Hogyan alszik a kutya?

Az, hogy mennyit és milyen pózban alszik a kutya, mozog-e, forgolódik-e álmában, sokat elmond arról, hogyan érzi magát. Az alvási szokások mesélnek az eb egészségi állapotáról, arról, boldog-e. Tehát ha bármilyen szokatlan dolgot, változást észlel kedvence alvási szokásaiban, érdemes állatorvoshoz fordulni.

Az alvási pozíciók

Érdemes mindig odafigyelni arra, milyen testhelyzetben alszik a kutya. Ez persze változhat attól, hogy hol, minek vagy kinek a közelében pihen, vagy hogyan érzi magát. A sérülések, fájdalmak megváltoztatják az állat alvási szokásait, így a pozíciót is, amiben feküdni szokott.  Tehát ha bármiféle változást észlel, érdemes fájdalom, rossz közérzet jeleit figyelni.

1. Ha az oldalán fekszik

Az a kutya, amelyik az oldalán fekszik, kényelmesen és biztonságban érzi magát, hiszen szabadon és hozzáférhetően hagyja legfontosabb szerveit. Azok az ebek, amelyek általában ebben a pózban alszanak, nyugodtak, alkalmazkodóak. Megeshet, hogy változtatnak ezen a testhelyzeten, ha új helyen kell aludjanak, vagy valamilyen zavaró körülményt, tárgyat, stb. érzékelnek.

Ebben a helyzetben a végtagjaik szabadon mozoghatnak alvás közben is, így megfigyelhető, hogy néha rúg vagy ráng a kutya lába.

kiskutya oldalán fekve alvásra készül

2. Ha összegömbölyödik

Igen gyakori alvási pozitúra a kutyáknál, hogy labdaszerűen összegömbölyödnek, orrukat a farkukhoz dugják és így pihennek. A vadon élő állatok szinte mindig így alszanak, ugyanis ez a testhelyzet megvédi létfontosságú szerveiket, segít a meleg megőrzésében, ráadásul a gyors felkelés is könnyű. Ám a mozgás igencsak korlátozott ilyenkor, így az ebben a pózban alvó kutyáknál ritkábban figyelhető meg bármilyen rezdülés, mozzanat.

Ezzel együtt nem kell rögtön arra gondolni, hogy ha így pihen kedvence, akkor nem érzi magát biztonságban vagy komfortosan. Ez nem minden esetben van így. Az őszi és téli hónapokban, amikor az időjárás hidegebbre fordul, a legboldogabb és legelégedetteb kutya is szívesen gömbölyödik össze, de az is lehet, hogy időjárástól függetlenül egyszerűen így kényelmesebb a számára.

3. Hason fekve

Ez a hason fekvő, elnyúlt, „Superman” testtartás lehetővé teszi, hogy az állat egy pillanat alatt felugorjon, ha szükséges. Gyakran figyelhető meg kölyköknél, akik még sokat alszanak, de szeretnek azonnal játékra is készen állni, vagy amikor elfáradtak a nagy hancúrozásban, ott dőlnek el, ahol éppen vannak.

Azok a kutyák, amelyek ebben a pózban alszanak, még szunyókálás közben sem akarnak elszalasztani egy esélyt, hogy játékba lendülhessenek. Bizony, ez a megfelelő alvási pozíció a nagy energiájú kölykök számára, vagy arra az esetre, amikor elfáradnak, és hirtelen elalszanak.

kutya a hasán fekve alszik, mancsai előre néznek

4. Háton fekve

A hátán fekvő, lábait az ég felé nyújtó kutya látványa nagyon édes. Egyébként ez a testtartás – ellentétben az összegömbölyödéssel – akkor gyakori, ha az ebnek melege van. Mivel a hason vékonyabb a szőr, a verejtékmirigyek pedig a talpon van, ez a legideálisabb póz, hogy a kutya hőt adjon le.

A testtartás azt is jelzi, hogy a kutya komfortosan és biztonságban érzi magát, hiszen legérzékenyebb testtájai ilyenkor sebezhetők, és bizony, a talpra állás is nehézkesebb. Amikor az eb így alszik, nem törődik a külvilággal.

5. Összebújva

Ahol több állat is él együtt, nem ritka, hogy hátukat egymásnak vetve, vagy összebújva alszanak. Máskor, ha a gazdi engedi, az ágyban hozzá bújik az eb. Mindez kötődést jelez, azt, hogy szeretne kétlábú vagy szőrös barátja közelében lenni, és álmában is érezni őt. Az a kutya, amelyik így alszik, tele van szeretettel, és teljes mértékben komfortosan érzi magát.

Viselkedés alvás közben

Amikor a kutya már elaludt, az alvás közbeni viselkedés sokat elmond alvása minőségéről. Az alvás fontos a test regenerálódásához.

