Ha a kutya hányni kezd…

A kutyák könnyen hánynak, sokszor úgy tűnik, mintha akarattal tennék, és az esetek nagy részében nincs is nyilvánvaló oka. A túl gyors evés miatt soha nem hánynak a kutyák, a habzsolásnak tűnő evés teljesen természetes az ebeknél.

A túl sok étel fogyasztása már más dolog. Egy kölyökkutya gyomrának kapacitása fantasztikus! Egyszer régen valamelyik újság cikkezett egy ötkilós kiskutyáról, amelyik gond nélkül befalt egy ötkilós sonkát, csontostul. Persze az ilyen esetek valóban ritkák, de mutatják, mire képesek kedvenceink. Egy felnőtt kutya 60-90 gramm folyadékot képes tárolni testsúlykilogrammonként, estrém esetben némileg többet, de minden efölötti mennyiség hányást okoz.

A hányás, akárcsak a hasmenés, gyakori a kölyökkutyáknál. Kölyökkorban ugyanis van egy bosszantó tulajdonságuk: képesek felfalni minden szemetet, kavicsokat, megeszik a homokot, a játékokat, a fóliát, de még a zoknit is. Bármit, amit a szájukba tudnak fogni. Persze felnőtt kutyáknál is előfordulhat hányás, ha csontot, valamilyen savanyú ételt, szemetet, döghúst vagy ürüléket esznek.

Ha betegségre figyelmeztet a hányás….

Ezekben az esetekben a hányás a gastritisnek, azaz a gyomor gyulladásos megbetegedésének a jele. Gyomorhurut igen gyorsan alakul ki szemét, döghús vagy vegyszerek felevése után, de idősebb korra a kutyák általában megtanulják, hogy az idegen dolgok megbetegítik őket, ezért felhagynak azzal, hogy mindent megkóstoljanak.

Érdekes módon azonban ugyanezek az ebek soha nem tanulják meg, hogy a szemét, az elásott csont vagy a megsavanyodott étel hasonló hatással van rájuk, és valljuk be, sokszor még a gazdák sem mindig veszik ezt figyelembe.

A hányás legkomolyabb következménye az, hogy ha egyszer elkezdődött, állandósulhat, még akkor is, ha az ok már nem áll fenn. Ilyen esetekben a folytatás általában az, hogy a kutya többé-kevésbé heves hullámokban hány, ennek következtében távozik a gyomorból a hányást okozó tárgy vagy étel. A hányás azonban folytatódik, kevésbé heves rohamokban, azt mutatva, hogy a kutya javul.

A betegségek és a hányás

A hányás során folyadékot és elektroliteket veszít a szervezet, szomjúság alakul ki. Enyhe depresszió és étvágytalanság, anorexia lehet a kísérő tünet, ha a hányás egyre súlyosabbá válik. A szomjúság egyre erőteljesebb lesz, akárcsak a folyadék és az elektrolitok kiürülése, a kutya depressziója egyre szembetűnőbb. A hányás egyre erőteljesebbé válik, a rohamok egyre hevesebbek, a folyadékvesztés pedig kritikus állapotot okoz. A helyzet változatlan és a kutyát nem kezelik, az végzetes lehet a számára.

A kezelés első lépése a folyadékpótlás. A marha- és a tyúkhúsleves nem csak alacsony kalóriatartalmú, de kiváló az elektrolit egyensúly helyreállítására. 48 óra elteltével már lehet egy kevés tojást aprítani a levesbe, majd a diéta folytatható gyomorkímélő ételekkel, amennyiben a levest már legalább 24 órája megtartja a kutya gyomra.

Minden esetben, ha kétségei merülnek fel a hányás okát illetően, vagy úgy érzi, kezelhetetlenné váltak a hányási rohamok, azonnal forduljon állatorvoshoz.

Ajánlott cikkek