A kutyák koronavírusa

A koronavírus egy gyűjtőfogalom, amelyet a vírus különböző törzsei által okozott fertőzés leírására használnak, de a különböző állatfajokat különböző típusú koronavírusok fertőzhetik meg. A macskagazdák számára fontos, hogy tudják, kedvenceiket milyen típusú koronavírus fertőzheti meg, és milyen hatással.

A kutyák koronavírusa fertőző az emberek számára (és viszont)?

A kutyák koronavírusa nem ugyanaz a vírus, mint amelyik a légzési nehézségekkel járó megbetegedést okozza az emberek esetében. A két betegséget a vírus két (vagy több) eltérő törzse okozza.

Azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi, a COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 milyen hatással lehet a kutyákra és egyéb házi kedvencekre, még nem sok információ van, bár folyamatosan zajlanak a kutatások. 2020. áprilisában az IDEXX, mely egy jelentős állat-egészségügyi laboratórium, beszámolt arról, hogy 17 országban több mint 5000 mintát tesztelt a COVID-19 vírusra, elsősorban macskáktól, kutyáktól és légzőszervi tünetekkel küzdő lovaktól. A mintákban nem találtak pozitív eredményt.

Az IDEXX arra a következtetésre jutott a minták vizsgálata után, hogy a fertőzött emberekkel élő kutyák és macskák általában nem fertőzöttek, kivéve a ritka és elszigetelt eseteket

Bár a kutyák hajlamosak lehetnek a COVID-19 fertőzést elkapni beteg gazdájuktól, de az a kevés állat, melyet pozitívra teszteltek, nem mutatott tüneteket, vagy még ritkábban csak nagyon enyhe tüntetekkel járt a fertőzés. Nincs bizonyíték arra, hogy az ebek képesek lennének ezt a vírust átadni akár embereknek, akár más kutyáknak, ráadásul igen ritka, hogy esetükben pozitív tesztet találjanak.

Persze még nagyon sok mindent kell tanulnunk a SARS-CoV-2 vírusról és arról, milyen hatást tud gyakorolni házi kedvenceinkre, éppen ezért a tudósok azt javasolják, hogy a fertőzött gazdák limitálják kontaktusukat állataikkal.

vizsgáló asztalon fekbő golden retrievert vizsgálnak

COVID-19 és az állatok

Bár vannak olyan dokumentált esetek, amikor egy állat COVID-19 tesztje pozitív lett, úgy tűnik, ez a vírus nem gyakorol túl nagy hatást kedvenceinkre. Annak esélye, hogy kutyáink terjesszék a COVID-19 vírusát, nagyon csekély.

Esetek az USA-ban:

  • Egy tigris és egy oroszlán, New York, 2020. április
  • Két házimacska, New York, 2020. április
  • Egy kutya, Észak-Carolina, 2020. április/május

Más országok:

  • Két kutya, Hong Kong, 2020. március
  • Egy macska, Belgium, 2020. március
  • Két nercfarm, Hollandia, 2020. április
  • Két házimacska, Franciaország, 2020. május
  • Egy házimacska, Spanyolország, 2020. május
  • Egy házimacska, Németország, 2020. május
  • Egy kutya és egy macska, Hollandia, 2020. május
  • Egy macska, Oroszország, 2020. május

Az állatok közül némelyik megbetegedett, úgy gondolják, hogy az állatok minden esetben fertőzött embertől kapták el a vírust.

Miben más a kutyák koronavírusa?

A kutya enterális koronavírus (CCoV) egy olyan vírusos fertőzés, amely hasmenést okoz a kutyánál. Ez a vírus különbözik a kutyák légúti koronavírusától (CRCoV), a macskák koronavírusától (FCoV), a szarvasmarha koronavírusától (BCoV vagy BCV), az embert megfertőző koronavírustól (SARS-CoV-2 vagy COVID-19) és más, egyéb fajokat fertőző koronavírusoktól.

Azaz nem minden koronavírus egyforma, még akkor sem, ha mindegyiknek ez a neve, ez pedig – érthető módon – némi zavart okoz a gazdáknál.

