Miért szeretik a cicák a szalagokat?

Nem csak a kölyök macskák, de a felnőtt cicák is szeretnek játszani a különféle szalagokkal, zsinórokkal, fonalakkal. Bár ilyenkor különösen bájosak és aranyosak, nagyon jó fotókat lehet rólunk készíteni, bizony ennek a játéknak megvan az a veszélye, hogy a macska lenyeli a fonalat, cérnát, bármit. Ez pedig már korántsem olyan vicces helyzet, ugyanis komoly következményei lehetnek.

De miért nyelik le?

A macskák igazán játékos kis lények, de alapvetően ragadozók. A szalagok, fonalak, cérnák lenyelése számukra valójában a zsákmányállat zsigereinek lenyelését utánozza, csak éppen játékos formában. Talán ez a leglogikusabb magyarázat erre a szokásukra.

A másik ok egy, az embereknél is ismert evészavar, a pica lehet. Maga a betegség a szarkáról kapta a nevét, mely állat arról ismert, hogy jó étvággyal fogyaszt el szinte bármit, amit tápláléknak gondol. A probléma lényege, hogy a macska nem élelmiszereket, hanem tárgyakat fogyaszt el, legyen az akár papír, műanyag, cipőfűző vagy zsinór. Ha erre gyanakszik, mindenképpen konzultáljon az állatorvossal.

macska a varrókészlet darabjai között fekszik

Mi történik, ha ilyen tárgyat nyel le a macska?

Az állatorvosok lineáris idegen test névvel illetik a szalagokat, fonalakat, cérnákat, és minden olyan hosszú, vékony tárgyat, amit a macska lenyel, legyen az akár fogselyem, horgászzsinór, vagy akár igen hosszú fűszál. Ezek a tárgyak gyakran érintetlenül haladnak át a macska emésztőrendszerén. Szerencsés esetben ez az áthaladás eseménytelen, és az állat másik végén, azaz a széklettel távozik, ám rosszabb esetben összetekeredik, csomót alkot és elzárja a beleket. Ha az anyag durvább felületű – például ajándék-kötöző, éles szélű műanyag szalag -, esetleg tűvel együtt nyeli le a cica a cérnát, akkor az felsérti vagy átszúrja a belet. A súlyos bélrendszeri irritáció mellett perforáció vagy komoly fertőzés is kialakulhat. Még ennél is rosszabb a helyzet, ha a lenyelt tárgy egyik vége a macska nyelvén akad fenn, míg a többi része már mélyen a bélben van.

macska hosszú növényszálat rágcsál

Melyek a figyelmeztető tünetek?

A legjobb esetben a gazda észrevette, hogy a cica fonallal játszik, és az el is tűnt, de az állat semmilyen tünetet nem produkál. Ilyenkor ideálisan legfeljebb akkor lát valamit, amikor az idegen anyag gond nélkül távozik a cica szervezetéből, általában 10-24 órán belül. Az ilyen esetekben inkább az szokott lenni a probléma, hogy a gazdi nem tudja pontosan, mennyit nyelt le az állat az idegen anyagból, és ezért azt sem tudja, vajon mind távozott-e, vagy még mindig van a macska bélrendszerében.

Még rosszabb a helyzet, amikor tüneteket is mutat a macska, azaz a lenyelt fonal, cérna problémát okoz az emésztőrendszerében. Ezek a tünetek lehetnek:

  • Hányás vagy száraz köhögés
  • Csökkent étvágy vagy teljes étvágytalanság
  • Székrekedés vagy hasmenés
  • Fájdalmas has
  • Láz
  • Levertség
  • Kiszáradás (a hányás vagy hasmenés következtében)

Az árulkodó jelek akár azonnal megjelenhetnek, vagy későbbi időpontban manfiszetálódhatnak, attól függően, hogy az idegen anyagból mennyit nyelt le a cica, és az hol akadt el a bélrendszerben. A tünetek jellemzően egy-két napon belül jelentkeznek, bár az is előfodulhat, hogy az állat hetekkel korábban nyelt le valamit, és jó ideig csak minimális tüneteket mutatott, azok pedig később súlyosabbá válnak.

kiscica fonalgombolyaggal játszik

Megoldás

Amennyiben a macska nyelve alatt, a torok felé húzódó, vagy a feneke táján kilógó szálat lát, a legfontosabb, hogy ne kezdje el kifele húzni. Sokkal nagyobb bajt okozhat, mert ha a szál vagy fonal harmonikaszerűen a bélre tekeredett, a húzással a vékony szövetek megsérülhetnek, és ez akár végzetes fertőzést is okozhat.

Minden ilyen esetben mielőbb vigye el a macskát az állatorvoshoz, mert ő biztonságosan el tudja távolítani a fonalat. De akkor is tegyen így, ha nem látszik, amit lenyelt az állat, ám gyanítja, hogy ez történt.

A legtöbb esetben nem tudhatjuk biztosan, mennyit nyelt le az idegen anyagból a cica, és bár lehet, hogy egy része kiürült a szervezetéből, de a másik fele még a gyomorban van. Ebben az esetben is érdemes állatorvos tanácsát kérni, hiszen minél tovább vár, annál nagyobb károkat tud a bélrendszerben okozni a feltekeredett fonal. Természetesen a tünetek észlelése esetén sem szabad várakozni, hátha elmúlnak azok.

Mi történik az állatorvosnál?

Az állatorvosi vizsgálat először a macska fizikális vizsgálatával, áttapintásával kezdődik. Ha felmerül a gyanú, hogy idegen anyagot nyelt le a cica, akkor az orvos diagnosztikai viszgálatokat (röntgen, vérvétel, ultrahang, stb.) végez. Szövődmények esetén, vagy ha látható, hogy magától nem tud távozni az anyag, akkor lehet, hogy az orvos megpróbálkozik endoszkóppal eltávolítani azt. Ez egy nem műtéti, műszeres beavatkozás a bélrendszer vizsgálatára is használják, természetesen érzéstelenítés alatt. Az endoszkópos vizsgálattal valós képet lehet kapni a lenyelt anyag pontos helyéről és helyzetéről, és azt a beavatkozás során el is tudják távolítani. Ha bonyolultabb helyzetet mutat a kép, akkor lehet szükség hasi műtétre.

Az endoszkópos beavatkozásból a felépülés gyors, általában már aznap hazaadják a cicát, miután az altatásból stabilan felébredt. Mivel nincs hasi seb, leggyakrabban pár napos kímélő étrenddel megússza a macska a kalandot. Ha műtéti úton kell a lenyelt tárgyat eltávolítani, akkor pár napos fájdalommal, gyógyszerezéssel és varratszedéssel kell számolni.

Megelőzés

A legcélravezetőbb mindig a megelőzés. A fonalakat, szalagokat, varrókészletet, horgászfelszereléseket, karácsonyi csomagolóanyagokat egyszerűen nem szabad elöl hagyni, ilyen egyszerű a megoldás. Ha használja őket, mindig úgy tegye, hogy fél szemét a cicán tartja, vagy egyszerűen másik helyiségben végezze el a szükséges tevékenységeket, ahová az állat nem tud bejutni.

Nem árt figyelni a játékokra is. Ami elromolhat, tönkremehet, az el is fog romlani, tönkre fog menni. A gondos gazda persze igyekszik minél biztonságosabb játékot választani, de ezek sem tartanak örökké. A leszakodó, letörő részekre nagyon kell figyelni, mert az ügyes cica egy pillanat alatt le tudja nyelni. A törött, szakadt, ócska játéknak a kukában a helye, csak így biztonságos az állat számára.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci