Miért félnek a macskák a kígyóuborkától?

A videomegosztó oldalak tele vannak olyan videókkal, amelyekben a gazdák uborkát tesznek a cica mögé. A macska megfordul és megijed, hatalmasat ugorva hátra. Persze, első alkalommal ez viccesnek is tűnik, de később az ember elgondolkodik, vajon miért fél a cica az uborkától?

Nos, miért félnek a macskák az uborkától?

Azt tudjuk, hogy a macska ragadozó állat, de az sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a természetben ők egyúttal prédák is. Igen, a macska nagyon sokféle állat prédája lehet, tehát egyetlen cica sem szereti, ha valami hirtelen felbukkan mögötte. A macskák látása, hallása és szaglása igen érzékeny, sőt, sokkal jobb szaglással és hallással bírnak, mint a kutyák.

Amikor egy macska megfordul, és valami olyat lát meg, ami korábban nem volt ott, megijed.

Ez a reakció még súlyosabb lehet, ha olyankor helyezi mögé az uborkát, amikor eszik, iszik vagy az alomtálat használja, ugyanis ezek még sebezhetőbbé teszik a cicát. Ilyenkor az állat nem tud úgy figyelni a környezetére, mint egyébként, és amikor az alomdobozt használja, elmenekülni sem tud olyan gyorsan, mint más helyzetekben.

Azért félnek az uborkától, mert kígyóra hasonlít?

A közhiedelem szerint a macskák azért félnek a kígyóuborkától, mert – nevéhez hűen – hasonlít a kígyóra. Hosszú, keskeny, és általában van benne egy kis göcsört, akárcsak egy igazi kígyóban, amikor tekereg.  Érthető, hogy amikor a cica megfordul, és valami olyat lát, ami egyrészt korábban nem volt ott, másrészt kígyóra hasonlít, megijed.

macska ül és hátrafele figyel

Persze az első rémület, ijedt felugrás után rájön, hogy ami odakerült, az valójában egy zöldség, és nem fenyegeti őt veszély. Egyébként érdemes kipróbálni: ha nem az állat mögé, hanem elé teszi le az uborkát, a macska nem fog megijedni, mert azonnal felismeri, hogy ez számára nem fenyegető.

A másik probléma a teóriával az, hogy a macskák általában nem félnek a kígyóktól, sokkal inkább érdeklődnek irántuk, kíváncsivá teszi őket a másik állat. Ha találkoznak eggyel, elkezdik mancsukkal piszkálni, és esélyesen megállapítják, hogy ez a valami második pillantásra már nem is hasonlít a kedvenc játékukra. Ha csak nem marta meg a kígyó a cicát, nem valószínű, hogy félni fog tőle, és fel sem merül benne, hogy a tekergő, sziszegő valami árthat neki.

Egyszóval: nem valószínű, hogy bármelyik macska kígyónak gondolna egy uborkát, szimplán attól ijed meg, hogy valami ismeretlen dolog észrevétlenül a háta mögé került.

fekete-fehér macska megy és figyel

Miért szeretik egyesek mégis ijesztgetni a cicát az uborkával?

Lehet, hogy egy videó megnézése után viccesnek és jó ötletnek tűnik kipróbálni ezt, ámde nem szabad elfelejteni, hogy ahogy az embereknek, úgy a macskák számára is kellemetlen lehet, sőt, árthat is a hirtelen ijesztgetés. Az adrenalinlöket, ami ilyenkor éri az állatot, komoly pánikot és feszültséget okozhat.

Az az állat, amely rendszeresen ki van téve ennek a korántsem jópofa tréfának, hamar elkezdhet szorongani. Amennyiben ezt az ijedtséget étkezés vagy alomhasználat közben tapasztalja meg, megeshet, hogy a későbbiekben elutasítja az ételt, vagy megtagadja az alomhasználatot. Sőt, meg is sérülhet az állat, amikor hirtelen fel- és elugrik, de akár leverhet, összetörhet bármit a környzeetében.

Nem mellékesen pedig elég gonosz dolog szándékosan ijesztgetni szeretett állatunkat, nem?

Egyszóval, ha még szórakoztatónak is tűnik első alkalommal egy ilyen videó, mindig gondoljon bele, mi lenne, ha ez a saját cicájával történne. Ha pedig mégis ragaszkodik az uborkához, vegyen egy uborka formájú játékot, töltse meg macskamentával és játsszanak vele közösen egy jó nagyot.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci