Miért szeretnek elbújni a cicák?

Feltehetőleg nincs olyan cicagazda, aki ne játszott volna még bújócskát kedvencével. No, nem annyira jókedvében, sokkal inkább azért, mert a macska egyszer csak elbújt, és bizony, meg kellett keresni, hova is tűnt. Ezután jött az újabb kaland: előcsalogatni vagy kikönyörögni onnan a cirmost.

Nem szabad haragudni a cicákra ezért, hiszen az elbújás ösztönös viselkedés, a háziasítás előtti időkben még vadon élő ősök hagyatéka.

Lehet, hogy ez a viselkedés bosszantó vagy aggasztó a gazdi számára, ám a macskának kiváló mód arra, hogy biztonságban és kényelemben érezze magát.

De mi lehet a kiváltó ok, amiért elbújik?

Mert kíváncsi

Amit nem látunk, az izgalmas, és fel kell fedezni, igaz? Ez különösen igaz a macskákra! A macskafélék kíváncsiak, kalandvágyók és talán egy kicsit csintalanok is. Semmire sem vágynak jobban, mintsem felfedezni a környezetüket. Persze a felfedezésre váró tervezés is fontos feladat, ennek pedig elengedhetetlen része a következő szunyókálás vagy éppenséggel egy búvóhely keresése.

Vadászik, vagy éppen zsákmánynak érzi magát

A macskák veleszületett kíváncsisága abból az alapvető ösztönükből fakad, hogy vadásznak, mégpedig nem másra, mint a következő eledelre. Nem számít, milyen finom és minőségi a macskatáp, amellyel a gazda rendszeresen eteti őket, úgy vannak programozva, hogy minden sötét sarkot, üres dobozt vagy magas helyet megvizsgáljanak, ráadásul nem másért, mint még  több ételért, ami lehet egér, más apró rágcsáló, vagy akár madár is.

fehér cica macskabútorba bújva kifelé les

A természeteben élő macskák nemcsak ragadozók, hanem prédák is, emiatt pedig kódolva van bennük, hogy biztonságban és védetten akarják érezni magukat. Amikor elrejtőznek, védettnek érzik magukat a potenciális ragadozók elől. A kicsi, biztonságos, félreeső helyek, amelyek mind a négy oldalukon védettek, segítik őket abban, hogy nyugodtak legyenek és biztonságban érezzék magukat.

A macskáknak gyakori alvásra van szükségük, mivel a folyamatos éberség miatt állandóan magas fordulatszámon pörögnek. Ám még alvás közben is tisztában kell lenniük a körülöttük előforduló esetleges fenyegetésekkel, ezért aztán, bár a nap nagy részében alszanak, nem mindig pihennek nyugodtan, főleg a hangokra és mozgásokra ilyenkor is érzékenyen reagálnak. Amikor a macskák besurrannak egy védett helyre, az adott hely illatát és melegét is kutatják.

Egyes macskák idegesebb típusok, mint mások, ezért a biztonságos búvóhely megtalálása saját önnyugtató módszerük is lehet. Ha a gazdi tudja, hogy kedvenc cicája gyakran ijedt vagy szorong, segíthet neki azzal, hogy hangulatos zugot alakít ki számára, ahová elmenekülhet, amikor annak szükségét érzi. Így nem valószínű, hogy veszélyes helyre rejtőzik a kis állat, vagy esetleg elszökik otthonról.

Mi alá bújt éppen a cica?

A macskák szeretnek valami alá bebújni, mivel a talajon, azaz alacsonyan jobban meg tudják tervezni a menekülési útvonalukat. Emiatt szívesen bújnak az ágy, a bútorok, vagy akár a karácsonyfa alá az ünnepi időszakban.

cica takaró alá bújva kifelé les

Új magasságok felfedezése

A valami alá elbújáshoz hasonlóan, de pont a másik irányban, azaz magasan a környezet felett a cicák madártávlatból vizsgálhatják a világot, ez pedig csökkenti a szorongásukat. A szabadban élő macskák szeretnek fára mászni, tehát ha kizárólag lakásban él az állat, a gazdának kell megpróbálnia a természeteshez hasonló környezetet kialakítani.

