Miért kergetik a macskák a lézerfényt?

Bár a lézerfény valóban játéknak tűnik, kergetése sokkal inkább ösztönös cselekvés a macska számára. Szinte nincs olyan macskagazda, aki ne ismerné, milyen is az, amikor a cica elkezdi vadászni a lézerfényt. Kicsi is, szagtalan is ez a piros pötty, mégis képes hosszú időre lefoglalni az állatot, annak ellenére is, hogy soha nem tudja elkapni. Persze sok vita is van azzal kapcsolatban, hogy jó játék-e a cica számára a lézerfény kergetése, avagy sem. De valójában miért kergetik, miért vadásszák ennyire elkötelezetten szőrös kedvenceink azt a pici, piros pöttyöt?

A lézer vonzereje

A mozgó lézerfény erősen stimulálja a cicát, mert a mozgó zsákmányra emlékezteti őket. A családban élő, kedvencként tartott macskáknak nem kell megküzdeniük az élelemért - hacsak nem számítjuk ide a reggeli elkeseredett nyávogó koncertet a gazdi ágya előtt. Ám ez még nem jelenti azt, hogy ő nem is akar küzdeni.

Amikor a lézer apró fénye mozog, körös-körül cikázik a szobában, a macska úgy érzékeli, mintha egy apró zsákmányállat rohangálna, és próbálna elbújni előle. Mivel ez számukra maga az igazi vadászat, hiszen van zsákmány és az mozog is, menekül előle, hát megjelennek a vadászatra jellemző magatartásformák. Elkezdi üldözni a zsákmányt, megpróbálja elkapni, lecsap rá. Az, hogy ez nem igazi zsákmány, nem számít, hiszen az állat ösztönösen cselekszik, nem pedig intellektusa által vezérelve.

cica lézerfénnyel játszik

Hogyan látja a macska a lézert?

Amikor a cica üldözi a lézert, az egyszerűen csak egy vonzó és élvezetes cselekedet a számára. Ezért jó játék. Ahhoz, hogy megértsük, miért van ez így, tudni kell, hogyan működik a cicák szeme, és mennyiben más, mint az emberi szem.

A macskák szemében az ideghártya mögött egy csillogó réteg, az úgynevezett „tapetum lucidum” található. Amikor a fénysugár eléri az ideghártyát, az alatta lévő fénylő rétegen az visszatükröződik, ennek következtében a sugár még egyszer eljut a fényérzékeny sejtekhez. A macskák szeme legalább hatszor olyan fényérzékeny, mint az emberi szem, azonban tökéletes sötétségben ők sem látnak. Nappal hajszálvékony rést hagyva zárul össze a szivárványhártya. Mivel azonban ellentétben más éjszakai állatokkal a macska napközben is aktív életet él, érzékeny szemét meg kell óvnia a nappali fénytől. A szemhéj alatt egy vékony, szürke bőrréteg, az úgynevezett pislogóhártya található, ennek feladata a portól és a szennyeződéstől védeni a szemgolyót, és ez segíti eloszlatni a könnyek.et, nedvesítve a szemet. Ez a pislogóhártya csak akkor látható, amikor az állat nagyon fáradt, vagy ha beteg.

A retina a szem egyik fontos része, mely botokból és kúpokból áll. A botoknak a gyenge fényviszonyok alatti látásban és a mozgás érzékelésében van fontos szerepük, míg a kúpoknak a színlátásban. Az emberi retinában több a kúp, mint a rúd, míg a macskáknál pont fordítva. Ez az oka annak, hogy a legapróbb mozgásra is olyan élénken reagálnak.

Nos, ez a magyarázata annak, hogy a macskák élénken reagálnak a lézerfény mozgására. Abban a pillanatban, hogy bekapcsolja a lézerfényt, a macska perfirériás látása érzékeli azt, és ennyi elég is a ragadozó ösztön aktivizálódásához.

kicsi vörös macska lézerfénnyel játszik

Lézer pro és kontra

Jó ideje zajlik a vita afelett, hogy szabad-e lézerrel játszania a macskáknak, avagy sem.

A macska azért kergeti a lézerfényt, mert az agya azt üzeni neki, hogy el kell kapnia és meg kell ölnie egy mozgó zsákmányt. Tehát még ha játéknak is tűnik, amikor üldözi a piros fényt, ő ezt teljesen komolyan csinálja. Ám akármennyire is ügyes a macska, sosem fogja tudni elkapni a fénypontot, nem tudja megölni és elfogyasztani, azaz sosem ér véget a ragadozó munka ciklusa.

Sok cica rájön erre, és egyszerűen abbahagyja a hiábavaló üldözést. Azonban más macskák számára kifejezetten frusztráló a hiábavaló küzdelem. Ők a frusztráló helyzetre különféleképpen reagálhatnak, például agresszívvá, vagy akár destruktívvá is válhatnak. Amennyiben úgy érzékeli, hogy kedvence rosszul reagál a lézerfényre, inkább hagyja abba a játékot és ne próbálkozzon vele többször.

Egy gazdi sem szeretné, ha ez az egyébként jópofa és szórakoztató játék rosszra fordulna, és agresszív viselkedésbe torkollna. Ezért próbálja meg, hogy mindig, amikor a fényponttal szórakoznak, ad valamilyen finom jutalomfalatot a cicának, miután abbahagyták a játékot, így megkapja a zsákmány elkapásának és elfogyasztásának illúzióját.

Fehér-vörös macska lézerfénnyel játszik

Biztonságos játék

Feltételezve, hogy a cica valóban élvezi a lézerfény üldözését, és nem jelent számára csalódást, hogy a végén nem tudja elkapni a zsákmányt, nincs miért aggódnia. A lézer üldözése ebben az esetben kifejezetten jó módja a macska mentális és fizikai inspirálásának. Emellett lehetővé teszi, hogy az állat kiélje ösztöneit, amire, valljuk be, a lakásban tartott állatoknak nem sok lehetőségük van. Túlsúlyos állat esetében ez kifejezetten jó inspiráció a mozgásra, mely fontos kiegészítő eleme a diétának.

Persze minden játék akkor jó, ha biztonságos.

Sose világítson közvetlenül a macska szemébe.

Még a játékra kínált lézerfények is igen erős fényt bocsátanak ki, azért sosem szabad az állat vagy más ember szemébe világítani vele. Ha mégis megtenné, az látási problémákhoz és akár komoly szemsérüléshez is vezethetne.

Legyen mindig több, másféle játéka is a cicának. Ha a lézer az egyetlen játékszere, nagyobb az esélye a frusztrációnak. Ezért fontos, hogy többféle olyan játékszer legyen, amellyel akár a vadászatot is tudja imitálni, és amelyeket rendszeresen cserélget, hogy ne tudjon ráunni egyikre sem.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci