Valóban jobb házi kedvenc a cica?

Amikor valaki elhatározza, hogy házi kedvencet szeretne, általában határozott elképzelésekkel bír arról, hogy kutyát vagy cicát fogadó családba. Persze vannak páran, akiknek mindegy, mert egyformán szeretik mind a két fajt, és vannak azok, akiket a családtagok, barátok bizonytalanítanak el. Nem biztos, hogy az ellenérvek rosszindulatból születnek, hiszen előfordulhat, hogy más tűélesen látja, miért nem megfelelő választás számunkra egyik vagy másik állat.

A macskák és a kutyák nagyon különböző állatok. Csak egy dologban egyeznek meg: nagyon szerethetők. Azt, hogy ki melyik fajt választja társául, nagymértékben befolyásolja, milyen az életstílusa, életritmusa, mennyire elfoglalt, mennyi időt tud tölteni kedvencével, és persze mennyi pénzt tud áldozni rá.

Nézzük, mit mondanak a macskások, miért jobb választás egy cica.

A macskák nem igényelnek sok helyet

Persze aki még nem próbálta még megosztani az ágyát egy golden retrieverrel, vagy akár egy kisebb ebbel, az elképzelni nem tudja, milyen érzés, amikor a kutya kitúr az ágyadból. Nem csak a méretük nagyobb, de előszeretettel másznak bele az ember személyes terébe, szükségük van helyre és térre a játékhoz és a mozgáshoz. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy temérdek hely kell az ágyuknak, játékaiknak, tálkáiknak. Egy kutya csak akkor lesz igazán boldog és egészséges, ha mindezt képes biztosítani számára a gazdi.

Egy cicának közel ennyi hely nem kell. Elég, ha az alomdoboza és a tálkái megvannak, és kész. Persze a gondos gazda beszerez kaparófát, macskabútort, és egyéb kényelmi eszközöket is, annak függvényében, mennyi helyet tud áldozni erre, de ez nem alapfeltétel. Egy macska bárhol képes elfeküdni, heverészni, akár a szekrény vagy a hűtő tetején is.

A macskatartás sokkal olcsóbb

Ha az állat teljes életére vetítjük a költségeket, a macskatartás bizony jóval olcsóbb. Persze egy törzskönyvezett, fajtatiszta állat megvásárlása mindkét faj esetén költséges mutatvány, de az örökbefogadás sokkal gazdaságosabb, és nagy előnye, hogy ezáltal segít egy állaton. Ráadásul a macskák örökbefogadása általában olcsóbb, mint a kutyáké. Ennek egyszerű oka, hogy a menhely számára is alacsonyabbak a költségek.

Persze miután az állat családtaggá válik, különféle költségek jelentkeznek, az etetéstől az állatorvosig. Míg például a kutyáknak keményebb, tartósabb játékokat kell venni, és ezeket is időnként „kivégzik”, tehát cserére szorulnak, a macskajátékok olcsóbbak, és ritkábban használódnak el.

macska bőröndből kukucskál

Egy kutyának sok mozgásra van szüksége, hogy egészséges és fitt legyen, ráadásul legalább napi 2-3 alkalommal le kell vinni sétálni. Ezt nehéz megoldani, ha az ember teljes munkaidőben dolgozik, ilyenkor pedig segítség kell. A kutyaszitter nem olcsó, de még az „ingyenes”, baráti segítség és viszonzásra vár. Ezzel szemben a cica szuperül eljátszik a játékaival, heverészik és alszik, amikor a gazdi nincs otthon, különösen akkor, ha ehhez akad egy másik nyávogó társa is.

A cicák teljes jól elvannak csak a lakásban

Az, hogy egy kutya kizárólag a lakásban éljen, teljesen elképzelhetetlen, hiszen mozgásra és sok.-sok sétára van szükségük, sőt, sok fajtának sportra, munkára is, hogy valóban egészséges legyen, mind mentálisan, mind fizikailag. Ez pedig, hacsak nincs kert vagy udvar, esetleg sok szabadidő, nehezen megoldható.

Persze a macskák alapvetően vadászok, de amellett, hogy a lakásban tartás biztonságosabb, hiszen nem tudja elütni őket autó, nem keverednek konfliktusba a környék más állataival, ráadásul jól el is vannak otthon. Legtöbbjük számára teljesen kielégítő, ha a biztonságosan fedett és zárt ablakon vagy teraszon át figyelhetik a külvilágot, főleg a madarakat és a bogarakat.

kislány cicákkal a parkban

A macskák csöndesebbek

Még a leginkább elkötelezett kutyarajongók is tudják: a kutyák ugatnak. Ugatnak, ha idegent érzékelnek, ha veszélyt gyanítanak, de ugatnak, ha örülnek, vagy ha kellemetlen nekik valami. Persze a macskáknak is szükségük van a kommunikációra, ők az emberekkel nyávogás útján kommunikálnak. Egyszóval mind a két faj „beszélget”, ám tényszerű, hogy a nyávogás sokkal halkabb.

Érdekesség, hogy míg a kutyák az ugatást mind a fajtársakkal, mind az emberrel való kommunikáció során használják, a macskák csak az embereknek nyávognak, más macskák felé más kommunikációs eszközökkel élnek. Éppen ezért minden gazdinak meg kell tanulnia, melyik nyávogás mit jelent, mikor és miért dorombol a cica.

