Mit tegyek, ha kapar a cica?

A macskák szeretnek kaparni. Kaparnak játék közben, nyújtozkodáskor, de kaparnak akkor is, ha szeretnék megjelölni a területüket. És mivel a macskakarmoknak szükségük van időnként egy kis „élesítésre”, valamint a kopott, elhalt karomvégek eltávolítására, hát ezért is kaparnak. Ám ez a sok-sok kaparás komoly károkat okozhat a bútorokon, szőnyegeken, függönyökön, egyéb tárgyakon.

Mit lehet tenni?

A legjobb taktika nem az, hogy megpróbálja megakadályozni a kaparást, karmolást, hanem ha megtanítja a cicának, hol és hogyan élesítse a karmait. Kiváló megközelítés, ha megfelelő tárgyakat, a macska számára vonzó felületeket biztosít számára, ahol nyugodtan kaparhat. Ilyen például a kaparófa.

cica tágra nyílt szemmel kapar

Az alábbi lépések által a cica rászoktatható, hogy ott és úgy kaparjon, ahogy az a gazda számára elfogadható:

  • Biztosítson a macskák számára több, különféle felületű kaparófát. Lehetőleg olyanokat válasszon, amelyek kartonból, szőnyeganyagból, sziszálból, fából készültek. Vannak macskák, melyek a horizontálisan elhelyezett kaparfóákat részesítik előnyben, míg mások a vertikális állásúakat, vagy a ferde oszlopokat. Nyújtozásnál kényelmesebb a függőleges kaparófán élesíteni a karmokat, míg más esetekben a vízszintesen elhelyezett az ideális. Amint kitapasztalja, hogy macskája melyik kaparófát részesíti előnyben, már csak arra kell figyelnie, hogy a lakás vagy a hát több területén is elhelyezzen belőlük. Figyeljen arra, hogy a macskáknak stabil kaparfóra van szükségük, olyanra, amelyik nem dől el, nem borul fel, nem esik le. A legtöbb macska szereti, ha a kaparófák között van legalább egy olyan, amelyet teljesen kinyújtózva, teljes hosszában tud kaparni.
  • Bíztassa, ösztönözze a cicát, hogy fedezze fel a kaparófákat, próbálja ki mindet. Próbálja meg macskamentával permetezni őket, hogy így ösztönözze kedvencét a használatra, vagy tegye olyan helyre, ahol biztos, hogy használni fogja a cica.
  • Ha olyan helyen kapar a cica, amely nem elfogadható, takarja vagy fedje le ezeket a helyeket. A hangszórókat fordítsa a fal felé, a szőnyegek alá helyezzen kétoldalas ragasztószalagot, de a padlóra oda is, ahol a bőtorokat kaparja a macska. Ezután tegyen kaparófát ezen helyek közelébe.
  • Rendszeresen vágja vissza a cica karmait.
  • Semmiképp se távolíttassa el műtéti úton a macska karmait. Ha végképp nem talál más megoldást, inkább helyezzen műanyag „kupakokat” a karmaira, így kaparás közben nem tud semmiben sem kárt tenni. Kérdezze meg az állatorvost, hol tud beszerezni ilyen speciális, az állat karmaira tapadó, nagyjából 4-6 hétig tartós kupakokat.
  • Amennyiben rajtakapja az állatot, hogy nem megfelelő helyen kapar, gyorsan terelje el a figyelmét: tapsoljon hangosan, vagy spriccelje le vízzel. Ezeket a megoldásokat csak végső esetben használja, mert a cica fejében a gazda és valamilyen ijesztő hang/esemény összekapcsolódása fog megragadni, és nem kizárt, hogy elkezd öntől is félni.

macskák macskabútoron játszanak, kaparnak

Mit NE tegyen

  • Ne fogja meg a macskát a kaparófa mellett, és ne kényszerítse vagy ösztönözze őt így, hogy azt használja. Ez a megoldás megijesztheti a cicát, és azt fogja megtanulni, hogy félnie kell a kaparófától, de lehet, hogy később a gazdát is jobbnak tartja elkerülnim nehogy megismétlődhessen az ijesztő esemény.
  • Ne dobja ki a macska kedvenc kaparófáját csak azért, mert már csúnya. A macskák sokszor a szakadt, sérült dolgokat jobban kedvelik, mert karmaikat mélyebben és erősebben bele tudják mélyeszteni az anyagba. Ráadásul a használt, elnyűtt kaparófa illata és látványa ismerős a számára.

A karmok műtéti eltávolítása

Néhány ember úgy akarja megelőzni vagy megoldani a kaparás problémáját, hogy műtéti úton eltávolíttatja a macska karmait. Azonban tudni kell, hogy a műtéti eljárás általában magában foglalja a macska ujjai végének eltávolítását is. Mindez fájdalmas eljárás, és a gyógyulási szakasz is komoly fájdalmakkal jár az állat számára. Egy másik eljárás, a tendonectomia során a lábujjak inait vágják át, hogy így a macska ne tudja haszálni a karmait. Bizony, ez a módszer sem kevésbé fájdalmas, vagy kegyetlen. Ráadásul ebben az esetben rendszeresen vágnia kell a gazdának a macska karmait, mert ő nem tudja megfelelő módon koptatni azokat.

Mivel ezek a műtéti eljárások fájdalmat és szenvedést okoznak az állatnak, így semmiképpen sem támogathatók. Európa nagyon sok országában tilos ilyen beavatkozásokat végezni, de ahol nem, a lelkiismeretes állatorvosok ott sem vállalják.

Ajánlott cikkek