Ha elfogyott a hypó…

... azaz öt házi készítésű szer, amivel tisztára varázsolhatja kutyája után a lakást. Amúgy is érdemes elgondolkodni azon, hogy magunk készítünk tisztítószert, nem csak a környezet védelme miatt, de azért is, mert sok, a kereskedelmi forgalomban kapható szer a kutyákra veszélyes összetevőket (pl. ammóniát, stb.) tartalmaz. Mások pedig illatosító szerekkel és más, az állat szemét és bőrét irritáló összetevőkkel bírnak, sok esetben olyan mennyiségben, vagy olyan mértékben allergiás rá az állat, hogy akár légzési nehézség is jelentkezhet a termék használata után.

Akár az a helyzet, hogy szeretné óvni a környezetet, akár kedvencénél lép fel egyéni érzékenység, nem kell elkeseredni. Néhány, a kamrában vagy a konyhaszekrényben fellelhető összetevőből hatékony tisztítószert lehet készíteni.

Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi pandémiás helyzetben ugyan fokozottan kell ügyelni a pandémiára, ezek a tisztítószerek nem alkalmasak a vírus ellni harcra, tehát nem vírusirtó hatásúak, ám a tisztaság megteremtésében hatékony segítséget nyújtanak. A vírus elleni küzdelemhez keressen hatékony vírusirtó szert, melyet az alapos takarítás után tud használni.

A tisztítószerhez szükség összetevők minden háztartásban megtalálható, filléres dolgok.

Ecet

Az ecetsav igen hatékony tisztítószer, mely a baktériumok és mikróbák elpusztításában nagy segítségünkre lehet. Emellett ismert gombaölő hatása is, mely a penész elleni küzdelemben fontos szerepet játszik. Használhat még akár almaecetet is, ez is teljesen tiszta, veszélytelen anyag, hiszen mindkettőt használjuk emberi fogyasztásra is. Egyetlen hátránya lehet az erős illat, ami lehet, hogy zavarja a kutyát, de ne aggódjon, mert takarítás után rövid idő alatt ez a szag megszűnik.

Szódabikarbóna

A sodium-bikarbonát képes elnyelni és semlegesíteni a szagokat. Szemcsés szerekezete miatt finom csiszoló, dörzsölő hatása is van, teljesen biztonságosan lehet vele súrolni, és még a bőrre sem gyakorol irritáló hatást. A szódabikarbóna lúgos hatású anyag, tökéletes párja a savas hatású ecetnek, fokozza zsíroldásban és dugulások oldásában kifejtett hatását.

szódabikarbónás doboz, előtte ecet tálkában

Citromlé

Bár a citromlében lévő citromsav nem olyan erős, mint az ecetben található ecetsav, ezzel együtt a citromlé erős antibakteriális és gombaellenes szer. Ecettel kombinálva a megemelt savtartalom kiválóan alkalmas a mész- és kalcium-lerakódások eltüntetésére, szappanmaradványok eltávolítására. A citromlé önmagában is hatékonyan távolítja el a kávé- és teafoltokat.

Hidrogén-peroxid

Bár lehet, hogy nem lapul minden kamrában hidrogén-peroxid, de könnyen és olcsón beszerezhető anyag. A hidrogén-peroxid enyhe, oxigénalapú fehérítő, antiszeptikus és gombaellenes tulajdonságokkal. Kiváló a makacs foltok eltávolítására, valamint a penész elpusztítására. A peroxidban lévő oxigén segíthet, ha a kutya még nem szobatiszta, ugyanis a vizeletfoltokban lévő szagokat okozó vegyületeket gyorsan lebontja. Bár ez az anyag fehérítőszerként ismert, mivel a peroxid lebomlik, vízzé és oxigénné változik, nem marad olyan méreganyag, amely káros lehet a kutya számára.

