Hogyan válasszunk szőnyeget a kutyás házba?

Sok esetben döntésre kényszerül a család, hogy olyan berendezést válasszon az otthonába, amilyenre mindig is vágyott, vagy inkább olyat, amelyik kompatibilis a kutyával. Sokan inkább rádobnak egy régi takarót a szépséges kanapéra, hadd nézze a kutya onnan a tévét. Végül is, a takarót le lehet venni, ha vendégek jönnek, nemde?

Mindig nehéz feladat megtalálni az egyensúlyt a stílus és a praktikum között, de különösen nehéz ez, ha állatok is élnek velünk, és elérkezik az idő, amikor a házat, a lakást kell átalakítani, felújítani, vagy éppen dekorálni. Az egyik, általában igencsak fogós kérdés, hogy mi legyen a padlón, vagyis inkább miből legyen a padló. Járólap, parketta, padlószőnyeg? És egyáltalán, lehet szőnyegünk, ha van kutyánk?

labrador békésen pihen a szőnyegem

A szőnyegezés előnyei

Az olyan helyiségekben, mint a konyha, fürdőszoba, előszoba, általában nem nehéz a döntés. Mivel ezekben a helyiségekben a padlót sokkal több nedvesség és szennyeződés éri, logikusan könnyen tisztítható padlózatot választanak az emberek. Ám a szobákban már inkább a puha, kellemes érzetű, meleg szőnyeget szeretik a lábuk alatt érezni, azonban tartanak attól, hogy ez nem kompatibilis a kutyával. Az egyetlen felmerülő opció, az eb kizárása a szobákból a legtöbb gazda számára nem elfogadható, hiszen a kutya családtag. Lehet, hogy az ágyba nem mászhat be, na de a szobából kizárni azért mégsem lehet.

A szőnyegről akkor sem kell lemondani, ha van kutya a családban, már csak azért sem, mert számukra is sok előnnyel jár a szőnyegezett szoba.

A kemény felületű padlózaton a kutyák könnyen el- és megcsúsznak, míg ez a szőnyegen nem történhet meg. A keményfa, laminált, vinil vagy járólap padlózaton bizony meglátszik az ebek karmainak nyoma, még akkor is, ha rendszeres le van vágva. Főleg az padlógyilkos pillanat, amikor csúszás közben kapaszkodni próbálnak, vagy éppen játékból kaparnak a padlón. Ugyanez a szőnyeggel nem történhet meg, ráadásul ez a kárpit zajfogóként is funkcionál, ami kifejezetten előnyös a városi, emeletes lakásokban, vagy a házak emeleti szobái esetén.

Kutya piros mintás szőnyegen fekszik a kanapé előtt

Melyik szőnyeg a jó?

Ha meggyőztük, és eldöntötte, hogy jöhet a szőnyeg, azért ne rohanjon el megvenni az első perzsát. Nem biztos, hogy az a legjobb választás, még ha szép is. Keressen olyan szőnyeget, amely ellenáll a szokásos szennyeződéseknek és az alkalmi baleseteknek, amelyek a kutyákkal való együttélés elkerülhetetlen részei.

Keressen olyan anyagú szőnyeget, amely víztaszító. Akár a reggeli kávé löttyen ki, akár a kutya söpör le valamit a farkával a dohányzó asztalról, nem hátrány, ha a kiömlő folyadékot nem szívja be a szőnyeg. Legyen strapabíró, bírja a folyamatos kopásnak való kitettséget.

Persze lehet választani olcsó, úgynevezett rongyszőnyegeket is, ezekkel is stílusosan dekorálható a lakás, és a funkciójuknak megfelelnek. A rongyszőnyegek akár mosógépben is moshatók, de tény, hogy nem olyan puhák, melegek és süppedősek, mint a hagyományos szőnyegek, és rögzítés nélkül sokkal jobban csúsznak a kemény felületeken.

Egy szőnyeg megvásárlása nem olcsó mulatság, így jó, ha előre gondol annak tisztítására is.

Érdemes keresni megbízható szőnyegtisztító céget, akik garanciával vállalják a szakszerű, anyagának megfelelő tisztítást. Szennyeződés esetén nem szabad várni a tisztítással, mert minél tovább odázza, annál jobban károsodik a szőnyeg.

labrador kölyök fekszik fehér szőnyegen

Hogyan lehet tisztán tartani?

Az csak álom, hogy amikor hazatérünk a sétából, a kutya lábairól és szőréről minden koszt és piszkot le tudunk törölni.  Ezzel együtt a szőnyegek megóvása érdekében minden egyes séta után át kell törölni a lábait, esetleg a hasa alját is, ezzel kevesebb kosz kerül a lakásba és a szőnygekre. Lehet, hogy a kutya nem rajong ezért a procedúráért, mert már rohanna a vizes tálkához lefetyelni, de higgye el, ha következetesen megtörli a lábait minden séta után, gyorsan megtanulja a szabályt.

Ha valami kiömlik a szőnyegre, mert a kutya leverte, akkor azonnal itassa fel. Ne dörgölje vagy súrolja, mert az még csúnyább foltot hagy, inkább itassa fel. A foltokat mindig semleges tisztítószerrel tisztítsa, akárcsak az esetleges pisi tócsákat.

A régi foltok eltüntetésére csak olyan tisztítószert használjon, amely nem veszélyes az állatokra.

Nem számít, hogy a családtagok mennyire óvatosak, minden kutya képes és fog is rendetlenséget okozni. Egy állat tartása soha nem jár laboratóriumi tisztasággal, ezt tudomásul kell venni. A legfontosabb, hogy megtalálja azokat a szőnyege számára legmegfelelőbb tisztítószereket, amelyek teljes mértékben veszélytelenek az állat számára, illetve legyen egy olyan szőnyegtisztító cég talonban, amely ilyen anyagokkal dolgozik.

Amikor egy család úgy dönt, kutyával osztja meg az életét, már eleve kompromisszimokat köt. Eldöntik, hogy nem engedik be az ebet az ágyba, vagy akár a hálóba, nem hagyják többet a konyhapulton az ételt, tudomásul veszik, hogy naponta többször el kell vinniük, vagy éppenséggel kinevezik az egyik karosszéket a kutya székének. Miért ne lehetne kompromisszumot kötni a szőnyegek terén is? Nem kell feltétlenül a csupasz padlót bámulni, el lehet helyezni a nagymama perzsáját egy olyan szobába, hová nem mehet be a kutya, és lehet választani olyan szőnyegeket, amelyek nem csak szépek, stílusosak, de praktikusak és könnyen tisztíthatók is. Csak nehogy a vége az legyen, hogy a kutya kinevezi a szőnyeget a sajátjának, és holnaptól csak azon hajlandó aludni! Mert ugye ez is előfodulhat.

Ajánlott cikkek