Azért azt is érdemes megemlíteni, hogy vannak macska fajták, amelyek beszédesebbek, szinte folyamatosan „dumálnak”, míg mások csak szükség setén adnak hangot.

A kölyökmacska nevelése kevesebb időt és erőfeszítést igényel

Mind a kiskutyák, mind a kölyökmacskák sok törődést igényelnek, ez pedig sok időt vesz igénybe. Ahhoz, hogy egy kölyök állat beilleszkedjen új otthonába, megszokja az új étrendet, a napirendet, szobatiszta legyen, sok idő és türelem kell.

Egy kölyökkutya folyamatos nevelést igényel, kezdve a szobatisztaságra tanítástól az alapvető engedelmességig. Ugyanakkor egy kiscica, mire elválasztják az anyjától, már ismeri az alomhasználat alapjait, és általában teljesen szobatiszta. Persze az új otthonba kerülés első napjaiban előfordulhatnak apró balesetek, de amint megszokta környezetét, a rend helyreáll.

apró kölyökcica portréja

A macska igazi bio-kártevőirtó

A macskák született vadászok. Sőt, imádnak is vadászni, bár erre a lakásban nem sok lehetőségük van. Éppen ezért kifejezetten boldogok, ha a házban, lakásban találnak valamilyen zsákmányt. Az se baj, ha az éppen a tévé képernyőjén ülő légy, vagy egy berepülő molylepke. Ha házban él, és cica van a családban, nagy az esélye, hogy egér a környékre sem jön, hiszen már a macska szaga elijeszti a rágcsálókat.

Az alom takarítása egyszerűbb, mint a napi háromszori séta

Persze tudjuk, a macskaalom nem éppen illatos, sőt. A macska vizelete és széklete elég erős, kellemetlen szagú, ám jó takarítási rutinnal gyorsan megoldható a feladat, ráadásul a teljes alomcsere nem mindennap esedékes feladat. A macskák nagyon tiszta kis élőlények, az alomban elkaparják ürüléküket, sőt, a vizeletet is betemetik. Ennek oka, hogy ösztönösen védik területüket és életüket a ragadozóktól, még akkor is, ha a lakásban semmiféle veszély nem fenyegeti őket.

Ezzel szemben a kutyát télen-nyáron, kánikulában és hóban-fagyban is le kell vinni sétálni. A kutya ürülékét a fagyos, hideg hóból is össze kell szedni.

A macskák saját magukat kozmetikázzák

A cicák tökéletesen ellátják saját kozmetikájukat, hiszen érdes nyelvükkel kibontják a csomókat, megszabadítják magukat a kihullott szőrszálaktól, mindig tiszták, rendezettek. Persze ez nem azt jelenti, hogy a gazdi nem tehet hozzá egy kis pluszt a fésüléssel, keféléssel, segítve, hogy ne alakuljon ki szőrlabda a gyomrukban. A macskákat fürdetni sem kell, hacsak nem piszkolják össze magukat extrém módon, de ez igazán ritkán esik meg. Ám tény, hogy ezzel a kis fésűs-kefés rásegítéssel a legtöbb gazdi otthon is megbirkózik, és nincs szükség drága állatkozmetikusra.

boxer az ablakba kapaszkodva várja a gazdáját

Ezzel szemben a kutyák mindent szeretnek, ami az emberek számára büdös, legyen az ürülék, elhullott állat, szemét. Imádnak ebbe belehemperegni, de még a sárban fetrengeni is. Ennek eredménye pedig gyakori fürdetés. Ám még ha nagyon rendes és okos is a kutyánk, és tudunk ügyelni arra, hogy ilyen dolgokat ne műveljen, akkor is rendszeres kozmetikázásra van szüksége minden kutyának, szőrtípustól függetlenül. Tény, hogy egyes fajták kevesebb munkát igényelnek, mint mások, de a fésülés, kefélés, fürdetés, karomvágás, fültisztítás, stb. procedúrája biztosan több időt vesz igénybe, és sokkal drágább, ha kutyakozmetikus végzi.

A macska megérti, mit jelent a személyes tér

Egy hosszú, stresszes nap után nem mindenki vágyik arra, hogy kedvence az ölébe telepedjen, bökdösse a kezét simogatásért, kövesse körbe-körbe a házban, és játszani csalogassa. Márpedig a kutya pont ezt teszi, hiszen számára hosszú időn át kellett nélkülöznie a gazdát, most már vele akar lenni.

Persze a cica is várja haza a gazdit, ő is vágyik arra, hogy otthon legyen, de mivel a macska tökéletesen ismeri és érti a személyes tér fogalmát, ezért nem fog tolakodni. Ennek oka, hogy a cica nem igényel folyamatos figyelmet és energiát az embertől, de örömmel fogadja el, amit kap.

A macskák egészségügyi előnyei

Mind a két faj tartása egészségügyi előnyökkel jár. Míg a kutyákkal való mozgás, séta kifejezetten hasznos a fittség szempontjából, a macskákról azt tartják, hogy dorombolásuk az izmok és a csontok számára nyújtanak egészségügyi előnyöket, emellett a dorombolás kiváltotta rezgések frekvenciája a sérült ízületekre gyakorol pozitív hatást.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci