Egyszerű szépészeti ötletek

Az emberek bele sem gondolnak, hogy amikor külsejükkel foglalkoznak, valójában egészségükkel is törődnek. A fürdés, hajmosás, pedikűr és manikűr, a fogápolás, szőrtelenítés szerves része mindennapjaiknak. Nem csak a szép küllem, az igényes megjelenés, de az egészség megőrzése miatt is.

Ha kutyája fontos része az életének, szeretne a lehető legjobban gondoskodni róla, hogy lehetőleg minél hosszabb és boldogabb közös életük legyen. Évi egy-két látogatás az állatorvosnál nagyon fontos, de még nem elegendő ahhoz, hogy a kutya megjelenése is egészséget és életerőt sugározzon. A gazda felelőssége, hogy a szükséges oltások és esetleges kezelések mellett mindent megtegyen azért, hogy kedvence valóban teljes és vidám, hosszú életet éljen. Ehhez pedig hozzá tartozik a bőr és a szőrzet rendszeres, otthoni ápolása is.

A legtöbben úgy kezelik a dolgot, mintha a kutyák immunisak lennének mindenféle, gyakori betegséggel szemben, ám ez nem így van. Nagyon gyakran hasonló egészségügyi problémákkal kell szembenézniük, mint az embereknek, ugyanúgy előfordulnak náluk fog- és ínyproblémák, fülgyulladás, a lábak karmának deformitásai, szőr- és bőrrendellenességek – hogy csak egy párat említsünk. Ezek könnyen elsajátítható, otthon elvégezhető apró kozmetikázással nagyszerűen megelőzhető gondok és bajok.

A biztató azonban az, hogy pár egyszerű és könnyen elvégezhető kozmetikai lépéssel meg tudja előzni ezeket a problémákat és kedvence idő előtti öregedését. A rendszeres, otthon végzett kozmetika során időben felismerhetőek olyan komoly betegségek, mint a bőr és a fogak betegségei, de a tumorok vagy mozgásszervi rendellenességek is.

Mindehhez nem kell sokat tennie, nem fog beleszakadni a munkába. Összesen öt lépés és valóban elmondhatja, mindent megtett kedvencéért. A szőrzet átkefélése, a fésülés, a fürdetés, a karomvágás, a fül tisztítása és a fogak ellenőrzése rutin kell, hogy legyen minden gazda számára.

A szőrzet kikefélése

A szőrzet kikefélése, sőt, az egész kozmetikai procedúra nagyszerű alkalom a gazdával való kapcsolat építésére, ráadásul kielégíti minden kutya álmát: a testkontaktust. A rendszeres kikeféléssel a szőrzet fényes marad, ráadásul ezáltal eltávolítható a bundából minden szennyeződés, lerakódás.

A kikefélés tökéletes alkalom a bőr átvizsgálására. Megállapíthatja, nincsenek-e élősködők, csomók, vágások vagy zúzódások a kutyán. Ha már belefogott, nézze át a füleket, szemeket, fogakat és a karmokat is.

golden retriever a lavórban ül, feje és teste habos

A fürdetés

Jó hír, hogy a legtöbb fajta csak ritkán igényel fürdetést, havonta-kéthavonta, vagy akár még ritkábban elég őket a kádba dugni. Vannak ebek, melyek imádnak az esőben játszani, a sárban dagonyázni, nos, őket bizony minden alkalommal le kell csutakolni, amikor piszkosak lesznek.

A fürdetés előfeltétele egy alapos kikefélés. A kikeféléssel el tudja távolítani az elhalt szőrszálakat, szennyeződéseket, és maga a fürdetés is sokkal hatékonyabb lesz. Érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni a fürdetést, azaz ehhez is hozzá kell szoktatni a kutyát. Ideálisan 14-15 hetes korban fürdessen először, bár ha a kiskutya hajlamos összekoszolni magát, már korábban is bátran belevághat.

Keressen egy jó helyet a fürdetésre. Megteszi a fürdőszoba is, vagy kisebb kutyák esetében akár a mosogató. A lényeg, hogy megfelelő legyen a burkolata, ugyanis szinte mindegyik kutya fröcsköl.

Vizezze be a kutya egész testfelületét, ügyelve a szemekre és a fülekre. Mindig kutyasamponnal fürdessen, a hígított sampont habosítsa fel az eb bundáján. Alaposan üblítse ki a sampont, majd nyomkodja ki a szőrből a vizet. A pofát érdemes egy puha szivaccsal megmosni, így nem tud a samponos víz a szemekbe és a fülekbe folyni. Miután törülközővel megszárogatta – nem dörgölte! – a bundát, használjon hajszárítót. Jó időben hagyhatja, hogy a napon megszáradjon a kutya, de ne feledje, így sokkal hajlamosabb lesz jellegzetes kutyaszagot árasztani.

A karomvágás

A karomvágást nem mindegyik kutya tűri jól, sőt, némelyikük hajlamos kifejezetten traumaként megélni. Érdemes már 2-3 hónapos korban elkezdeni a rendszeres karomvágást, inkább gyakorta kézbe venni az eb mancsait és minden alkalommal csak egy-két karmot levágva, vagy egy-egy mancs karmait megrövidítve, hogy megszokja. Így még a legnyugtalanabb kölyök is jobban tolerálja a procedúrát.

Sokkal jobb eredményt ér el, ha karomvágás alatt folyamatosan dicséri a kutyát és a végén nagy jutalmat kap. Sose felejtse el kifejezni felé örömét, mindig kedves és biztató szavakat használjon. A kutyának tudnia kell, hogy szereti és nincs mitől tartania, nemhogy félnie.

A fültisztítás

Gyakorta ellenőrizze a kutya füleit, de csak akkor tisztítsa ki, ha egyértelmű szennyeződés látható a külső hallójáratban. A tisztítást soha nem fültisztító pálcikával végezze, hanem használjon vattapamacsot. Öntsön fültisztító folyadékot a vattapamacsra és azzal törölje át a füleket. Mindig csak olyan mélyen nyúljon bele, amennyire ujjai engedik.

Ha azt tapasztalja, hogy a kutya füle vörös, váladékozik, vagy kellemetlen szaga van, akkor nagy valószínűsségel állatorvosi ellátásra lesz szükség.

Ezeket a tüneteket okozhatja gombás fertőzés, fülatka, vagy egyéb fertőzés, melyek jól kezelhetők antibiotikumokkal. Ráadásul az állatorvos a megfelelő eszközökkel mélyebben is ki tudja tisztítani a füleket.

gazdi a kutya fogát mossa

Az ép és szép fogak

Az általános egészség megőrzésében nagy szerepe van az egészséges fogaknak és ínynek. A rendszeres fogmosás segít ezek épségének és egészségének megőrzésében, ám érdemes mielőbb, minél fiatalabb korban hozzászoktatni az ebet.

A szoktatást kezdje az ujjával. Mutatóujjával masszírozza meg a kiskutya ínyét és kicsit dörgölje a fogacskáit. Mindig dicsérje meg és jutalmazza, ha ügyesen és türelmesen engedi. Amint hozzászokott az ujjak érintéséhez, vegye kézbe a kutyafogkefét vagy egy kicsi, gyerekeknek való fogkefét. Használjon kutyáknak való fogkrémet, a humán készítmény nem kutyáknak való.

A kutya rendszeres fogápolása segít az íny és a fogak épségének megőrzésében, az evési problémák és emésztési rendellenességek megelőzésében.

Ezek az ötletek nem időt rabló feladatok, és érdemes elvégzésükbe a családtagokat is bevonni. Higgye el, a kezdeti, esetleges ellenkezések után a kutya nem csak tolerálni, de élvezni is fogja a törődést, meghálálja azt gazdájának.

Ajánlott cikkek