A nyugodt kerti sütögetésért

A meleg, nyári idő sütést, főzést, medencés és grill partikat és hosszú, a kertben töltött napokat jelent. Persze mindezt a kutya is nagyon tudja élvezni, de azért nem árt pár óvintézkedést megtenni.

1. A szökés veszélye

Csak egy vendégnek kell nyitva hagynia egy ajtót vagy a kaput, hogy a kutya elszabaduljon. Győződjön meg róla, hogy a vendégségbe érkezők tudják, hogy van kutya a családban, és ha nagy a jövés-menés, inkább zárja a ház egy külön, csendes szobájába az ebet, vagy tegye mobilkennelbe. Ez amúgy is jó ötlet, hiszen a kutyának is elege lehet a nyüzsgésből, megeshet, hoyg szeretne pihenni, visszavonulni. Ha az ágyát leteszi egy csendes sarokba, boldogan fog oda vonulni, amikor túl sok a zaj, vagy a gyerekek lefárasztották a játékkal. Akár le is foglalhatja pár tölthető vagy puzzle kutyajátékkal. Ez különösen jó megoldás olyankor, amikor éppen nem tud elég figyelmet szentelni az állatnak, mert például a grillrácsra helyezi az ételeket.

2. A túl nagy meleg

Ha a parti a kertben van, győződjön meg róla, hogy a kutya bőséges mennyiségű vízzel és árnyékkal rendelkezik. Különösen meleg napokon jobb, ha inkább a lakásban marad az eb. Amennyiben a hőguta jeleit kezdi mutatni (nyugtalanság vagy izgatottság erőteljes lihegéssel, vagy élénkvörös íny), vigye hűvösebb helyre, és azonnal forduljon az állatorvoshoz.

Ha van medence, akkor az úszás és a vízi játékok nagyszerű lehetőségek a hőguta megelőzésére.

Persze amennyiben az eb szereti a vizet és az úszást,  mindig legyen felügyelet alatt.

kutya ugrik a medencébe

3. Az ételmaradékok

Kérje meg a vendégeket, hogy ne etessék a kutyát. A grillezett finomságok egyrészt túl zsírosak lehetnek az eb gyomrának, másrészt a felhasznált fűszerek is  irritálhatják a beleit. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy vannak olyan kedvelt ételeink, amelyek kifejezetten ártalmasak a kutyák számára, mint például a hagymafélék, az avokádó, a szőlő vagy a mazsola.

Éppen ezért a gazdi fél szeme mindig legyen az asztalon, hogy kedvence semmit se tudjon arról elcseni.

Nem rossz ötlet megetetni a kutyát a party kezdete előtt, így kevésbé lesz éhes, vagy ha nagyon mohó, lehet neki készíteni pár kutyáknak való BBQ finomságot.

4. Olaj a tűzre

Első a biztonság. Használat közben tartsa távol kutyáját a grilltől, bográcstól és egyéb szabad tűztől. A nyílt láng nagyon veszélyes! A kutyát még a főzés, sütés befejezése után sem szabad a grillsütő vagy a szalonnasütő hely közelébe engedni, mert az jó ideig forró marad. Két megoldás létezik: az egyik, hogy megtanítja az ebnek, maradjon távol ezektől a helyektől, a másik, ha a grill az állat számára elérhetetlen helyen van.

Ez nem jelenthet problémát, ha kedvencét arra tanítja, hogy távol maradjon a grilltől, vagy ha a grill a kutya számára elérhetetlen helyen van.

kutya a fröcskölő kerti locsolóval játszik

5. A durrogások

Sok helyen kötik össze a kerti partikat egy kis tűzijátékkal. Ez jó szórakozás az embereknek, de a kutyák számára érthetetlenek ezek a durranások és villanások. Sok kutya kifejezetten fél is ezektől a hangoktól, és megeshet, hogy ijedtében az állat elszökik. Ennek megelőzésére is több lehetőség van. Az egyik, hogyA tűzijátékról készült felvételeket játszanak le neki, persze finomságok kíséretében, hogy megszokja ezeket a hangokat. Amennyiben erre már nincs idő és mód, vagy nagyfokú az állat félelme, a legjobb, ha olyan biztonságos helyre zárja, ahol egyrészt tompábban hallja a zajokat, másrészt nem tud elszökni onnan. Extrém esetben akár az állatorvos is tud nyugtatót ajánlani, de meg lehet próbálkozni a Zylkéne vagy Aptus relax természetes nyugtatók használatával.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n