Hogyan lehet öko-barát kutyagazda?

Tudta, hogy egy felmérés szerint Magyarországon 2.5 millió kutya és 3 millió macska él? A cicák közül közel egymillió, az ebek közül több mint százezer kóbor állat. De a világ egyik legnagyobb országában, az USA-ban is majd 61 millió kutya és 52.5 millió macska él, emellett temérdek más házi kedvenc.

Az egy négyzetméterre jutó kutyák számával Japán vezet 25-tel, Magyarországon 21 eb jut ekkora területre. Ha belegondol, mindez napi szinte több millió zacskónyi kutya- és macskaürüléket jelent.

Nem kérdés tehát, hogy házi kedvenceink is hatással vannak környezetünkre, és bizony, egy közepes méretű kutya karbonlábnyoma közel akkora, mint egy városi terepjáróé. De hogy mi is az a karbonlábnyom? Nem más, mint az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik mértéke, melynek segítségével mérhetővé válik, hogy az emberi tevékenység, és közvetítésével az állattartás, milyen mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez.

Mégis, hogyan lehet öko-barát a kutyatartás?

1. A fenntartható kutyaeledel

A kutyák üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához való hozzájárulása elsősorban az általuk elfogyasztott táplálékból származik. Mindenevőként a kutyák számára az elsődleges tápanyagforrás a hús, ám az állattenyésztés a metán és más üvegházhatású gázok hatalmas forrása.

Ám akkor hogyan etessék a gazdák kedvenceiket úgy, hogy minimálisra csökkentsék karbonlábnyomukat? Nos, manapság igen divatos a vegetáriánus, sőt vegán kutyaeledel etetése, nagy számban kaphatók is ezek, ám

állatorvosi táplálkozási szakértők arra figyelmeztetnek, a vegán tápokkal való etetés során fennáll annak a veszélye, hogy az ilyen diétával etetett kutyák szervezetébe létfontosságú tápanyagok nem jutnak be.

Amennyiben mindeképp kizárólag vegán táppal szeretné etetni a kutyát, feltétlenül konzultáljon állatorvossal.

Ennél talán jobb megoldás, ha alternatív megoldásként olyan kutyaeledelt keres, amely fenntartható módon használ húst és egyéb állati fehérjéket. A legegyszerűbb, ha minimalizálja a vörös húsokat tartalmazó tápokat, hiszen ezek előállítása sokkal nagyobb terhet ró a környezetre. A biotermékek választása megvédi nem csak a kutyát, de a földet is a számos műtrágyában és növényvédőszerben megtalálható káros vegyi anyagoktól.

kutyakeksz szemek

Nem szabad elfelejteni, hogy a kutyák nem emberek. Persze minden gazdi jót szeretne adni kedvencének, és így boldogan kapja le a polcok felső sorából az akár emberi fogyasztásra is alkalmas minőségű, ezáltal persze méregdrága eledeleket. Pedig a kutyák szívesen esznek olyan alapanyagokból - belsőségek, húsnyesedékek, stb. - készült tápokat, amelyeket az emberek általában eldobnak, nem hajlandók megenni, így igazából pazarolják az ételt.

Szintén nem olyan régen vált divatossá a rovarfehérjét tartalmazó tápok etetése. A tücsök és más rovarok felhasználásával készült kutyaeledel a haszonállatok tenyésztéséhez felhasznált erőforrások elenyésző részét használja, és csak töredék annyi üvegházhatású gázt termel. Ráadásul amellett, hogy a rovarfehérje kiváló tápanyagforrás, a táplálékérzékeny kutyák számára, különösen azoknak, amelyek nehezen emésztik a csirke-, marha-, sertés- és egyéb húsokat, igen jó opció.

És végül a legfontosabb: ne etesse túl a kutyát.

Amellett, hogy a túletetésből eredő elhízás komoly egészséügyi veszélyeket rejt magában, nem mellékesen szükségtelen túlfogyasztást is eredményez.

2. A kutyaürülék

Beszéljünk a kutyakakiról. Egy csivava gazdája elképzelni sem tudja, hogy az az aprócska maradék, ami kijön a kutyából, egy hatalmas, sőt, gigantikus méretű kupac része. Ez a kupac pedig a két és fél millió, hazánkban élő kutyával számolva több millió tonna ürülék évente. De hogyan lehet eltüntetni ennyi kutyakakit?

