Azok a fránya orrnyomok az ablakon!

Itt a tavasz, jó idő, a kutyák is előszeretettel nézegetnek kifelé az ablakon. Orrukat az üvegre nyomják és csak lesnek. Persze visszafelé is előfordul ez: a kerti játék is elég lesz egy idő után, főleg, ha benn készül a vacsora. Ilyenkor az ablakra tapadva, esdeklő szemmel kérik a bebocsáttatást. A háziasszonyoknak nem egyszerű feladat a nedves orr nyomának, vagy a nyálfoltoknak a letakarítása az ablaküvegről….

Hetente egyszer tisztítsa meg az ablakot

Az ablaktisztítás egyáltalán nem jó móka, és nem a legkedveltebb házimunka. A hetek vagy hónapok óta le nem takarított ablak pucolása még kevésbé az.

És ha nem elég a sok esőcsepp, kosz az üvegen, hát még a sok orrnyom és nyálfolt is szépen rákövül az ablakra, hogy még nehezebb legyen eltüntetni onnan. Márpedig ha van kutya (esetleg még cica is, aki mancsnyomokat is elhelyez az üvegen), bizony nem árt hetente egyszer áttörölni az üvegeket. Legalábbis azokat, amelyeket az állatok megtisztelnek a nyomaikkal.

Hagyja hatni az ablaktisztítót

A legtöbben általában ráfújjuk az ablaktisztító folyadékkot, és máris elkezdjük letörölni. Ha egyébként nem nagy a szennyeződés, még működhet is a dolog, bár általában sokkal több törlőpapír és mozgás szükségs ahhoz, hogy az összes csík eltűnjön. Ám ha hagyja hatni az ablkatisztító folyadékot, legalább egy percet, miután ráfújta, a szennyeződések feloldódnak és sokkal könnyebb lesz letörölni őket. Nem kell dörgölni, sikálni, mert a sok orrnyom és nyálfolt egy mozdulattal letörölhető.

bulldog orrát az ablakhoz nyomja

Használjon ablaklehúzót

Legtöbben otthon papírtörlővel töröljük le az ablakot, és csak az autóban használunk gumis végű ablaklehúzót. Pedig érdemes otthon is kipróbálni, ugyanis sokkal rövidebb idő alatt lehet végezni a munkával. Az sem mellékes, hogy a munka végeztével nem kell eltakarítanunk a temérdek koszos papírt, nem kell költenünk újabb és újabb papírtekercsre, hiszen az ablaklehúzóban a gumicsíkot igen ritkán kell cserélni.

Tehát fújja egyszerűen az ablaktisztító folyadékot az ablakra, hagyja hatni egy-két percig, majd az ablaklehúzóval húzza át az ablaküvegeket. Fentről lefelé haladjon, és egy rongydarabban törölje meg a gumicsíkot minden húzás után, hogy az megint száraz legyen. Haladhat balról jobbra, vagy jobbról balra, azaz vízszintesen is, egyetlen fontos dolog van: kellő nyomással húzza az ablaklehúzót, hogy ne maradjon csíkos az ablak.

Használjon természetes tisztítószert

Sokan tudják, hogy az ecet az egyik legjobb, leghatékonyabb, nem mellesleg környezetbarát és olcsó tisztítószer. A jó hír az, hogy az ablak tisztítására is kiváló, és tökéletesen eltüntethetők vele az orrnyomok és nyálfoltok.

Nem kell tehát aggódni, ha éppen elfogyott otthon az illatos, rózsaszín vagy kék ablaktisztító lötyi, ha van ecet, meg van mentve a helyzet. Egyenlő arányban keverjen össze vizet és ecetet, tegye az sproccelős flakonba, és kezdődhet a munka. Az ecetes takarítás nagy előnye, hogy nem hagy csíkot vagy filmréteget maga után, de ezt is érdemes hagyni hatni az üvegen, mielőtt letörölné.

kutya az ajtónál ülve vár

Ne erős napsütésben tisztítson ablakot

Az ablaküvegeket célszerű nem direkt, erős napsütésben tisztítani, még akkor sem, ha olyankor jobban lát minden egyes apró szennyeződést. Az ilyen napsütésben az üveg gyorsan szárad, emiatt nagyon csíkos és foltos lesz.

A makacs foltok ellen

A nagyon makacs szennyeződések ellen érdemes melamin szappant használni. Elég csak benedvesíteni, és átdörgölni fele a makacsul ragaszkodó foltokat és koszokat. Óvatosan bánjon vele, mert eyhén csiszoló hatása van, ha nagyon erősen dörgöli, megkarcolhatja az ablakot.

Ajánlott cikkek