Miért szeretik a macskák a magas helyeket?

Észrevették már, hogy a macskák szeretik a magaslati levegőt? Repkednek a konyhapult és a szekrény teteje, a kanapé és a könyvespolc legmagasabb pontja között, majd megtelepszenek fenn. Általában egyszerű tényként kezeljük, hogy a cicák jól érzik magukat a magasban, és kész. De vajon mi ennek az oka?

Szóval, miért szeretik a macskák a magas helyeket?

Azt, hogy egy adott cica miért rajong a hűtő, a konyhaszekrény vagy a könyvespolc tetejéért, és miért szeret naphosszat ott ücsörögni, nem tudhatjuk. Ám van pár ok, ami indokolhatja a magasság iránti szenvedélyt. Ezek közül a gazdi talán könnyebben megtalálja, saját, szerett kedvence miért ugrál minél feljebb.

cica palánkon mászik

1. A túlélés. Ez elsőre furcsa indoknak tűnhet, hiszen a családban élő cicák nem túl gyakran találkoznak olyan helyzetekkel, amikor a túlélésükért kell küzdeniük. Azt azonban tudjuk, hogy a macskákban erősen élnek az őseiktől örökölt ösztönök. A vadmacskáknál a mászás, a magas helyeken tartózkodás egyfajta menekülés és rejtőzés a ragadozók elől. Ott, a magasban érzik magukat biztonságban, hiszen láthatatlanok a rájuk vadászók elől, és ott várják meg, amíg a ragadozó eltűnik. Ez a természetes ösztön pedig nagy szerepet játszhat abban, hogy a boldog házi cica előszeretettel mászik magas helyekre.

2. A móka. Más állatokhoz hasonlóan a cicák is szeretnek játszani és új dolgokat csinálni, felfedezni. A magasabb bútorokra való felugrálás, felmászás kiváló módja saját maguk szórakoztatásának. Egyrészt fentről teljesen másként látják a világot, másrészt, ha kisebb helyen élnek, akkor mozgásigényük kielégítésére is kiváló ez a mód. Ráadásul kisebb helyen sokkal jöbban meg tudják figyelni a környezetüket, ha ezt fentről teszik.

cica faágból készített kaparófán ül

3. Az én-idő. Ha a családban más állatok, esetleg kisgyermek is él, esélyes, hogy a macskának nincs túl sok privát tere és ideje. Ám az emberekhez hasonlóan a macskák is szeretnek néha kicsit visszavonulni, feltöltődni, különösen fontos számukra, hogy amikor aludni szeretnének, nyugalomban és magukban lehessenek. Tehát egy másik oka a magas helyek iránti rajongásnak az, hogy ott távol lehetnek a család zajától, nem éri el őket se más állat, se játékos kedvű gyermek, és végre pihenhetnek egy jót.

4. A meleg. Végül, de nem utolsó sorban, a meleg lehet az ok, amiért a cica felfelé ugrál, mászik. A lakás magasabban fekvő pontjain melegebb van, hiszen a meleg levegő felfelé száll. Márpedig ha az ősz, tél beköszöntével már nem tud kifeküdni az erkélyre napozni a cica, a radiátoron heverészést pedig túl tüzesnek találja, hát a szekrény vagy a könyvespolc tetején élvezi a melegebb levegőt.

Kell aggódni?

Sok gazdi aggódik, ha kedvence túl sok időt tölt a magasban. Vajon nem érzi jól magát a családban, hogy mindig elbújik? Vagy fáj valamilye? Unatkozik esetleg? És egyáltalán, biztonságos számára ott fenn?

Nos, nincs ok a pánikra, az, hogy a macska felugrik a szekrényekre, polcokra, teljesen normális viselkedés. Egyáltalán nem jelenti azt, hogy nincs jól vagy unatkozik, esetleg nem érzi jól magát.

cica macskabútor kényelméből néz

A másik felmerülő kérdés a biztonság. Persze, logikus, hogy a gazda szeretné biztonságban tudni kedvencét, főleg, hogy sok cica kifejezetten vad magasságokba is képes felmászni. Igazából a legjobb, amit tehet, ha nem hagyja nyitva az ablakokat, vagy felszerel eléjük védőrácsot, védőhálót, és gondoskodik arról, hogy a bútorok, polcok stabilan álljanak, ne tudjanak felborulni sem az ugrás lendületétől, sem a macska súlyától.

Bár közszájon forog a mondás, miszerint a macskák mindig talpra esnek, ez azért nem száz százalékos szabály.

Tény, hogy az esetek nagy részében valóban a talpukon landolnak, ha leesnek valahonnan, de magas helyekről lepotyogva komolyan beüthetik a fejüket, a medencéjüket, de a mancsukat, lábukat, és testük más részeit is. Tehát igen, vannak veszélyei a magas helyeknek, de az esetek nagy részében megfelelő óvintézkedésekkel elkerülhetők a sérülések.

A legjobb megoldás, ha biztosítja a cica számára a magaslatot, mégpedig valamilyen biztonságos macskabútorral, amely fel van szerelve pihenőhelyekkel és játékokkal is. Akár kisebb lakásba is lehet találni mászófákat, keskenyebb, ám magas macskabútorokat, amelyek a célnak megfelelnek. Az is megoldás lehet, ha kifejezetten a cica számára szerel fel polcokat, amelyeken pihenhet, nézelődhet, és természetesen ezekre nem pakol könyveket, dísztárgyakat. Ha szeretne kedveskedni az állatnak, akkor ilyen üldögélésre és nézelődésre alkalmas lehetőséget telepít az ablak közelébe is, hadd lesse a madarakat a fákon.

Egyszóval, ha azt tapasztalja, hogy kedvenc cicája sok időt tölt a magasban, nem kell megijedni. Ez a viselkedés teljesen természetes és normális. A legjobb, ha segít neki azzal, hogy biztonságos és kényelmes magaslati pihenőhelyeket biztosít a számára.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci