Mit üzen a cica teste?

Figyeld a testét!  Az emberi kommunikációban is erős szerepe van a testbeszédnek, hiszen kutatók szerint az átlagos kétszemélyes társalgásban 65% a nem verbális, 35% pedig a szóbeli alkotóelemek, közlések aránya. Mivel az állatok "beszédét" nem értjük, csak következtetni tudunk arra, hangadásukkal mit fejeznek ki, sokkal nagyobb jelentőséggel bír, hogy testbeszédüket megértsük. Így van ez a macska esetében is.

A macska csendes, osonkodó mozgása magáért beszél. Testének minden egyes milimétere, az orrától a farka hegyéig valamit jelez.

cica oldalán fekszik, mancsa a fején

A fülek, mint radarok.

A fülek jól érzékeltetik a macska lelkiállatpotát. A kíváncsi vagy barátságos cica hegyezi a fülét, míg a hátracsapott fül kifejezett figyelmet jelez.

A szem a lélek tükre.

A tágra nyílt szemek jelentése az egyéb vokális és testbeszéd jelektől függően jelezhet boldog, játékos kedvű cicát, akárcsak ijedt, rémült állatot is.

A nyugodt, nyitott szem belső békét közvetít, míg a nyugodt, de elkeskenyedő szem lehet az alázatosság jele is. A pupilla mérete is sokatmondó.

A tág pupilla jelezhet félelmet, míg a szűk agresszív érzéseket. A közvetlen, folyamatos szemkontaktus azt mondja: „Hátrálj előlem!”

macska vicces pózban ül

A száj is jelzi kedvence érzéseit.

A nyitott ajkak jelezhetnek dühöt, ilyenkor ajkait hátrahúzza és megfeszíti, de játékra való hívást is, amikor az ajkak ernyedtek. Persze a száj akkor is nyitott, amikor a cica sziszeg, morog. Ilyenkor fogai látszanak, és egyértelműen mutatja haragját.

A macska farka.

A cica farka számos célt szolgál, köztük az egyik, hogy jelzi, amit kedvence gondol. A merev farok lehet üdvözlés, vagy felhívás: „Gyere, kövess!” Figyelje csak meg, amikor az anyamacska megy elöl, utána kocognak kicsinyei. A csapkodó farok izgatottságot, haragot vagy várakozást jelez. Amikor a farok szőre felborzolódik, maga a farok pedig égnek mered, a félelem egyértelmű jele. A lazán csóvált farok elégedettségre utal.

pici cica zöld fűben ugrál

A test orientációja.

Az egyenes megközelítés barátságos, magabiztos viselkedést jelez, de utalhat agresszióra is. Amikor a macska nagyobbnak akarja magát láttatni, akár azzal, hogy valamire felmászik, vagy szőrét felborzolja, dominanciáját vagy agresszivitását akarja kifejezni, sokszor nyílt fenyegetés a jelentése. Amikor azt akarja üzenni a macska, hogy ő nem jelent fenyegetést a másik számára, akkor kisebbnek mutatja magát. Lelapul, oldalára dől, jelezve, nem veszélyes a másik fél számára.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci