Az igazi kutyás Mikulás

A csokoládé a legfinomabb falat a világon, legalábbis sokak számára. Csokit kap a gyerek névnapra, Mikulásra. Csokival kell dobálni a nyűgös nőt a legenda szerint. Szívünk szerint minden szerettünknek adnánk finom csokit. Gombóc Artúr is szerette a csokit a mese szerint.

kölyökkutyák Mikulássapkában

Igen, szereti a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét,a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét,a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon. Csak éppen Gombóc Artúr nem kutya, hanem mesebeli figura.

Azt már mindenki tudja, hogy a csokoládé nem csak hogy egészségtelen, de kifejezetten veszélyes élvezet a kutyák számára. Pedig ők is szeretik, vagy inkább szeretnék a csokit. Az édes íz a kutya számára is vonzó és kellemes. Csak éppen mérgező, sok esetben akár halálos afrodiziákum.

És hogy miért? Nos, a csokoládé, legalábbis a jó minőségű csokoládé kakaóporból készül, a kakaópor pedig a Theobroma cacao nevű növény pörkölt magjából. Ennek alkotó alkaloidja a teobromin, mely a koffeinhez hasonlóan működik, azaz serkentő hatással bír az emberi szervezetre. Minél sötétebb, minél keserűbb egy csokoládé, annál több benne a teobromin, ami azt jelenti, hogy a tejcsokoládéban már kevesebb van, a fehér csokiban pedig szinte elenyésző a mennyisége.

Érdemes megnézni, hogy egyes, az emberek által igencsak kedvelt termékek mennyi teobromint tartalmaznak:

Egy tábla, azaz 100 g csokoládé, vagy ennek megfelelő mennyiségű  kakaóporban az alább imennyiség található:

  • Fehér csoki: 4,4 mg
  • Tejcsoki: 250 mg
  • Étcsoki: 600 mg
  • Tortabevonó csoki: 1700 mg
  • Cukrozott kakaópor: 600 mg
  • Cukrozatlan kakaópor: 3200 mg

A szakemberek vélekedése szerint a kutyáknak már testsúlykilogrammonként 100 mg teobromin is halálos méreg, de ha ennél kisebb mennyiséget kap, az is komoly, súlyos tüneteket tud okozni. Nem nehéz tehát kiszámolmi, hogy ha egy cuki és kajla francia bulldog ellop egy tábla tortabevonó csokit a konyhaasztalról, az már akár végzetes is lehet a számára.

Lehet, hogy a kutyus ellopta a Mikulás csokit, befalta, és nyoma sem maradt. Ilyenkor bizony a csomagolóanyag lenyelése is gondot okozhat, hát még a gyerekeknek szánt finomság! De miről lehet felismerni, hogy bizony baj van?

Nos, akár pár óra múltán jelentkezhetnek az első tünetek, de az sem kizárt, hogy egy napig semmi baja nincs a kutyának, ám utána hirtelen rosszul lesz. Ezek a tünetek igen hasonlatosak a szimpla gyomorrontáshoz: hányás, hasmenés, a has fájdalma. Ám emellett fokozott szomjúságérzet, szapora szívverés, nyáladzás és remegés is jelentkezhet. Bizony, a koffein is dolgozik, és pont olyan a hatása az ebre, mint amikor mi túl sok kávét iszunk: fokozza a szívműködést, az anyagcserét, a légzést.

Ha súlyos a mérgezés, újabb tünetek jelentkeznek, mégpedig izomgyengeség, szívritmuszavarok és később veseelégtelenség formájában. A legvégső stádiumban a kutya elkezd rángatózni, a görcsös állapot fokozódik, majd összeomlik a keringése és meghal.

Egyszóval nem játék a csokoládé, és a kutya nem Gombóc Artúr, még akkor sem, ha mindenféle csokira esdeklő szemekkel néz. Ha mindenképp csokoládét akar ajándékozni kedvencének Mikulásra, akkor válasszon kutyacsokoládét, az kifejezetten ebek számára készített, így teobromint nem tartalmazó termék. Van azonban más ehetőség, hogy a négylábú édesség iránti vágyát ki tudja elégíteni, mégis megőrizze fogai és szervezete egészségét.

kutya csokis tálat nyalja
Gondoljon bele, saját magát is mennyiféle finomsággal tudja kényeztetni, ha éppen az elhízás veszélye, vagy fogai épsége miatt nem akar csokoládét enni. Miért ne adhatná ezeket a finomságokat kutyájának is?

Joghurt

Tegyen némi friss és finom joghurtot a kutya eledeléhez. Nyáron kifejezetten finom a jeges joghurtos nasi. Íme, egy jó recept: Vágjon 8 vékony karika banánt és tegye egy jégkocka forma aljára őket. Keverjen el ¼ csésze joghurtot ¼ csésze vízzel és kanalazza a banánra. Fagyassza egy éjszakán át, ezután kis adagokban megörvendeztetheti az édes-jeges finomsággal kedvencét. Nem mellesleg a joghurt kiváló protein és kalciumforrás.

Répa

Egy kis darabka nyers vagy reszelt répa nyugodtan adagolható a kutya eleségéhez. Az a kiváló mangán- és káliumforrás flavionoidokban is gazdag.

Áfonya

Ez a finom gyümölcs tele van C vitaminnal és antioxidánsokkal.

Szárított édes burgonya

Hámozza meg a krumplit, szeletelje fel vékony karikákra, és szárítsa ki a sütőben. A kutya imádni fogja édes íze miatt, ráadásul kiváló A és C-vitamin forrás.

Dinnye

Egy kis szelet édes görögdinnye kiváló jutalomfalat és édes élvezet, ráadásul C vitaminban igen gazdag.

Ajánlott cikkek