Agár-mánia Barcelonában

Mindig nehéz új otthont találni azoknak a kutyáknak, amelyeket az elaltatás elől mentettek meg. Dél-Spanyolország vadászagarai számára az élet gyors, és bizony általában igen rövid. Az országban, ahol a vadászat igen népszerű szabadidős tevékenység, gyakori, hogy amikor a vadászati szezon véget ér, az agarak számára a jutalom kemény és áldozatos munkájukért a gyors halál. Ám a gyakori, barbár fojtást, amit általában ilyenkor alkalmaznak, nem sokan nézik tétlenül.

A kivégzés elől megmentett agarak azonban egyre népszerűbbek, mégpedig az észak-spanyol városlakók körében.

Évente nagyjából kétezer kutyát mentenek meg. Általában nehéz nekik új otthont találni, de ez most változni látszik. Az SOS Galgos (a galgo az agarak spanyol elnevezése) társalapítója és vezetője szerint egyre gyakrabban látni, hogy fiatal párok sétáltatják az agarukat Barcelona városában.

Ezek a kutyák boldogok, a látvány szívet melengető, nem úgy, mint amikor még ezek a kutyát az utcákon bóklásztak, élelmet és vizet keresve.

Persze a veszélyben levő agarak mentése nem mindig könnyű és lehetséges. Az, aki az állatokkal szemben kegyetlen, bizony az emberekkel szemben is könnyen azzá válhat. A vadászat Spanyolországban igen elterjedt és népszerű foglalatosság, a vadászok csoportja heterogén társaság, és bizony nem mindig könnyű velük. Van, hogy ismeretlen emberek telefonálnak, hogy meg kellene menteni egy kutyát, máskor maga a gazda hívja a szervezetet. Ezek az emberek általában zsarolással próbálkoznak, és közlik, hogy ha nem viszik el a kutyát, akkor bizony kivégzi. Sajnos a spanyol jogrendszerben egy fekete lyuk van, mely lehetővé teszi, hogy ezek a vadászok azt tegyenek az állataikkal, amit csak akarnak, ráadásul mindezt büntetlenül.

Szerencsére a társadalom figyelme és érdeklődése egyre inkább a mentett agarak felé fordul. Ezt tapasztalja Klea Levin, egykori svéd modell, ma agár mentő aktivista is. Véleménye szerint a hosszú éveken át tartó kampányok talán végre elérik céljukat, hiszen alaposan rávilágítottak arra, milyen borzalmas módon bánnak a vadász agarakkal.  Klea Levin saját villájában helyezi el ideiglenesen a mentett kutyákat. A Tibidabo hegy lábánál, az exkluzív Sant Gervasi szomszédságában levő otthon ideális hely a kutyák számára. Az aktivista úgy érzi, azóta, hogy két évtizeddel korábban Barcelonába költözött, sok szempontból megváltozott az emberek hozzáállása az agarakhoz. Ma már nem átlagos kutyatartásról beszélhetünk, hanem egyre inkább divatossá válik az elegáns, bájos fajták tartása. Ráadásul Barcelonában nem agarak vásárolni a divat, hanem agarat örökbe fogadni. Nem számít a gazdáknak, hogy mennyire gyors a kutya, vagy mennyire jó vadász. A lényeg, hogy az agarak kedvesek, bájosak és elegánsak. A fehér színű agarak a legnépszerűbbek.

fehér agár tóparton ül

Marc Velasco és Marta Huguet egy modern kutyáknak nyakörveket tervező és gyártó cég, a Brott Barcelona tulajdonosai. Nekik két örökbe fogadott agaruk van, Brot és Penny. Szerintük a gazdáknak kifejezetten fontos a minőség és a stílus, ugyanis a kutyás kieglészítők is egyfajta képet adnak az életstílusukról. Agarat tartani tehát divat és életforma ma már Barcelonában.

Egyébiránt az agaras mozgalom más országokban is egyre inkább fejlődik. Németországban felvonulást tartottak értük, és egyre több agár kerül szerető otthonba az amerikai menhelyekről is. Petra Postma Pennsylvaniában él, korábban 10 évig Hollandiában foglalkozott agármentéssel.  Mióta az Államokba költözött, azt tapasztalja, hogy egyre több szervezet foglalkozik agármentéssel, mentett agarak importjával. Persze ő is tudja, hogy a munkának nincs vége, Spanyolországban sok ezer kutya pusztul el a vadászati szezon végén, melyek megmenthetők lennének. Tehát nem csak megmenteni kell minél több állatot, de folyamatosan dolgozni azon, hogy a helyzet megváltozzon, az agarakkal szembeni bánásmód megváltozzon. Ehhez szigorú ellenőrzésekre és szabályozásokra van szükség a hatóságok részéről.  A munka tehát folyik tovább…

Ajánlott cikkek