Holisztikus szemlélet az állattartásban

A „holisztikus” egyike azoknak a szavaknak, amelyek miatt egyesek a fejüket rázzák, mások pedig azonnal a pénztárcájuk után nyúlnak. Mindannyian hallottunk már a holisztikus orvoslásról és az egészséggondozás holisztikus megközelítéséről, de mit is jelent ez pontosan?

Leegyszerűsítve úgy tudnánk megfogalmazni, hogy az egészség holisztikus szemlélete azt jelenti, hogy figyelembe kell venni az egész testet, és figyelembe kell venni az összes lehetséges kezelési módszert.

A holisztikus gyógyítás során az orvos arra törekszik, hogy a beteget ne csak a tünetei vagy a szervei állapota alapján gyógyítsa, hanem a páciens általános fizikai és pszichés állapotát, környezetét, az orvossal való együttműködésének problémáit is fel kívánja tárni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy aki holiszikus szemlélettel közelít az egészséggondozás felé, az nem tekinti az elmét és a testet különálló entitásnak, hanem mindkettőt egyszerre erősíti és védi. Ennek érdekében a hagyományos gyógyszereket és az egészségügyi módszereket alternatív lehetőségekkel együttesen használják.

Ám a holisztikus megözelítés nem csak a humán gyógyászatot érintő milliárdos üzletág, de bizony egyre több gazdi alkalmazza kedvence egészségvédelmének és gyógyításának érdekében.

Házi kedvenceink holisztikus ellátása

A holisztikus állatorvosok a hagyományos tesztek, eljárások, ételek és étrendkiegészítők mellett számos alternatívát is alkalmaznak.

Akupunktúra

Az akupunktúra Kínából származik, és több mint 5000 éves múltra tekint vissza. A kezelés során bizonyos meghatározott, testfelszínhez közeli területek, pontok mechanikus ingerlése történik vékony tűk által. Az állatorvoslásban kezdetben elsősorban fájdalomszindrómák ellátása volt a cél, de egyre bővül a lehetőségek skálája.

aromaterápiás üvegecskék

Aromaterápia

Az aromaterápia különböző, többnyire növényi eredetű illóolajat használó terápia. A felhasznált illóolajok nyugtató hatásúak, esetleg neurológiai stimulánsok. Maga a kezelés történhet párologtatás, inhaláció, bedörzsölés, lemosás, borogatás és belső alkalmazás útján.

Kiropraktika

A csontkovácsolás a test szimmetriájának a helyreállítására való törekvés, melynek során  a csontokra és ízületekre történő közvetlen mozdulatok segítségével a csontkovács eléri, hogy egy-egy csont a helyére kerüljön. Maga az eljárás gyakorta jár fájdalommal, de hatásosan szünteti meg a hosszú ideje tartó fájdalmas állapotokat.

Masszázs

A masszázsnak rengeteg formája van. A gyógymasszázs terápiás célzatú, elsősorban mozgásszervi megbetegedések, de ideggyógyászati - belgyógyászati megbetegedések kezelésére. Egyéb esetekben a stressz csökkentésére is alkalmazzák, nyugtató, lazító hatása miatt.

egyik kutya mintha masszírozná a másikat

Holisztikus étrend

Azt tudjuk, hogy kedvenceink boldog és egészséges életéhez az egyik legfontosabb dolog az étrend, azaz az egészséges, midnen igényüket kielégítő táplálás. Sok gazdi ennek érdekében maga főz, mások a kereskedelmi forgalomban kapható, úgynevezett holisztikus tápokat választják.

Hangterápia

Ez a viszonylag új módszer bizonyos hangokat, zenéket alkalmaz arra, hogy megnyugtassa az állatot, csökkentse a stresszt. Eddig úgy tűnik, hogy Bach és Vivaldi zenéje kifejezetten jó eredményeket mutat.

A holisztikus szemlélet előnyei

A holisztikus szemlélet elkötelezettjei vallják, hogy nagyon sok előnnyel bír ez a fajta megközelítés:

  • Jobb keringés
  • Stressz- és fájdalomcsillapítás
  • Javuló emésztés
  • Szebb, erősebb szőrzet
  • Erősebb immunrendszer
  • Alacsonyabb vérnyomás

Azt azért el kell mondani, hogy ezeket a tapasztalatokat egyelőre anekdotikusnak tekintik, a holisztikus állatorvoslás még nagyon gyermekcipőben jár.

holistic felirat

Biztonságos-e az állatok számára a holisztiksu szemlélet?

Mint minden fejlődő tudományos területet, a holisztikus kisállattartást is viták és bizonytalanság jellemzi. Míg egyes gazdák és állatorvosok esküsznek ezekre a módszerekre, mások ódzkodnak attól, hogy akár javasolják is őket.

Különösen ellentmondásos ez a szemlélet az étrend szempontjából. A nyers étel például népszerű választás számos holisztikus szemléletű állatorvos és gazda számára. Állításuk szerint a nyersfehérjében gazdag étrend nemcsak az állatok testének és elméjének jobb, hanem mintegy leképezése ősi életformájuknak, azaz az annak megfelelő táplálkozásnak. Az óvatosabb szakemberek azonban rámutatnak az ilyen típusú étkezéssel járó betegségek kockázatára.

Viták folynak az alkalmazott étrend kiegészítők és vitaminok felett is. Míg ezek kis adagokban kifejezetten előnyösek és hatásosak, addig a túlzott bevitel káros mellékhatásokkal járhat. A nem hagyományos étrend esetén a potenciális allergének, irritáló anyagok vagy toxinok veszélyével is számolni kell.

A szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a holisztikus gyógykezeléseket sosem szabad a hagyományos kezelések alternatívájának tekinteni.

Ezek a lehetőségek eszközök, melyekkel a hagyományos gyógyítás kiegészíthető, a minél jobb eredmény érdekében. Természetesen kiegészítő kezelésként is csak állatorvosi javaslatra, és kizárólag szakavott ember segítségével szabad igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy akár az akupunktúra, akár a kiropraktika, de a masszázs is csak és kizárólag elismert helyen végzett, szakvizsgával rendelkező, az állatorvos által javasolt szakember közreműködésével történhet, de még az étrend összeállítása, az illóolajok alkalmazása is csak az ő tanácsaik alapján történhet.

Ajánlott cikkek