Az tudjuk, hogy a kutyák alvásigénye nagyobb, mint az embereké, és az emberekkel megegyezően két különféle alvási állapotot lehet megkülönböztetni: a REM (Rapid Eye Movement) és a NREM (Non Rapid Eye Movement) alvás. A REM-alvás időszaka az, amikor nem regenerálódik a szervezet, azaz a kutyák nem alszanak igazán mélyen. Ez az alvási szakasz az, amikor még gyorsan működésbe tudják hozni érzékszerveiket, vezérelni tudják testüket a túlélést biztosító olyan alapfunkciókra, mint a támadás vagy a menekülés. A NREM fázis a regenerálódás fázisa.

kutya az oldalán fekszik, mancsaival a szemét takarja

A REM fázisban különféle mozgások is megfigyelhetők az állatnál: mozog a szemük a teljesen vagy csak részlegesen lezárt szemhéj mögött, remeg a bajszuk, megrándul a lábuk, vagy akár szaladó mozgást imitál, orruk és ajkuk ütemesen összehúzódik, csóválják vagy mozgatják a farkukat. Az is megeshet, hogy ilyenkor nyüszítő, nyögő, vakkantó vagy morgó hangokat ad ki az állat.

Ezzel szemben a mély NREM alvásból, főleg, ha az hosszabb ideig tart, az ébredés hosszú percekig is eltarthat. Megfigyelhető, hogy ébredéskor a kutya mellső lábait előrenyújtva nyújtózkodik egy nagyot, erősen megrázza a fejét, fülét, sőt, a hátán a bőrt is, esetleg elnyújtottan, hosszan, nagyot ásít.

Figyelje kedvence alvás alatti viselkedését, hogy biztos lehessen abban, mindig a lehető legkielégítőbb a pihenése.

1. Köröz és ágyaz?

Teljesen normális viselkedés, hogy a kutya lefekvés előtt köröz a fekvőhelye körül, és mancsaival rendezgeti takaróját, párnáját, kapar vagy ásó mozdulatokat végez. A viselkedési forma a kutya farkas őseitől származik, ösztönös viselkedés. A farkasok gyakorta tapossák le a füvet, faleveleket, havat, hogy kényelmesebben fekhessenek rajta. Sőt, gyakori, hogy lyukat ásnak a földbe, így biztosítva télen a melegebb, nyáron a hűvösebb pihenőhelyet.

Sőt, köröz is párat az eb, mielőtt lefekszik, ám ha ezt túl gyakran vagy hosszú ideig teszi, esetleg nehezére esik lefeküdni, érdemes odafigyelni, mert fájdalom, ízületi gyulladás jele is lehet. Szóval, ha túl sokáig köröz az eb, beszéljen az állatorvossal.

2. Szunyókálás

Napközben gyakorta megfigyelhető, hogy a kutya lefekszik és szunyókál egyet. Lehet, hogy éppen unatkozik, vagy csak pihenni szeretne egyet. Ez nem igazán pihentető alvás, nem kizárt, hogy az eb csak arra vár, valami érdekesebb történjen.

Érdemes meglesni az állat füleit. Ha az bármilyen mozgásra vagy szokatlan zajra rezdüléssel reagál, akkor azt jelzi, hogy a kutya bizony kellően éber, és csak valami izgalmasra vár, hogy felkelhesen. Talán ideje játszani egyet, vagy sétára indulni.

kutya napágyban szunyókál

3. Összerándulások és vakkantások

Ahogy az elején is írtuk, az alvás különböző szakaszai eltérő mélységűek. A REM szakaszban gyakorta megfigyelhetőek mozgások, sőt, néha hangok is. A leggyakoribbak az összerándulások, a lábak mozgása, rugdosása, csóválás, esetenként vakkantások vagy morgások. Ilyenkor az eb esélyesen álmodik.

Az alvás közbeni mozgás sokkal gyakrabban figyelhető meg kölyökkutyáknál és idősebb ebeknél, ám ennek miértjére nincs magyarázat. Jóval ritkább oka a mozgásnak a hideg, azaz ha a kutya fázik, a mozgás ugyanis felmelegíti az állat testét. Ha erre gyanakszik, biztosítson neki melegebb alvóhelyet, vagy egy plusz takarót.

4. A szorongás jelei

Bizony, nem csak az embereknek, de a kutyáknak is lehetnek rémálnaik. Ha az eb alvás közben különösen izgatottnak tűnik, a szokásosnál több mozgást, ugatást vagy nyöszörgést tapasztal, próbálja meg finoman megnyugtatni. Halkan szólítsa a nevén, simogassa meg a hátát vagy az oldalát, és beszéljen hozzá megnyugtató hangon. Lehet, hogy ezek hatására felébred, de megeshet, hogy egyszerűen alszik tovább, csak már sokkal nyugodtabban. Ám amennyiben a rémálmok, a nyugtalanság gyakori az állat alvása során, érdemes állatorvoshoz fordulni.

yorkie kölyök összegömbölyödve alszik rózsaszín takarón, mellette a játéka

Az alvás mennyisége

A kutyák sokkal többet alszanak, több alvást igényelnek, mint mi, emberek. Egy eb összesen napi 12-14 órát is alszik. Megfigyelhető, hogy a nagyobb testű kutyák többet pihennek, mint a kicsit, és kölyökkorban az alvás mennyisége a napi 18-19 órát is elérheti. Egy kölyökkutya pár órányi alvás után egy-egy órát tölt ébren, majd újra lefekszik pihenni.

A gazda feladata az is, hogy figyelje kutyája alvását, és ha annak hosszúságában, minőségében változást észlel, azt feljegyezze és megossza az állatorvossal.

Ajánlott cikkek