Karanténháj a kutyán

A hosszú hónapokig tartó karantén, a korlátozott lehetőségek hatására bizony mi, emberek is felszedtünk pár plusz kilót. Sokunk küzd némi karanténhájjal, miért lenne más a kutyáink helyzete? Persze magunkon könnyebben észrevesszük, amikor feszülni kezd a nadrág, mintha kinőttük volna pár ruhánkat, de nem árt figyelni az ebre is. Vajon a bunda alatt mennyi háj rakódott rá? És hogyan segíthetnénk neki, hogy ettől megszabaduljon?

A csoda se gondolta volna, hogy a kevesebb séta, kevesebb mozgás, futkározás, és az online meeeting közben odadobott jutalomfalatok hatására ilyen szép úszógumit ereszt a kutya (is), de ideje nekilátni a fogyókúrának. Esetleg közösen.

Az első és legfontosabb feladat, miután felismertük, hogy itt bizony plusz kilók vannak, hogy megértsük, a dundi kutya nem cuki.

A dundiság veszélyes, mert idővel elhízás lesz belőle, annak minden velejárójával – cukorbetegséggel, légzőszervi, ízületi betegségekkel, a szív károsodásával.

Ezek a betegségek azonban megelőzhetők, és nem szabad megvárni, míg krónikus, nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető kórrá alakulnak.

Mivel vannak olyan endokrin rendellenességek, mint például a hypothyreosis, amelyek hozzájárulhatnak a kutyák súlygyarapodásához, az első feladat egy állatorvosi kontrollra vinni az ebet, melynek során a doki igyekszik kizárni ezen betegségek lehetőségét, vagy ha valóban baj van, azonnal meg tudja kezdeni a kezelést.

Dagi kutya hever

Ha már idáig eljutott a gazdi, akkor a legjobb úton halad a probléma megoldásához. Hogyan tovább?

Az adagok és a kalóriabevitel csökkentése

A kutya és az ember fogyókúrája nem igazán tér el egymástól.

Az étrend és a mozgás kombója a kulcs a sikerhez.

A kutya által elfogyasztott kalóriák ellenőrzése és csökkentése segíthet abban, hogy egészséges és rendszeres ütemben kezdődjön el a fogyás. Ehhez a kulcs a jutalomfalatok és egyéb nassolnivalók mennyiségének hatékony csökkentése, vagy akár megvonása.

A napi ételadagokat mérni és porciózni kell, aszerint, egy nap hányszor kap enni a kutya. Mivel a tápok csomagolásán fel van tüntetve minden fontos információ az eledelről, így pontosan ki lehet számolni, hány gramm táp mennyi kalóriát tartalmaz. Ezek ismeretében a fokozatos csökkentés is kiszámolható. Amennyiben kérdőjelek vannak ezzel kapcsolatban, az állatorvos biztosan tud segíteni a számításban, valamint abban, hogy a fogyókúra ne legyen drasztikus, ám mégis hatékony maradjon.

Ne felejtse el, hogy ha szükség  van jutalomfalatra a kiképzéshez, tanításhoz, akkor ennek kiszámolt mennyiségét a napi kalóriadagba bele kell számítani, azaz a táp mennyiségét még tovább kell csökkenteni.

Dagi kutya fekszik, előtte jutalomfalatok

A nem egészséges jutalomfalatok

A kutya imádja a jutalomfalatokat, és a gazdi is örömmel adja, hiszen számára boldogság, ha kedvence szemét felcsillanni látja. Ám sajnos a legtöbb gazda igencsak liberális módon viszonyul a jutalomfalatokhoz, pedig ezek jó része a junk-food kategóriába esik, és igen gyorsan súlygyarapodáshoz vezet a kontroll nélküli adagolás. Persze a dolog csalóka, mert a jutalomfalat kicsi, általában kis csomagban van, így meg sem fordul a fejükben, hogy ennek ellenére a kalóriatartalom lehet igencsak magas.

Az egészséges jutalomfalat

Az egyik megoldás a jutalomfalatok mennyiségének csökkentése, de talán jobb megoldás, ha egészséges alternatívát keres. Ez lehet akár kereskedelmi forgalomban kapható, egészséges összetételű, szuper prémium minőségű vagy akár diétás jutalomfalat is, de mindenképp ügyelni kell kalóriatartalmának beszámítására a napi adagba.

A másik alternatíva a saját készítésű jutalomfalat, akár egészséges zöldségből (sárgarépa, zeller, zöldbab), gyümölcsből. Persze a kalóriaszámlálástól ez esetben sem szabadul meg a gazdi.

Sok gazda úgy érzi, hogy a konyhai maradékok etetése ártalmatlan, de az emberi táplálék gyakran tele van fűszerekkel, sóval vagy zsírral, esetenként a kutya számára akár mérgező ételekkel. Mindez gyomorpanaszokat okozhat, és akár súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, tehát jutalomfalat helyett a konyhai maradék nem megfelelő alternatíva.

A protein szerepe

Annak ellenére, hogy a kutyák mindenevők, a magas szénhidráttartalmú eledel nem egészséges a számukra, ugyanis ha az étrend szénhidráttartalma magas, az elhízáshoz vezet.

A kutya súlycsökkentésének kulcsfontosságú része a fehérjében gazdag eledelre való áttérés.

Ez segít a megfelelő izomzat építésében, ahelyett, hogy a szervezetet arra kényszerítené, hogy a szénhidrátokat zsírokká alakítsa.

Dagi mopsz ücsörög

A mozgás

A hatékony fogyás nem csak az étrendi változásokból, de a mozgás, az aktivitás növeléséből is áll. Persze nem mindegy kutya bír egyforma mozgásigénnyel. Vannak, amelyek természetüknél fogva igencsak energikusak, és igénylik a hosszú sétákat, a nagy futkosást a kutyafuttatóban. Az ilyen, aktív ebek esetében előfordul, hogy egyszerűen nem elég számára a gazda által biztosított mozgáslehetőség, tehát növelni kell a sétával és a futtatóban, játékkal töltött időt. Nincs ez másként a lustább ebek esetében sem, ugyanis a fizikai aktivitás növelése a lehető leghatékonyabb és leggyorsabb fogyókúrás módszer.

Nem mellékesen a mozgás nem csak a kutya, de a gazda számára is hatékony és egészséges, szóval akár együtt is fogyhatnak.

Játékos fogyás

A kutyák imádnak játszani, és ez a tulajdonságuk kiválóan felhasználható, ha a fogyókúráról van szó. Igazából teljesen mindegy, milyen játékot választ, szinte minden fajtának megvannak a „testreszabott” kedvencei. A vadászkutyák, a vérebek, az őrző-védők, a terrierek, de még az ölebek esetében is meg lehet találni a fajtajellegének megfelelő, „személyre szabott” játékformát. Ráadásul a játékban az a legjobb, hogy a gazdival közösen lehet végezni, ez pedig mindkettejük számára egészséges, fogyással jár és emellett örömteli is.

Ajánlott cikkek