Miért stresszelnek a macskák?

Régóta ismeretes, hogy a stressz és a szorongás hatással van az emberek egészségi állapotára, sokszor komoly betegségeket is okozhat. A macskák esetében sincs ez másként. Nem csak hogy rontja a stressz meglevő fizikai állapotukat, esetenként megbetegedést okozva, de komoly viselkedészavarokhoz is vezethet.

Ha a cicánál hirtelen viselkedési változások, esetleg problémák jelentkeznek, a rutinos gazdák először mindig egészségügyi okokat keresnek a háttérben, például ha az alomhasználattal kapcsolatos a viselkedési változás, akkor húgyuti betegségre gyanakszanak. Ha ezt kizárták, a következő gondolat mindig a stressz tényezők átgondolása, például a környezeti változások felmérése.

cica lécek között bujkál

Miért szoronganak a macskák?

A macskák igen nehezen tudnak megküzdeni a változásokkal. A cica környezetében történt legapróbb változások is stresszgez vezethetnek. Az olyan komolyabb változások, mint a költözés, kisbaba születése a családban, házastárs beköltözése vagy egy új állat érkezése igazán komoly hatásokkal járhatnak. A szorongást okozó okok különfélék lehetnek:

  • Az állatorvos.  Sok macska ijedt és stresszes, ha állatorvoshoz viszik. Alapvető, hogy szállító dobozban vagy táskában visszük a cicát az orvoshoz, ehhez pedig már apró korától szoktatni lehet. Ha a vizsgálattal járó stressz nem is, de az utazás miatti jócskán csökkenthető, ha a macska számára már az utazás nem okoz stresszt. Bélelje ki a dobozt egy puha takaróval, a rendelőben pedig, ha várakozniuk kell, inkább fordítsa a fal felé az ajtót, hogy minél kevesebb inger érje a cicát.
  • Új családtagok. Egy új családtag – legyen az ember vagy egy másik állat – érkezésére a macskák igen eltérő módon reagálhatnak. Ha ismeri a cica reakcióit és alaposan felkészül és felkészíti az eseményekre, nagy mértékben tudja csökkenteni a hirtelen találkozás okozta stresszt. Amennyiben az új családtag felnőtt ember, meg kell vele értetni, hogy hagyja, a macska hadd ismerkedjen vele a saját tempójában. Ehhez persze türelem kell és sok idő.
  • Költözés. A költözés mindenki számára stresszes, hiszen egy család teljes életét kell szelektálni, becsomagolni és új helyre mozgatni. A legjobb, ha ez idő alatt a macska egy helyiségbe van bezárva, természetesen fekvőhelyével, játékaival, tálkáival és alomdobozával együtt. Némi halk zene segíthet elnomyni a pakolás, rámolás zajait. Miután mindent összepakoltak és indulnak az új otthonba, ott is cselekdjen hasonlóan. Míg tart a kipakolás, rendezkedés, a cica legyen az egyik helyiségbe zárva, nyugalomban. Hagyják ezt a helysiéget a legvégére a pakolás tekintetében. Saját homijai között a cica megértheti, hogy ez az új otthon.  Ha nagyon messzire költöznek, hosszú az út, ügyeljen arra, hogy a macska biztonságban és kényelemben utazzon odáig.
  • A napi rutin változásai. Ha a gazda életében változás történik – például új munkát kap -, akkor a napirendje is megváltozhat. Máskor indul, máskor érkezik, vagy éppen otthonról kezd el dolgozni. Mindez érinti a macska napirendjét is. Érdemes ezeket a változásokat lassan és fokozatosan bevezetni, egy vagy akár több héttel azelőtt, hogy ezek rendszeressé válnának. Ha tehát korábban kell kelnie és indulnia, emiatt pedig korábban eteti a cicát, minden nap egy kicsivel előbb kezdje meg az előkészületeket. Ugyanez a helyzet akkor, ha később fog hazaérni a munkából. Mindig szánjon időt arra, hogy hazatértekor játsszon a cicácal.
  • Bulik, ünnepek, hangos zajok. Az ünnepek, a családi és baráti összejövetelek különösen megterhelőek a cica számára. Különösen igaz ez az olyan ünnepnapokra, amikor tűzijáték is zajlik. Amikor buli van, vagy családi ünnepség, szinte folyamatosan szól a csnegő, jönnek-mennek az emberek, üvölt a zene, mindenki egyszerre beszélget, nevet. Ezektől a zajoktól még a legnyugodtabb, legbékésebb is cica is szívesen kifutna a világból, de jobb híján inkább csak elbújnak. Az ilyen események előtt próbáljon egy nyugodt, csendes helyet, menedéket biztosítani az állatnak, és ügyeljen arra, hogy a nagy jövés-menés alatt ne legyen módja kiszökni.
  • Az ablak meséi. Az ablak, pontosabban az azon keresztüli látvány az átirányított agresszió melegágya. Átirányított agresszió gyakorta fordul elő olyankor, amikor a cica kedvenc leselkedő helyén ül az ablakban, majd váratlanul egy idegen macskát lát elsétálni kinn, vagy esetleg valamilyen klassz zsákmány állatot. Csalódott lesz, mert nem tud kijutni, sem azért, hogy megvédje a területét, sem azért, hogy megszerezze a zsákmányt. Ennek kezelése bizony kreativitást igényel, hiszen valahogy meg kell akadályoznia, hogy a cica nézelődni tudjon, vagy hogy látóterébe az idegen állat bekerülhessen.