ecetes flakon

És akkor jöjjenek a receptek

Univerzális tisztítószer

Ez a szer kiválóan alkalmas mosogatókhoz, munkalapokhoz, szekrényajtókhoz, a mikrohullámú sütő belsejéhez és a WC-csésze külsejéhez, valamint padlók felmosásához egyaránt. Keverjen össze egy szórüfejes flakonban egyenlő arányban vizet és ecetet (desztillált fehérecetet vagy almaecetet), és keverje össze. Ha kemény a csapvíz, érdemes desztillált, vagy felforralt és lehűtött vizet használni, így nem maradnak fehér lerakódások takarítás után. Ha fokozni akarja a hatékonyságot, adjon kis mennyiségű citromlevet és / vagy hidrogén-peroxidot az elegyhez. Ne feledje, hogy a hidrogén-peroxid fény hatására lebomlik és elveszíti hatékonyságát, ezért ha átlátszó palackot használ, közvetlenül használat előtt adja csak a szerhez az anyagot.

szüdabikarbóna üveg  tálban, mellette citrom

WC-csésze és lefolyótisztító

Öntsön fél csésze szódabikarbónát a WC csészébe vagy a lefolyóba, majd öntsön rá egy csésze ecetet. Lépjen hátra, mert erősen habzó, szinte vulkáni hatást vált ki a két szer elegye.  Hagyja hatni tíz percig az anyagokat, nagyjából ennyi idő kell a szennyeződések és a szagok lebomlásához. Ezután egy vécékefével vagy szivaccsal törölje és öblítse le. A lefolyócsöveknél az öblítéshez használjon forrásban levő vizet a visszanaradt zsiradékok eltüntetésére.

Ablaktisztító

Ablakok, tükrök és más üveg- vagy fényes felületek esetében szórófejes flakonba keverjen el egyenlő rész ecetet vagy citromlevet és vizet. A hidrogén-peroxid önmagában is hatékonyan tisztítja és fényesíti az üveget és a fémet. Permetezze a folyadékot a felületre, majd törölje le újsággal vagy egy régi pólóval, hogy se csíkok, se szöszmaradványok ne csúfítsák el az üveget.

citrom citromfacsaróban

Folttisztító

Készítsen sűrű, krémes pasztát szódabikarbónából, hidrogén-peroxidból és citromléből vagy ecetből. Egy régi fogkefével vagy pamutrongy segítségével vigye fel a pasztát a foltos felületre. Makacs foltok esetén hagyja hatni öt-tíz percig, mielőtt átdörgöli, a maradékot pedig nedves ruhával törölje le.

Szőnyegtisztító és szageltávolító

Adjon egy evőkanál hidrogén-peroxidot a fenti univerzális tisztítószerhez. Permetezzen közvetlenül a foltra, és törölje át egy régi pólóval vagy papírtörlővel. Vizeletfoltok esetén hagyja néhány percig hatni, hogy a hidrogén-peroxid „dolgozni” tudjon a szagot okozó vegyületeken. Addig ismételje a folyamatot, amíg a folt el nem tűnik. A visszamaradt szag könnyen leküzdhető, ha száradás után megszórja szódabikarbónával. Hagyja 10-20 percig, majd porszívózza át a szőnyeget. Bár a hidrogén-peroxid enyhe és háziállatok számára biztonságos, nem színbiztos fehérítőszer. Éppen ezért óvatosan használja a szőnyegeken és mindig végezzen próbát valamely rejtett felületen, mielőtt a szőnyegen levő foltot teljesen befújná az anyaggal.

És mi lesz az illattal?

Van, aki ragaszkodik az illatokhoz. Ezt sem kell elengednie, ha házi készítlsű szereket használ, és nem kell beérnie az ecet gyorsan elillanó szagával. Egyszerűen használat előtt áztasson be narancs vagy citromhéjat az ecetbe, és hagyja benne legalább 24 órát, mielőtt elkészítené a tisztítószert. Lehetőség szerint kerülje az illóolajok használatát, mert nem megfelelő alkalmazás esetén ezek akár veszélyesek is lehetnek az állatok számára, és esetenként foltot is hagyhatnak.

Ajánlott cikkek