Nos, a legfontosabb, hogy ne hagyja ott, ahol a kutya lepottyantja. A kutyaürülék baktériumokat és vírusokat tartalmaz, amelyek egészségtelenek, akár veszélyesek az emberek és más állatok számára, különösen, ha beszivárognak a talajba és a talajvízbe. Ugyanezen okból kifolyólag a kutyakakit nem lehet normál háztáji komposzthalomban komposztálni.

A kutyaürülék zacskóba zárása és a szemétbe dobása is felveti a maga problémáit – ne feledje, hogy a műanyag zacskók lebomlása több száz évig is eltarthat. Az elmúlt évek a „zöld” alternatívát, azaz a komposztálható kutyaürülék szedő zacskókat hozták. Azt tudjuk, hogy mindig jó ötlet elkerülni a felesleges műanyag használatát, de a komposztálható zacskók is problémát jelenthetnek. Hogyan? Amikor lerakásra kerülnek, gyorsan lebomlanak, lehetővé téve az ürülék, és vele a kórokozók beszivárgását a talajba és a vízellátásba, valamint ennek során a metán, egy erős üvegházhatású gáz felszabadulását.

Akkor mi a megoldás?

  • Aki külfüldön él, lehet, már találkozott speciális, „zöld” kutyaürülék gyűjtővel. Ezek tartalmát elkülönítve komposztálják.
  • A felszedett ürüléket húzza le a vécében, természetesen nem az ürülékgyűjtő zacskóval együtt, hiszen az dugulást okoz.
  • Ha van erre megfelelő területe, komposztálja. Bár a kutyapiszkot nem szabad a háztáji komposztládába tenni, az egyedi készítésű komposztálók biztonságossá tehetik a folyamatot, a lebomlást elősegítő szeptikus tabletták hozzáadásával.

golden retriever kakil

3. Válasszon környezetbarát kozmetikai szereket és alternatív gyógyszereket

A kutyasamponok, balzsamok, szőrápoló sprayk, bolhairtó szerek jó része olyan vegyszereket tartalmaz, melyek akár a kutyára is, de a környezetre biztosan káros hatást gyakorolnak. Nem túl nehéz átállni egy környezetbarát kutyasamponra  és egyéb kutyakozmetikai termékekre – csak keressen biológiailag lebomló, organikus lehetőséget, amely nem tartalmazza a gyakran előforduló vegyi anyagokat, tartósítószereket és illatanyagokat.

Természetesen a bolhák és kullancsok elleni védekezés kiemelt fontosságú, és nagyon nehéz teljes mértékben környezetbarát, ám mégis tökéletesen hatékony megoldást találni. Ha mégsem tud engedményt tenni ebben a kérdésben, mindenképpen konzultáljon az állatorvossal.

4. Otthon készülő jutalomfalatok

Az otthon, házilag elkészített jutalomfalatok temérdek módon tesznek a környezet védelméért. Egyrészt kiküszöböli a bolti termékekhez mellékelt felesleges (gyakran műanyag) csomagolást, lehetővé teszik a kutya számára legmegfelelőbb összetevők kiválasztását, új termékek vásárlása helyett felhasználhatja a már meglévő alapanyagokat, esetleges maradékokat. Mindemellett maga a feladat lehet örömteli családi tevékenység.

kutyafelszerelések vegyesen: játék, rágcsa, táp

5. Okosan a játékokkal

A játék minden kutya számára fontos. Ám a műanyag kutyajátékok nem csak a műanyagszennyezéshez járulnak hozzá, és lebomlásuk évtizedekig tart, de esetenként a kutya számára is mérgezőek. Sajnos, a kutyajátékokat közel sem szabályozzák olyan szigorúan, mint a gyerekeknek szánt termékeket, így egy gazdi soha nem lehet teljesen biztos abban, mennyire jó az, amit vesz.

Vizsgálatok során a műanyag kutyajátékokról – különösen az erőteljes rágástól elkopottak esetében – kimutatták, hogy magas szintű mérgező BPA-t, BPA-t és Ftálsavat tartalmaznak.

Ha aggódik a műanyagszennyezés és a mérgezés miatt, próbáljon meg természetes anyagokból készült játékokat választani, szerencsére ezek is szép számban megtalálhatók a webáruházakban. Ilyenek például a kender, a természetes gumi, a bambusz és a vászon, vagy az újrahasznosított anyagok felhasználásával készített kutyajátékok. Sőt, lehet otthon is játékokat is készíteni, felhasználva a ház körül meglévő dolgokat. Mindezzel pénzt és erőforrásokat takaríthat meg, valamint  minimálisra csökkentheti a mérgező műanyagok mennyiségét.

Ajánlott cikkek