A macska akkor is magasabbra mászhat, ha éppen a gazdit akarja elkerülni. No, nem azért, mert utálja, hanem mert esetleg olyan dologra szeretné rávenni, amit a cica nem akar, például a macskahordozóban utazni, fésülködni vagy a kaormvágás rémségeit átélni. Egyébként a mászás jó gyakorlat is a macskák számára, mivel élesíti a karmaikat, az ugrás által mozgásban tartja testüket, tehát érdemes egy beépített búvóhellyel rendelkező macskabútort beszerezni, ha a cica kedveli a magaslati levegőt.

Csak kell egy hely

Mindannyiunknak szükségünk van személyes térre, és egy nyüzsgő otthon, különösen olyan, ahol más háziállatok vagy gyerekek is vannak, túl sok lehet egy macskának. Sok stresszes cica esetében gyakori, hogy akár csak egy kis nyugalomért is elbújik. Ez teljesen normális viselkedés, hiszen nem csak nálunk, embereknél, de az állatoknál is megesik, hogy egyedül akarnak lenni. Segíthet neki ebben a gazda azzal, hogy  kényelmes és biztonságos búvóhelyet alakít ki a számára.

Mikor kell aggódni?

A macskákról köztudott, hogy amikor nem érzik jól magukat, betegek vagy fáj valamely testrészük, akkor keresik a magányt. Ez a viselkedés szintén vadon élő őseiktől ered, hiszen a vadonban, ha egy állat beteg, akkor sebezhetőbb a ragadozókkal szemben. Ezért kiemelten fontos egy jó búvóhelyet találnia minden ragadozó elől, ha rosszul érzi magát, olyat, ahol elrejtőzhet, amíg jobban nem lesz.

Evolúciós szempontból az is előnyös lehet, ha egy csoport beteg tagja elszigeteli magát, hogy elkerülje más csoporttagok megfertőzését. Hagyományosan a csoport jellemzően elhagyja a gyenge tagokat, így a macskák is megpróbálhatják elrejteni betegségüket, nehogy lemaradjanak.

Arra azért nem árt figyelni, hogy ha a macska hány, nem eszik, hasmenése van, vagy a megszokottnál gyakrabban bújik el, ideje elmenni az állatorvoshoz.

vörös-fehér cica összecsukott létrára bújva leskelődik

Veszélyes búvóhelyek

Próbálja meg távol tartani a macskát a garázstól, a kamrától és a lakás veszélyes anyagoakt tartalmazó helyiségeitől. Nem jó ötlet, ha a mérgező szerekkel teli helyen bújik el. Ugyanígy a szekrények, amelyekben mosó- és tiszttószereket, gyógyszereket tárol a család, szintén legyen tilos hely az állat számára.

Biztonságban

Lehetetlen mindent maximálisan macskabiztossá tenni, leginkább azért, mert a cicák hihetetlenül kíváncsiak, de emellett kreatívak és okosak is. Azért van néhány dolog, amire érdemes figyelni.

  1. Próbálja meg nem megriasztani a cicát azzal, hogy váratlanul behatol valamelyik rejtekhelyére. Mindig ellenőrizze a járművek, mosó –és mosogatógépek és kályhák belsejét, mielőtt bekapcsolja őket.
  2. Tisztítsa meg a macska jellegzetes és kedvelt búvóhelyeit a veszélyes tárgyaktól (éles eszközök, elektromos vezetékek vagy mérgező vegyszerek, stb.).
  3. Tartsa biztonságosan zárva az ajtókat és ablakokat.
  4. Hozzon létre hangulatos, biztonságos és hívogató búvóhelyeket, hogy a cica elkerülje a veszélyes helyeket. Egy kartondoboz, benne egy puha takaróval, csendes helyen elhelyezve, szinte minden cicát távol tart a bajtól.

Ha a kíváncsi cica elakad, beszorul valahová, ahol elbújt, ne essen pánikba. A macska igen érzékeny lény, és bizony, érzékeli a gazda szorongását, mely rá is átragadt, ezáltal még stresszesebb lesz. Inkább lassan és óvatosan közelítse meg a csapdába esett állatot, ne kiabáljon, hanem óvatosan és odafigyeléssel próbálja kisegíteni szorult helyzetéből.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci