Miért szeretik a cicák a kartondobozokat?

Egyre több ember rendeli házhoz a megvásárolt termékeket. A karantén napjaiban sokszor a máskor az állatfelszerelési boltban megejtett hosszas válogatás helyett a webáruházakban vásárolt fekvők, játékok is futárral érkeztek. Aztán amikor a gazdi boldogan kibontotta a pakkot, a cica nem a szuper ágy vagy izgalmas játék után kapott, hanem belefeküdt az üres dobozba.

De mi az oka annak, hogy a macskák ennyire vonzódnak a dobozokhoz?

A biztonság

A kartondoboz olyan hely, ahol a macska biztonságban érzi magát, ezért szeret benne heverészni, de játszani is. A cicák egyébként is szeretik, ha van a házban, lakásban egy olyan hely, ahová el tudnak vonulni, ha túl nagy számukra a nyüzsgés. Nos, a doboz ilyen hely.

Persze ha bebújik a dobozba, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem érzi kényelmesen magát otthon, vagy hogy zavarja valami. Lehet, hogy ösztönösen bújik bele, hiszen a szűk, zárt hely emlékezteti arra, amikor kiscicaként anyjával és testvéreivel bújt össze. Az is megeshet, hogy mindez a vadászösztönnel függ össze, mert úgy érzi, a doboz olyan biztonságos hely, ahonnan nyugodtan lesheti a zsákmányt, még akkor is, ha ez a zsákmány csak az egyik játéka. Sőt, az sem kizárt, hogy egyszerűen egy nyugis helyet akar, ahonnan figyelheti, mit csinálnak a családtagok, mi zajlik a lakásban és mikor kell mindebben részt vennie.

macska kartondobozból les kifelé

A meleg

Minden gazdi tudja, hogy cicája nyáron szeret a napsütötte helyeken heverészni, télen pedig képes a radiátoron feküdni, csak hogy melegen legyen. Tehát a macskák szeretik a meleg helyeket, márpedig a dobozban meleg van, ugyanis a zárt, az állat testét körbeölelő hely segít megőrizni a testhőmérsékletét.

Sőt, a cicák sokszor szeretnek zárt helyeken szunyókálni, nem pedig az ágyon, a kanapén vagy a fotelben. A természetben is gyakorta keresik a biztonságos búvóhelyet, ahol nyugodtan tudnak pihenni. Otthon a doboz ennek a célnak teljesen megfelel. Ha pedig a macsek gyakorta vackol a dobozba egy kis pihenésre, ne dobja ki, inkább tegyen bele egy takarót vagy lepedőt neki.

A kíváncsiság

A macskák kíváncsi lények! Amikor egy nemrég leszállított csomagot kinyit, nem csak arra lehetnek kíváncsiak, hogy mit rendelt a gazdi, hanem arra a dobozra is, amelyben a termék érkezett!

Beugrik, mert valami új és izgalmas került a lakásba, amit meg kell vizsgálni, fel kell fedezni. Sőt, a cicák is kíváncsiak a különböző illatokra és textúrákra, nem csak mi, emberek. Lehet, hogy egyszerűen élvezik a szimatolást, a harapdálást, arcuk dörzsölését a kartondoboz széleihez és sarkához. Az egész arról szól, hogy valami szokatlant akar éppen felfedezni és megismerni az állat!

A stresszoldó

Mint már írtuk fentebb, a kartondobozok biztonságot és kényelmet biztosítanak a macskának, ez pedig enyhíti az esetleges stresszt. A kartondoboz emellett nagyszerű módja annak, hogy segítsen a cicának alkalmazkodni minden új környezethez. Ha új macska érkezik a családba, fontolja meg egy kartondoboz elhelyezését, hogy az állat meleg, védett, biztonságos helyhez jusson. Ugyanígy, ha új helyre költöznek, de dobjon ki azonnal minden dobozt, ha már kipakolta belőle a holmikat. Hadd maradjon egy a macskának, amíg meg nem szokja az új helyet.

Akár meglepő is lehet, de a legtöbb macska általában jobban érzi magát egy sima kartondobozban, mint a legmenőbb macskahordozó dobozban. Ennek oka pusztán annyi, hogy az állat összeköti a hordozót a kellemetlen emlékkel, például azzal, hogy abban vitték állatorvsohoz, vagy ismeretlen helyekre. A szorongás enyhítésére, például ha állatorvosnál voltak, jó, ha van otthon egy kartondoboz, amibe be tud vackolni, mikor végre kiszabadult a hordozóból.

cica kartondobozban ül és felfelé néz

A biztonság

Jó ötlet elől hagyni egy vagy akár több kartondobozt is a cicának, de pár dolgot szem előtt kell tartani a biztonság érdekében.

Fontos, hogy a cica be- és kiugrása könnyű legyen. Ne érezze úgy az állat, hogy csapdába esett a dobozban! Ellenőrizze, hogy nincs-e ragasztószalag, fém kapocs a dobozon, ami sérülést okozhat, vagy amit lenyelhet. Érdemes a dobozt a lakás forgalmasabb pontjaitól távolabb elhelyezni, oda, ahol nyugalom veszi körbe a macskát, és – mint korábban írtuk – akár egy takarót vagy párnát is lehet bele tenni a kényelem érdekében.

Egyszóval a cicák dobozok iránti érdeklődése vagy akár rajongása teljesen normális dolog. Ne vegye el tőle ezt a számára örömteli lehetőséget! Ha van hozzá érzéke, kedve és ideje, valamint helye, akár klassz macskavárat is kreálhat kartondobozokból!

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci