Hány szót ismernek a kutyák?

A Dalhousie University for Psychology and Neuroscience professzora, Sophie Jacques komoly és átfogó kutatásokat végzett a szolgálati kutyák vonatkozásában, melynek során megállapította, hogy egyes kutyák jóval több emberi szót értenek meg, mint mások.

Márpedig a szófelismerés más képességeket is előre vetíthet, ez pedig segíthetnek a szolgálati kutyák kiválasztásában és kiképzésében.

Ahogy több szakmai magazin is megírta már, a szolgálati kutyák kiképzése meglehetősen költséges, éppen ezért a Jacques által végzett kutatások hihetetlenül fontosak. A professzor asszony reméli, hogy munkája során jobban megérti, hogyan lehet hatékonyan kiképezni ezeket a kutyákat, lehetőleg kisebb költséggel.

ridgeback fekszik a lépcsőn és figyel

A kutyák kognitív képességei

Kutatásait még 2015-ben kezdte el Sphie Jacques, aki kidolgozott egy 172 szóból álló listát. Ebben a szavak különféle kategóriákba voltak csoportosítva, a kategóriák a kutyák életére jellemző csoportokat alkottak, mint például az étel, a parancsok, a játékok és a különféle terek vagy helyek, ahol laknak vagy játszanak. A listát 165 gazdának adták át, köztük néhányan teljesen hétköznapi gazdik voltak, mások némileg professzionálisabb kapcsolatban álltak a kutyákkal. Minden gazdát arra kértek, hogy célirányosan használják a listán szereplő szavakat és jegyezzék fel, kutyájuk hogyan reagál rájuk.

A teszt időszak végén összesítették az eredményeket, és azt találták, hogy míg a szolgálati kutyák 120, a házi kedvencként tartott ebek nagyjából 80 szóra reagáltak. Az is megállapítást nyert, hogy bizonyos fajtacsoportok, például a terelőkutyák, mint a border collie és az ölebek, mint a chihuahua, több szóra és kifejezésre reagáltak, mint más fajták.

kis fehér kölyök ül a kerti padok alatt és figyel

Mit jelent mindez?

A kutatás elsődleges célja a szolgálati kutyák kiképzési költségeinek optimalizása volt, hiszen egy kölyökkutya teljes körű kiképzése munka- vagy szolgálati kutyává, hihetetlenül drága és összetett feladat.  Azonban ha a korai szóalapú válaszadási képességek előrevetíti a későbbi viselkedési és kognitív képességeket, akkor a képzés költségei sokkal kedvezőbbek lehetnek,  hiszen maga a kiválasztási folyamat is hatékonyabb.

Ajánlott cikkek