A kutya enterális koronavírusát a koronavírus különböző törzsei okozhatják, de ezek mind ugyanolyan tünetekkel járó megbetegedéssel járnak. Az enterális koronavírus a kutyáknál a leggyakrabban előforduló koronavírus, míg a  légúti koronavírusos megbetegedés esetükben igen ritka.

Az enterális coronavirus kutyáknál elsősorban a gyomrot és a beleket érintő tüneteket okoz.

tacskót állatorvos sztetoszkóppal vizsgál

A koronavírusos megbetegedés tünetei

  • Levertség
  • Étvágycsökkenés
  • Hányás
  • Hirtelen fellépő hasmenés

A tünetekből persze nem könnyű megállapítani, hogy koronavírussal fertőződött-e a kutya, hiszen az ebek, ha bármilyen okból nem érzik jól magukat, kevésbé aktívak vagy levertek lesznek, csökken az étvágyuk – azaz pont úgy viselkednek, mint a koronavírus fertőzés esetén is.

Azonban a hirtelen fellépő és akut hasmenés, melyet hányás kísér, már jellegzetes tünete lehet a fertőzésnek. Az enterális koronavírussal fertőzött kutyáknál légzőszervi tünetek nem észlelhetők, ellentétben a légzőszervi koronavírus fertőzéssel, kivéve, ha extrém hányás miatt a tüdő érintetté válik.

Az okok

Többféle enterális koronavírus törzs okozhat bélrendszeri tüneteket a kutyáknál. A fertőződés bármelyik vírustörzzsel fertőzött széklettel való érintkezés útján történik. A kutya a séta során egyszerűen megszimatolja az ürüléket, melyből a vírus az orrára kerül. Mikor megnyalja az orrát, a vírus máris a szervezetébe jut, és az állat megfertőződik.

Persze lenyelés útján is a szervezetébe juthat a vírus, amennyiben fertőzött székletet fal fel. Esetenként, bár jóval ritkábban, vírussal szennyezett táplálék vagy tál is okozhat fertőzést. Olyan helyek – pl. kutyafuttató -, ahol a kutyák gyakorta ürítenek, szintén lehetnek vírussal fertőzöttek, különösen azért, mert még fagyos időben sem pusztul el a vírus.

A diagnózis

Az enterális koronavírus tünetei a kutyáknál általában enyhék, ezért nem biztos, hogy minden esetben nyilvánvaló a gazda számára, hogy egy kedvencének ilyen vírusfertőzése van. Amennyiben azonban felmerül a gyanú, állatorvoshoz kerül az eb, aki az általános vizsgálat mellett székletvizsgálatot rendel el.

A székletet sokoldalú teszteléssel vizsgálják, azaz nem csak a koronavírus , de bármiféle élősködő jelenlétét, bakterális fertőzéseket is keresnek. Végezhető még vérvizsgálat is, de létezik egy speciális, célirányos teszt, melynek a neve RT-PCR.

köylök németjuhász sztetoszkópba csavarodva fekszik

A kezelés

A kutyák enterális koronavírus fertőzésének nincs specifikus kezelési módja, hanem a kezelés a tünetekre irányul. Probiotikumokkal, rostokkal és folyadékpótlással gondoskodnak az állatról, a legfontosabb a kiszáradás megelőzése. Természetesen a tünetek függvényében szükség lehet egyéb, akár gyógyszeres kezelésre is.

Szerencsére a kutyák koronavírusos megbetegdése egyébként egészséges állatoknál nem súlyos, ám van példa végzetes kimenetelű fertőzésre, elsősorban gyengébb immunrendszerű, krónikus betegséggel küzdő állatoknál.

A megelőzés

Bár a enterális koronavírus erősen fertőző a kutyák körében, létezik hatékony vakcina, mellyel a fertőződés megelőzhető. Mind a kombinált, mind pedig az egykomponenses vakcina elérhető az állatorvosoknál, aki arra nézve is tud információt adni, milyen gyakorisággal érdemes az emlékeztető oltások beadatása.

Ajánlott cikkek