Ön tudja, hogy a macska húsevő?

Elég riasztó adat, hogy nagyon sok macskagazdának fogalma sincs arról, mit is jelent az, hogy a macskája húsevő, és mi az az etetés, ami a cica számára valóban egészséges lenne. Mindennemű tudatosság nélkül táplálják kedvencüket, sokszor gyenge minőségű, ám vonzó csomagolású tápokkal, de legalább ilyen sokan adnak emberi ételeket, köztük sajtot és csokoládét is.

Egy Amerikában végzett tanulmány 2000 macskagazdát vizsgált, melynek során megállapították, hogy a legtöbb gazda nincs tisztában azzal, hogy mely humán ételek lehetnek akár veszélyesek is a cica egészségére. Sőt, minden ötödik gazda számára újdonság volt az, hogy a macska húsevő állat. Minden tizedik gazda nyers zöldséggel eteti kedvencét, és minden huszadik nyers salátalevéllel – mintha csak nyulat tartanának. Egyszerűen nincsenek tudatában annak, hogy ami trendi diéta az emberek számára, főleg sok évtizedes gyorséttermi zabálások után, az kifejezetten káros lehet a macskáknak. A divat felülírja a józan gondolkozást.

macska egy tányér zöldséget néz

Egy másik kutatás azt igazolta, hogy tíz gazdából négy el sem olvassa a tápok címkéjét, 64 %-uk azt sem tudja, mit kellene nézni a címkén. 

Minden huszadik gazda a legolcsóbb tápot veszi, minden tizenötödik pedig aszerint váltogatja a márkákat, hogy melyik éri éppen meg jobban a szupermarketek kínálatából.

Teszik mindezt annak ellenére, hogy a vezető amerikai állatorvosok szerint az olcsó, rosszabb minőségű macskaeledellel való táplálás nagyjából azzal egyenértékű, mintha a cicát gyorséttermi, úgynevezett "junk food" (azaz kritikus minőségű) ételekkel etetné. Riasztónak tartják, hogy míg a gazdák maguknak a legmenőbb, legdivatosabb, és ennek következtében méregdrága diétákat keresik, addig kedvenceik esetében egyáltalán nincsenek tisztában azzal, mit jelent az egészséges táplálás, és az ár-érték arány a tápok esetében. Pedig a cicák egészségére a legnagyobb veszélyt a gyenge minőségű, tömegtermelésű eledel jelenti. Ezeknek az eledeleknek nagy hányada 4 (!) százaléknál is kevesebb hústartalommal bír, mely jelzi azt, hogy a macska garantáltan nem kapja meg a szervezete számára szükséges tápanyagokat.

Egészen addig nem is törődnek ezzel a gazdik, amíg a sovány, vagy éppen az adalék- és töltelék anyagoktól súlyosan elhízott macskájukkal állatorvoshoz nem kényszerülnek.

A kontinensen sem jobb a helyzet. Tízből négy brit ad olyan ételt a macskának, amiről fogalma sincs, jó-e neki, vagy árt, és közel negyedük úgy ad jutalomként falatokat, hogy tudja, az nem feltétlenül jó az állatnak. De hát szereti! Negyven százalékuk boldog, ha saját ételét megoszthatja macskájával, és harmaduk ad sajtot a cicának úgy, hogy nincs tisztában azzal, hogy egy nagyobb mennyiség ebből a finomságból akár veszélyes is lehet.

Húszból egy gazda már adott csokoládét a cicának, és minden ötödik boldogan engedi, hogy tejszínt nyalogasson a macska, pedig ez kifejezetten egészségtelen. Volt olyan gazda, aki állította, a macskája semmi mást nem eszik meg, csak a gyümölcstorta maradékát, pedig ez is kifejezetten káros a húsevő állat szervezete számára.

macska a tálalón sajtot eszik, mellette szőlőfürt

Minden ötödik gazda vitte már cicáját orvoshoz azért, mert olyan ételt adott neki, amelyik kifejezetten ártalmas volt a macskának. Az esetek 28 százalékában az állatot kóros elhízással, vagy egyéb, ehhez kapcsolódó betegségekkel diagnosztizálták, magas volt a cukorbeteg macskák száma is.

Annak ellenére, hogy nem tudják, mit is kellene nézni az állateledelek címkéjén, és milyen a valóban jó táp a macska számára, a brit macskatartók kétharmada meggyőződéssel vallja, hogy amit vesznek, az kielégíti az állat táplálkozási igényeit.

A gazdák 67 százaléka nem hajlandó macskáját más állatok maradványaival etetni, legyen az akár bőrből készült falatka, csontliszt, vagy egyéb állati származék, és azzal sincsenek tisztában, hogy ezek bizonyos tápokban megtalálhatók. Meglepő vagy sem, a macskák elhízásának okai között bizony szerepelnek a húsban szegény, ám más, kevésbé tápláló összetevőkben gazdag eledelekkel való etetés. És hogy mi van ilyenkor a címkén? Az, hogy „hús és egyéb állati összetevők”. Nos, ez igen félrevezető, már ha egyáltalán elolvassák.

Márpedig az elhízás, de egyéb, a nem megfelelő táplálkozásból eredő betegségek is a gazda hibájaként róhatók fel.

Neki ugyanis, amikor egy macskát vett maga mellé társnak, tudnia kellett volna, hogy a cicák igencsak önfejű kis lények, gyakran válogatósak, és bizony általában nem könnyű megmondani előre, hogy a nem megfelelő étrend következményei mikor jelentkeznek, mikor lesznek láthatók egy macskán, mely köztudottan előszeretettel leplezi rossz közérzetét. Pedig minden gazda azt szeretné, ha kedvence boldog és egészséges lenne, ezért  azonban tudatosan tenni is kell.

Mégis, a gazdák harmada azt vallja, hogy a tápválasztás nem feltétlenül az ő döntése, egyszerűen azért alakult így az etetés, mert a macska nem hajlandó mást megenni. Ezek szerint nem tudják, hogy a cica fokozatosan, lassan és türelemmel átszoktatható más, egészségesebb tápra, vagy akár házi készítésű, de ideális összetételű ételre.

Érdemes tehát időt és energiát szánni arra, hogy a gazdák megismerjék, milyen eledelek, ételek egészségesek a macska számára, melyek azok az összetevők, amelyekből valóban tápláló eleség készíthető. Ezzel párhuzamosan azt is meg kell tanulniuk, hogy az áruházak polcaira ömlesztett tápok és konzervek címkéin valójában mit kell figyelni, és mire kell ügyelni. Olyanokra kell felhívni a figyelmet, hogy ha a címkén „hús és egyéb állati összetevők” szerepel, az bizony azt jelenti, hogy a minimális húsmennyiség mellett bőr, toll, és egyéb állati maradványok vannak a tápban, azaz kevésbé tápláló anyagok. Jó lenne ismerni ezek mennyiségét is, bár ez általában hiú ábránd.

És hogy melyek azok a finomságok, amikért rajong a cica, ám amelyek igencsak károsak a szervezetére, és milyen gyakorisággal kínálják ezeket a gazdik? A lista elrettentő!

Tejszín - 73 %
Sajt - 73 %
Vaníliamártás - 70 %
Tej - 66 %
Nyers csirke - 70 %
Szőlő - 60 %
Mazsola - 60 %
Fokhagyma - 58 %
Hagyma - 56 %
Kávé, tea - 49 %
Alkohol - 39 %
Csokoládé - 38 %

Reméljük, hogy mi, magyar macskatartók tudatosabbak és következetesebbek vagyunk. Igyekezzünk megőrizni cicáink egészségét!

Ajánlott cikkek