáskoordinációs zavarok, az étvágy csökkenése vagy elvesztése, levertség, láz és görcsös rohamok lehetnek.

Parainfluenza: Légúti megbetegedéseket okoz, tünetei száraz köhögés, nehézlégzés.

Oltások: Az első oltás általában egy kombinált vakcina, mely a szopornyica, a parvovírus, a májgyulladás és a parainfluenza ellen véd. Az oltóanyagon DHPP jelzés látható. Az orvos ajánlhatja még a leptospirosis elleni oltást is.

Három és hat hónapos kor között

Táplálás

A kiskutya napi két alkalommal eszik kölyökkutyának való tápot. Érdemes a súlygyarapodást nyomon követni.

kölyökkutya kiterülve, jóllakottan fekszik

Gyakori problémák

Agresszivitás: A kölyök elkezd támadóan fellépni környezetével szemben: próbálgatja erejét és korlátait, akárcsak egy totyogó gyermek. Itt az ideje elkezdeni az alapvető engedelmességre nevelést.

Jelölgetés: A kölyök elkezd vizeletjeleket hagyni a házban, még akkor is, ha már szobatiszta. A szobatisztaságra nevelés újra kezdődik, kicsit átalakított formában, hiszen ez a jelölgetés a nemi érés kapuját jelzi.

Néhány gyakori betegség

Lyme-kór: A lyme-kór terjesztője a kullancs. Megbetegedés esetén ízületi fájdalom, láz, merev mozgás figyelhető meg.

Allergia: Ha a kölyök allergiával küzd, ebben a korban figyelhetők meg az első jelek. Az allergiát okozhatja akár étel, fű, por, de még sok minden más is.

Oltások: Ideje beadatni a veszettség elleni oltást! Ebben az időszakban kapja meg az első oltások emlékeztetőit, azaz egy újabb kombinált vakcinát.

Ivartalanítás

Érdemes megbeszélni az állatorvossal az ivartalanítás témakörét. A kan kutyáknál a herék, míg a nőstényeknél a méh és a petefészkek kerülnek eltávolításra a műtét során. Az ivartalanítás után a kutya könnyebben nevelhető és kevésbé agresszív lesz.

Hat hónapos kortól egyéves korig

Táplálás

Egyéves korban érdemes felnőtt táp etetésére váltani, de csak fokozatosan! A kétszeri etetés maradjon, ez ideálisabb az emésztőszervek szempontjából.

Gyakori problémák

Serdülőkor: Ez az a kor, amikor kezdődhet az igazi kiképzés, nevelés. A legfontosabb, hogy a gazda tudatosítsa kutyájában, ki is a falkavezér.

Amennyiben a kutyát még nem ivartalaníttatták, a nemi érés látványos jelei mutatkoznak. A szuka elkezd tüzelni, a kan pedig elindul az orra után.

Néhány gyakori betegség

Kennelköhögés: a kutyák felső légúti fertőző megbetegedéseinek a gyűjtőneve, mely igen fertőző. Tünetei orrfolyás, köhögés, tüsszögés.

Genetikai rendellenességek: A legtöbb genetikai rendellenesség ebben az életkorban válik láthatóvá. Minden fajta más és más egészségügyi problémákkal lehet terhelt. Olvasson utána, mely fajtáknál mely betegségek fordulhatnak elő gyakrabban.

Oltások: Egyéves korban a kutya újabb emlékeztető oltást kap. A jó hír, hogy ezután már csak évi egy alkalommal kell oltatni.

Ne ijesszék meg a fentiek! Egy kutya egészséggondozása nem ördöngös dolog. A megfelelő táplálás, a rendszeres állatorvosi ellenőrzés, a szocializáció és a nevelés, a kozmetikázás és a sok-sok szeretet biztosítja, hogy kedvence a lehető legegészségesebb legyen. Amennyiben mégis probléma adódik, a tünetek korai felismerése és a mielőbbi kezelés a kulcs a gyógyuláshoz és a további egészséges élethez!

 

Ajánlott cikkek