Az öt leggyakoribb fizikális probléma kutyáknál

A gazdák közötti beszélgetések során állandó téma: vajon melyek a leggyakoribb kutyabetegségek, problémák? Nos, a statisztikák szerint az alábbiak:

  1. Fülfertőzések
  2. Bőrallergia
  3. Pyoderma/gyulladás
  4. Gyomorhurut/hányás
  5. Bélhurut/hasmenés

Ha tízre szeretnénk kerekíteni a listát, akkor következnének a húgyúti fertőzések, a jóindulatú daganatok, az ízületi gyulladások, a szemgyulladások és a pajzsmirigy rendellenességek.
Nem szerepelnek ezen a listán az olyan elterjedt egészségügyi problémák, mint a parazita-fertőzöttség és az elhízás.

A megelőzés a fent felsorolt problémák és betegségek esetében is megoldást kínál. Az elhízás rendszeres, pontosan adagolt etetéssel előzhető meg, melyet mozgással kell kombinálni. A parazitafertőzés szintén megelőzhető, mégpedig jól megválasztott nyakörvvel, spray vagy spot-on használatával, valamint körültekintő és rendszeres szőrápolással.  A fülfertőzések ellen a rendszeres tisztítással lehet védekezni.

Bár minden, fentebb említett probléma előfordulhat bármelyik fajtánál, egyes kutyafajták és típusok hajlamosabbak bizonyos betegségekre.

A jóindulatú daganatok jellemzőek a mély mellkassal bíró fajtákra, leggyakrabban dogoknál, bernáthegyiknél és weimari vizsláknál fordul elő. Ha ilyen fajtájú kutyája van, van olyan keverék eb, mely hajlamos lehet a problémára, érdeklődjön az állatorvosnál, hogyan ismerheti fel a tüneteket. A fülfertőzések leginkább lógó fülű kutyáknál jelentkeznek, és sokkal ritkábban fordulnak elő az álló fülű fajtáknál.  Ennek ellenére bármelyik kutyának lehet fülgyulladása, éppen ezért az álló fül nem mentesíti a gazdák a fültisztítás rendszeres elvégzésének kötelezettsége alól. Mindig figyelje, nem észleli-e a gyulladás tüneteit, nem érzékeny-e a kutya füle érintésre, nem rázza-e a fejét, stb.

Mindig vegye figyelembe kedvence életkorát. Az idősebb kutyák hajlamosabbak a jóindulatú daganatokra és az ízületi gyulladásokra. Egyes élősködők előszeretettel telepszenek meg kölykök és idős ebek testén.

Bizonyos egészségügyi problémák növelhetik más betegségek kialakulásának kockázatát, egyfajta dominó-effektust előidézve. Az elhízás ízületi gyulladáshoz vezethet, a pajzsmirigy-rendellenesség elhízáshoz és bőrproblémákhoz. A kezeletlen fülfertőzések hányáshoz és mozgáskoordinációs problémákhoz: A hasmenés és a hányás lehet parazitafertőzés jele.

A külső paraziták belső parazitafertőzéshez vezethetnek, például a bolha által kerülhetne galandférgek a szervezetbe, míg a szúnyogok a szívféreg „közvetítői”. Bizonyos élősködők akár az embert is megfertőzhetik, például a kampós- és a fonálféreg.

Ha a kutya húgyúti fertőzéstől szenved, akkor fájdalmas számára a vizelés, ráadásul igen gyakran kell kimennie. Előfordulhat vér a vizeletben, és az állat sokat iszik. Érdemes vizeletmintát gyűjteni, és mielőbb felkeresni az állatorvost.

A hasmenésnek és a hányásnak sok oka lehet, akárcsak az embereknél. Lehet, hogy valamilyen nem megfelelő dolgot evett meg a kutya, vagy hirtelen változás állt be az étrendjében, amihez nehezen tud alkalmazkodni. Előfordulhat, hogy túl sokat falt be, vagy esetleg túl gyorsan. Attól is lehet hasmenése az állatnak, hogy túl ideges, de hányhat például azért, mert nem bírja az autókázást. Maga a hasmenés és a hányás nem betegség, hanem valamilyen probléma tünete.

Mindig működjön együtt az állatorvossal. Ő tud megfelelő étendet ajánlani, mellyel erősítheti kedvence immunrendszerét, a rendszeres ellenőrzések során pedig megfelelő tanácsokkal láthatja el a mozgásra, mentális egészségre vonatkozóan éppúgy, mint a megelőző óvintézkedésekkel kapcsolatban.

Ajánlott cikkek