cica takaró alatt lapítva les

Az érzelmi stresszorok

A legtöbb környezeti változás érzelmi stresszt okoz a macskáknál. Tehát az ok a változás, az okozat pedig a stressz. Léteznek azonban másféle érzelmi stresszorok is:

  • Félelem. A tűzesetek, viharok, földrengések a félelem okozta stresszor klasszikus kiváltó okai. Annak ellenére, hogy ezek általában előre nem látható, nem kiszámítható módon „érkező” stresszorok, azért kicsit fel lehet rájuk készülni. Ezzel szemben vannak kiszámítható stresszorok, például az ünnepi tűzijátékok, bulik, családi rendezvények, amikor a cicát jó előre el tudja különíteni egy nyugodt helyiségben, saját tárgyaival. Szintén félelmet vált ki a cicából az, ha például a fedett alomdobozban a másik macska „csapdába ejti”, azaz váratlanul ő is megjelenik. Ez a helyzet jól kezelhető, ha alomtálat használ, és lehetőleg minden macskának külön alomtálja van.

Stressz idősebb macskáknál

Az idős, vagy beteg állatok esetében a stressz bizony igen komoly szerepet játszik. A legyengült immunrendszerű állat állapotát a stressz tovább súlyosbíthatja. Ezért az idős vagy beteg állat számára a lehető legnyugodtabb környezetet kell biztosítani, a lehető legkevesebb változással és egyéb stresszforrással. Nem szabad őket terhelni egy új állat családba fogadásával sem. Persze nem kell lábujjhegyen járkálni, de azért érdemes megfontolni a nagy bulikat, zajos vendégségeket. Ha gyerek van a családban, meg kell vele értetni, hogy a cica állapotában mire kell ügyelni, és akár meg is lehet kérni, hogy segítsen, ne érje stressz az állatot.

pici macska deszkák között bújik és les

Hogyan lehet csökkenteni a macska szorongását?

Ha meg tudja határozni, mi okozza a stresszt, a szorongást, nincs nagy gond. Egyszerűen meg kell szüntetni a kiváltó forrást, azaz beszerezni egy új alomtálat, elzárni a kilátást az ablaknál, vagy a zajos partikat más helyszínre szervezni.

Léteznek természetes gyógymódok, melyek segítségére lehetnek. A különféle gyógynövények, homeopátiás állati gyógyszerek, feromonos párologtatók nagy biztonsággal alkalmazhatók. Egyszerre csak egy módszert próbáljon ki, és minden esetben előzze meg állatorvosi konzultáció ezeknek a szereknek, eszközöknek a használatát. Ha nagyon súlyos a helyzet, és semmiféle módon nem tudja otthon kezelni az állat szorongását, az állatorvos javasolhat gyógyszeres kezelést is.

A legfontosabb minden esetben az, hogy a gazdi a saját stressz-szintjét alacsonyan tartsa, hiszen az ő feszült állapota a macskára is hatással lehet. Egy forró fürdő, egy pohár bor vagy tej (kinek-kinek ízlése szerint), egy kis halk zene csodákat tehet egy emberrel, és ezen keresztül bizony a cicával is.

 

Ajánlott cikkek