Halvadász kutyák

Sok kutyagazda esküszik a haletetés előnyeikre, a hal általános állapotra és az egészségre gyakorolt pozitív hatására. Azt tudjuk, hogy nekünk, embereknek a hal ajánlott, és kifejezetten egészséges táplálék. A macskák imádják a halat. De mi a helyzet a kutyákkal?

Az elsődleges szempont annak áttekintése, milyen tápanyagokra van szüksége az állatnak és ezeket vajon tartalmazza-e a hal. Megvan-e benne minden olyan vitamin, és ásványi anyag, amire szüksége van?

A hal etetésének előnyei

A halak és más tengeri állítok gazdag proteinforrások, ugyanakkor telített zsírsavtartalmuk alacsony. Az üres kalóriák miatt a súly fenntartásában kifejezetten hasznosak. Már emiatt a tény miatt is állíthatjuk: kifejezetten hasznos tápanyag a hal a kutyák számára.

Azonban itt még nincs vége az előnyöknek. A halak Omega 3 zsírsavakban gazdagok, különösen az olyan zsíros halfajták, mint a lazac vagy a pisztráng. Az Omega 3 az ízületek állapotára és az általános kondícióra is igen jó hatással van. Mindemellett a hal bőrre gyakorolt pozitív hatásai is ismertek.

Mivel az Omega 3 nem található meg a kutya sejtjeiben, kifejezetten hasznos ilyen finom falatokkal való pótlása.

Van-e negatív hatása a hal etetésének?

Természetesen a túl sok soha nem jó, még hal esetében sem. A túl sok kalória és a vitaminháztartás egyensúlyának felborulása a sok előnyt azonnal a háttérbe szorítja túletetés esetén.

Ideális adagolás esetén a hal etetésének fantasztikus előnye, hogy hízás vagy protein túladagolás nélkül kerülnek a szervezetbe a szükséges vitaminok és ásványi anyagok, ráadásul a hal emésztése is könnyebb az állat számára.

A lazac kifejezetten jó választás, hiszen különleges illata vonzó a kutyák számára, ez pedig válogatós kutyák esetében kifejezett előny. A lazacban található Omega 3 zsírsavak elősegítik a szív egészségét, jó hatással vannak a látásra és az ízületek állapotára, az immunrendszer működésére, az agyműködésre.

A fejlődésben levő és idős kutyák hallal való etetése kifejezetten előnyös. A lazacban található DHA serkenti a kölyök agyának fejlődését, a kiskutya tanítása is könnyebbé válik. Idősebb korban az emésztés könnyítésére érdemes lazacot adagolni, alacsony fehérjetartalma miatt a súly könnyen megőrizhető ideális szinten.

terrier kutya csónakban

Miért jó a hal az idősebb kutyáknak?

A tőkehal olyan kiváló proteinforrás, mely ugyanakkor nem terheli az emésztőrendszert, mint más, fehérjében gazdag húsfélék. Egyetlen hátránya magas ára.

A halakban található Omega 3 nem csak kiváló antioxidáns, de jó gyulladáscsökkentő is. Bőrviszketés és egyéb bőrgyógyászati problémák esetén kiváló kiegészítője a gyógykezelésnek. Megfigyelheti, hogy ha bármilyen Omega 3 tartalmú étrend kiegészítőt vásárol, annak alapja a tőkehalmáj-olaj. Ha a kutyák eleve halalapú étrenden tartja, ezeket az előnyöket természetes módon kínálja neki.

Persze minden kutya más, mind önálló egyéniség és vannak olyan egyéni tényezők – kor, méret, életvitel -, melyek meghatározzák, milyen étrendet igényel az állat. Vannak továbbá általános szabályok is arra nézve, milyen a kutyák kiegyensúlyozott táplálása, milyen kiegészítőket igényel szervezete.

Hosszú évekkel ezelőtt, amikor még nem volt ennyiféle kutyaeledel, az állatok leginkább azt ették, ami a lakókörnyezetükben hozzáférhető volt. Északon elsősorban halat, bálnazsírt, míg Európa más területein egyéb húsféléket és zöldségeket. A vadon élő kutyák nem csak a zsákmány húsát ették meg, hanem az egész állatot, beleértve annak gyomortartalmát is. Ezáltal pedig tápanyagtartalom szempontjából étkezésük kiegyensúlyozott volt.

A háziasított állatoknál ez nem érvényesült, korábban elsősorban asztali maradékkal táplálták őket, a szegényes étrend pedig tápanyaghiányt eredményezett.

Hosszú évek kutatásai után bebizonyosodott, hogy bár a kutya húsevő állat, az emberhez hasonlóan szüksége van szénhidrátokra, zsírokra, proteinekre, vitaminokra és ásványi anyagokra is. 1953-ban határozták meg először tanulmányban a kutyák táplálkozási igényeit.

Már a második világháború után elkezdődött az állateledel-ipar fejlődése a tengerentúlon, melynek fejlődéséhez a tanulmány nagyban hozzájárult. Mára ez az iparág hatalmas fejlődésen ment át, a folyamatos kutatásokat percről-percre nyomon követve igyekeznek a legmegfelelőbb táplálékot előállítani a kutyák számára.

Ahhoz, hogy a hatalmas konkurencia harcot a gyártók túléljék, tudniuk kell, mitől jó egy kutyaeledel.

  1. Tápanyagtartalom szempontjából teljes, a kutatások által meghatározott 26 tápanyag mindegyikét tartalmazza
     
  2. Ízletes a kutya számára.
     
  3. Könnyen kezelhető a gazda számára
     
  4. Versenyképes a piacon.

Ma már a felelősségteljes gazda előre gondolkodik, ismeri az előnyöket és hátrányokat, melyekkel a kereskedelemben kapható állateledelek rendelkeznek. Az, hogy az információkhoz, kutatási eredményekhez bárki hozzáférhet, nagy segítséget jelent a választásban. A döntés azonban a kutyáé: neki kell megennie, ő dönti el, szereti-e a táp, az étel ízét. Márpedig ha egy kutyát megkérdeznénk, szereti-e a halat, a válasz egyértelmű igen lenne – egy heves farok csóválás kíséretében.

Ajánlott cikkek