Miért szeretik a macskák a fürdőszobát?

Aki ismeri a macskákat, valószínűleg tudja, hogy a legtöbb macska szereti a fürdőszobát, sőt, ez az egyik kedvelt helye a lakásban. Sok cica követi a gazdáját a zuhanyzáshoz, mosdóba, hozzádörgölődzik a lábáho, aztán felugrik és összegömbölyödik a mosdókagylóban, vagy napközben a zuhanytálcában heverészik.

De vajon miért kedvelik egyes macskák ennyire ezt a helyiséget?

Tökéletes játszótér

Sok macska számára a fürdőszoba a tökéletes játszótér. Van egy kád, amiben lehet csúszkálni, pörögni, lehet a vécépapírral játszani, húzgálni a lelógó törölközőket és köntösöket. A padlón ott a kádkilépő, a fürdőszobaszőnyeg, ha ennek rojtjai is vannak, még izgalmasabbak, de amúgy is rá lehet heverni.

Egyszóval a macska nagyon jól el tud szórakozni a fürdőszobában, függetlenül attól, hogy a gazdi otthon van-e vagy sem. Ezt a leckét sok olyan gazda megtanulta, aki a reggeli rohanásban véletlenül nyitva hagyta a fürdő ajtaját, és szétcincált vécépapírra, lerángatott köntösökre és törülközőkre ért haza. Ennél már csak akkor érheti őket nagyobb meglepetés, ha kedvenc macskájuk a kádba vagy a mosdóba ürít vagy piszkít. Merthogy ez is megeshet, hiszen ez a hely általában tisztább, mint az alomtál.

cica összegömbölyödve fekszik a mosdókagylóban

A zárt ajtók titka

A legtöbb macska utálja a zárt ajtókat, így azt is, ha a fürdő ajtaja zárva van. Ha pedig a zárt ajtó másik oldalán van a gazda, az már épp elég ahhoz, hogy a cica becsavarodjon.

Persze idővel a macska megtanulja, hogy az ember, aki bemegy a fürdőbe, becsukja maga után az ajtót, de ez arra ösztönzi, hogy ő is ott akarjon lenni, nehogy lemaradjon valamiről. A cicák ugyanis szereti tudni, mi történik, kíváncsiak és nem akarnak kimaradni semmilyen jó vagy mókás dologból.

Bizony, ha a macskák alkotnák a szabályokat, az első számú biztos az lenne, ne maradjanak zárt ajtók sehol.

Figyelem!

A macskák kifejezetten szeretik a figyelmet, feltéve, hogy az az ő feltételeik szerint irányul feléjük, és akkor, amikor ők erre vágynak éppen. És hát, valljuk be, a gazdik is könnyen csábulnak el egy kis simogatásra, akár akkor is, amikor éppen a vécén trónolnak és a cica a lábukhoz dörgölőzik. Az állat pontosan tudja, hogy azon a helyen a gazdi csapdába esett, hacsak röpke időre is, így ki is használja a helyzetet, azaz azt, hogy - jó eséllyel - sem a tévé, sem a mobiltelefon, sem egy könyv nem vonja el a gazdi figyelmét őróla.

Kicsit kemény cicaágy

Valamiért a macskák kifejezetten szeretnek a mosdókagylóba gömbölyödve aludni. Ha megnézzük a mosdó formáját, megállapíthatjuk, hogy pont ideálisan öleli körbe a cica testét. A melegebb hónapokban ráadásul kellemesen hűvös is ez a szaniter, így persze, hogy élvezi a benne heverészést. De télen sem rosszabb a helyzet, ilyenkor ugyanis az állat teste felmelegíti a mosdókagylót, így kifejezetten kellemes neki benne feküdnie. Sőt, sok cica előszeretettel nyalogatja is le a vízcseppeket, akár a csapról, akár a mosdó faláról.

fekete cica a folyó vizet lefetyeli a mosdóban

Víz, víz, tiszta víz

Bár a legtöbb macska utál fürdeni és nem bírja, ha vizes lesz, attól még szeret a víz közelében lenni. A fürdőszobában a cicának lehetősége van friss, tiszta és hideg vizet nyalogatni, lefetyelni a csapból, ugyanis a folyó vagy csepegő víz az egyik olyan dolog, amit a macskák imádnak. Sokuk a kád vagy akár a vécé vizét sem tartják visszataszítónak, sőt.

A rendszer

Ha a macska csatlakozni tud gazdájához a fürdőszobában, az egy idő után szokásává válik, márpedig a macskák szeretik a rendszert az életükben. A reggeli fürdőszobai szertartás, az esti fürdés mind olyan rendszeres cselekedet, ami megnyugvást ad az állatnak, és ha bejut, valamint ilyenkor figyelmet is kap, akkor teljes a boldogság. Lehet fokozni? Persze. Ha a cica a reggelit rendszeresen a gazdi fürdőszobai percei, a vacsorát pedig a fürdés előtt kapja, akkor az evés élménye is kötődik valamilyen módon ehhez a helyhez.

Cicaszeretet

A fürdőszoba tele van a gazda szagával, márpedig egy, a családját szerető macska számára ez egy örömteli illat. Az állat számára úgy tűnik, hogy a fürdőszobában az ember egy csomó fontos dolgot csinál, ami érdekes a cica számára. Ráadásul ezek után a törülközőn, a szőnyegen, a köntösön ott marad az ember szaga, ami kellemes a számára, és kitart, amíg haza nem tér a család.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci