Kóbor macskák - kicsit másként

Törökország városai híresek az utcákon szabadon kószáló macskákról. Ám ezeket a cicákat nehéz kóbor állatoknak nevezni, sokkal inkább tekintik őket a török kultúra részének. Az isztambuli macskák világhírre tettek szert. Évezrendek óta járják szabadon az útjukat, elengedhetetlen részévé válva a közösségeknek. Ezeknek a macskáknak nincs gazdájuk. Két világ között élnek, mert kóbor állatoknak sem tekinthetők. A közösségek, családok, magányos emberek, vagy sokszor az önkormányzatok gondoskodnak róluk, törődnek velük.

Ételt, innivalót biztosítanak az állatoknak, ha szükségük van rá, állatorvoshoz iszik őket, ivartalanítják a macskákat, és a téli hónapokra macskaházakat helyeznek ki, hogy ha szükségét érzik az állatok, védelmet nyerjenek az időjárás viszontagságai elől.

Ilyen macska-lakkal egyébként nem csak Isztambulban, hanem akár a szlovén tengerparton is találhatunk, például a Portoroz és Piran közötti, meseszép tengerparti sétány mellett.

macskaház Portoroz és Piran között

Mintegy tükröt tartva az embereknek, 2016-ban film is készült a kelet és nyugat határán fekvő város macskáiról. Egy részlet ebből itt tekinthető meg.

Sokak számára nem ismeretlen Tombili története. A cica Isztambul utcáinak lakója volt, közel 10 évig járta a várost. Hamar az internet sztárja lett, annak pedig, hogy a metropoliszban élő több ezer macska közül pont ő, és nem valamelyik másik cirmos, egyetlen oka van. A dundi macska (egyébként a neve is ezt jelenti: duci) szeretett érdekes pózban, a járdának dőlve ücsörögni és így, lustálkodva figyelni környezetét. A turisták lefotózták, és a képekkel elárasztották az internetet. Az emberek nagyon szerették, laza stílusa és hihetetlen nyugalma példaként szolgált a számukra.

Tombili a járdaszegélynek dőlve heverészik

Ám Tombili 2016 nyarán megbetegedett és augusztusban meghalt. Az emberek elkezdték megosztani a cicáról készült fotóikat, így emlékezve rá, majd aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy szobrot állíthassanak a közkedvelt macskának. Októberre már 17 ezer aláírás gyűlt össze. Seval Şahin szobrász önként készítette el a szobrot, a jól ismert járdaszegélynek dőlős pózban örökítette meg Tombilit.  Isztambul Ziverbey negyedében az állatok világnapján, október 4-én avatták fel a Tombilinak emléket állító szobrot, melyet azóta nem csak sok-sok helybéli és turista, de a cicák is előszeretettel látogatnak.

Tombili szobra, előtte egy csésze tea

Úgy tűnik, nem mindenki értékelte nagyra a macskák és emberek közti harmonikus együttélés szimbólumaként felállított szobrot, de magát a két faj közti barátságot sem. A szobrot ugyanis alig egy hónappal felavatása után, novemberben ellopták. A felháborodás hatalmas volt, a közösségi médiát elárasztották a bűnösök elítélését követelő posztok és kommentek. A felháborodás olyan hatalmas volt, hogy a tettesek – valószínűleg megrémülve tettüktől – egy héten belül visszavitték a szobrot a helyére.

Aki manapság Isztambulban jár, az a Kadikoy negyedben, a Ziverbey utcában keresse a szobrot.

Képek forrása: huffingtonpost.co.uk; szlovén kép: H-V.M.

Ajánlott cikkek