Tíz dolog, amit a macskák utálnak

Mi teszi boldogtalanná a macskákat?

Nem véletlen, hogy a macskák a legnépszerűbb állatok a házi kedvencek sorában. Nem csak imádnivaló, kedves, kíváncsi kis lények, de tartásuk sem túlzottan költségigényes. Ugyanakkor igazi karakterek, minden cicának megvan a maga „szeretem - nem szeretem” lisátja. Na de mi az, amit a legtöbb macska egybehangzóan utál?

Autózás

Nem csak az emberek, de a macskák is ragaszkodnak a szokásaikhoz. Szeretik, ha jól behatárolt területük van, saját birodalmuk, ragaszkodnak a megszokott, napi rutinhoz, és kifejezetten utálják, ha bármilyen változás történik. Ha még ehhez hozzájárul egy mozgó jármű, a maga zajával, bűzével, az maga a borzalom. Még egy ok miatt utálhatják a cicák a kocsit: általában rosszul lesznek, és hányni kezdenek a ringatózó mozgás hatására.

macska sárga játékautót szimatol

Fürdetés

Bár igaz, hogy vannak fajták, melyek szeretnek úszni, pancsolni, de valljuk be, nem ez az általános. A legtöbb macska kifejezetten utálja, ha akár csak nedves is lesz. Ennél fogva egyáltalán nem rajonganak a fürdetésért, számukra a legtökéletesebb tisztálkodás, ha magukat tisztogatják. Szóval a legtöbb házimacska erőteljesen tiltakozik a fürdetés ellen, de már egy kis tócsába lépés is vad mancsrázogatásra készteti őket.

Has vakargatása

Amennyire szeretik a kutyák, ha a gazdi a hasukat vakargatja, legalább annyira gyűlölik a macskák. A cicák ragadozó ösztönei bizony igen erősek, és a hasuk kifejezetten érzékeny, legsebezhetőbb területe. A macska hasának érintése áltlaában védekező reakciót vált ki, esélyes, hogy az állat megtámadja a simogató kezet, és belemélyeszti karmait. Nem szabad ezért haragudni rájuk, hiszen ez ösztönös reflex.

vizes fehér macska, elkeseredett arccal

Hangos zaj

A hangos zaj menekülésre készteti a macskát, mert azt fenyegetésnek éli meg. A legtöbb hangos esemény – tüzijáték, házibuli -, de még az autóduda hangja is menekülésre készteti a legtöbb cicát, bár néhányuknak akár egy erősebb tüsszentés is elég ehhez.

Fésülés

Sok cica kifejezetten szereti, de legalábbis jól viseli, ha a gazdi fésülgeti a bundáját, különösen, ha kicsi kora óta hozzászoktatták ehhez a procedúrához. A legtöbb macska azonban már akkor menekülésre fogja, ha meglátja a gazdi kefében a fésűt vagy a kefét. Mindentől függetlenül még a toleráns. kozmetikázáshoz szoktatott cicák reakcióit is érdemes figyelni, lévén eléggé hangulat.lények. Az biztos, hogy ha nem akarnak éppen fésülködni, azt tudatni fogják a gazdival.

Agresszív szeretgetés

A macska úgy tesz, mintha vad és kemény ragadozók lennének, ám igazából érzékeny kis lények. A túl erőteljes simogatás, vagy agresszív játék gyorsan elbosszantja a cicát, aki ezt azonnal jelzi is, mégpedig négy mancsa karmainak kieresztésével. A túl agresszív szeretgetés ugyanis túlzottan stimulálja az állatot és harcias választ vált ki belőle.

Karomvágás

Csak a szerencsés gazdik cicái tolerálják a karomvágást, feltéve, hogy pici koruk óta hozzászoktatták a macskát. Azonban sokkal esélyesebb, hogy minden karomvágási kísérletnek bőszen ellen fog állni, ugyanis nehezen tolerálható számára, hogy első számú fegyverétől bármilyen mértékben is megfosszák.

Más macskák a területén

Hacsak nem alomtestvérekről, vagy anya-kölyke kapcsolatról van szó, a macskák nem rajonganak az ötletért, hogy más ciicákkal osztozzanak a területükön. Ez leginjább területvédő ösztönükből fakad, ugyanis a macskák magányos lények, akik csak egy, az ételükre, játékaikra, a feléjük irányuló figyelemre és szeretgetésre veszélyes más állatot látnak egy másik cicában, nem pedig játszótársat és társaságot. Ha a macska mégis elfogadja más macskák társaságát és megszokják egymást, határozottan fel lehet ismerni, melyik közülük az alfa-állat.

gazdi kávézik, cicával az ölében

Túl sok figyelem

Míg a kutya számára a legtöbb figyelem sem elég, a macskák számára a  kevesebb a legjobb. A legtöbb macska utálja, ha a gazdi folyamatosan követi, állandóan felkapkodja, simogatja. A cica mindig jelzi, ha figyelemre van szüksége, kéri, ha simogatásra vágyik. Van, amelyik ilyenkor nyávog, más egyszerűen beleugrik a gazdi ölébe és dörgölőzni kezd. Ne forszírozza hát a  szeretgetést, majd ő jelentkezik érte, ahogy távozik is, ha elégnek ítéli a simogatást.

Túl kevés figyelem

Ahogy a túlzásba vitt szeretgetést és túl sok figyelmet nem kedvelik, úgy azt sem, ha nem törődnek igényeikkel. Amikor a macska jelentkezik a simogatásért és a szeretetért, vagy bármi más okból, ám figyelmen kívül hagyják, az megviseli. Ha ügyet sem vet az ételért nyávogó cicára, felkészülhet rá, hogy órákig tartó panaszos nyávogó koncertben lesz része. Ahogy a kutyáknál, úgy a macksáknál is előfordulhat szeparációs szorongás, bár tény, hogy sokkal ritkábban. Ennek ellenére megeshet, hogy a túl hosszú időre magára hagyott cica vad rombolással, vagy alom-balesetekkel reagál a helyzetre.

Ajánlott cikkek