Amikor a farok csóválja a kutyát…

A farok csóválása a kutyák kommunikációjának egyik formája. Azért csóválnak, hogy közöljenek velünk valamit arról, hogyan érzik magukat. Tehát a farok mozgatása egy nonverbális kommunikációs forma, testbeszéd, melyet a gazdának tudnia kell értelmezni.

Miért csóválnak a kutyák?

A kutyák kommunikálnak, amikor csóválnak, ez a kommunikáció pedig irányulhat emberek és más kutyák felé. A legtöbb esetben nyilvánvaló, hogy mit szeretne közölni az eb, hiszen csak ránézünk, és látjuk rajta az örömöt, a boldogságot. Csóvál a kutya, amikor a szeretett gazdi hazatér, csóvál, amikor tudja, indulnak sétálni, vagy kezdődik a játék, és csóvál, amikor készül a vacsorája.

Ám nem szabad elfeledkezni arról, hogy nem minden esetben jelent és jelez örömet a csóválás.

Sőt, az agresszív kutya is mozgatja a farkát, közvetlenül a „robbanás” előtt. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan tartja a farkát az állat, amikor csóvál. Az, hogy milyen pozícióban tartja és milyen intenzitással mozgatja a farkát, sok minden elmond arról, mit szeretne vele kifejezni.

hétra junkorodó kutyafarok

A boldog csóválás

A kutya farka ernyedten lóg és ide-oda mozgatja? A teste együtt mozog a farkával? Nos, ha a kutya csóvál, közben egész teste nyugodtnak tűnik, vagy pedig szinte csóvál a teljes a test, akkor bizony egy boldog kutyát látunk, aki jól érzi magát. Ehhez társul még az örömteli kifejezés a pofáján, az eb szinte mosolyog, a szemei fényesek, a szája enyhén elnyílik, sőt, lehet hogy kissé liheg is közben. A gyors csóválás, egyéb, boldogságra utaló jelekkel az eb izgatottságát jelzi.

Egyéb okok

A kutya felfelé tartja a farkát, miközben csóvál, eközben teste viszonylag egyenes és merev? Nos, ha az eb egyenesen és mereven tartja a testét, miközben farkát csóválja, akkor azt jelzi, hogy kényelmetlenül érzi magát valamiféle körülötte zajló dolog miatt, vagy a territóriumát fenyegetve érzi.

boldogan csóváló és lihegő corgie

Amikor a lefelé lógó farkát lassan csóválja, akkor bizonytalan valami miatt. A magasan tartott, és szűken, de gyorsan mozgatott farok a diszkomfort érzés jele lehet, és az agresszív megnyilvánulás előfutára. Ezekben az esetekben szokták értetlenkedve és meglepetten mesélni az emberek, hogy a kutya csóvált, mielőtt támadott volna. Pedig ha megfigyelték volna, a testbeszéde bizony jó eséllyel nem éppen boldogságra utalt.

Mindezekből következik, hogy amikor az ember egy ismeretlen kutyával találkozik, és azt látja, az csóválja a farkát, mielőtt közelítene hozzá, nem árt megfigyelni a testbeszéd további jeleit is, azaz hogy mit mond a teste többi része.

kutyafarokMerre csóvál a kutya?

Vajon számít az, hogy a kutya jobbra vagy balra csóválja-e a farkát? Egy tanulmány szerint ennek a kutyák egymás közötti kommunikációjában van jelentősége, ugyanis úgy tapasztalták, hogy a vizsgált ebek másféle érzelmi reakciót adtak akkor, amikor egy kutya jobbra, és mást, amikor balra csóválta a farkát. Azok a kutyák, amelyek azt látták, hogy a másik jobbra csóválja a farkát, nyugodtabbnak tűntek, míg amelyekkel szemben balra csóváló kutya állt, idegesek, stresszesek vagy szorongók lettek.

Ajánlott cikkek