Miért fekszik rá a cica mindenre?

Ül a gazdi a konyhaasztalnál, kortyolgatja a reggeli kávét, előtte a napi újság, amiben épp a híreket böngészi. Ám az újság hirtelen egy szőrös, doromboló halommá változik. Ugyanez a helyzet a laptoppal, ahol a billentyűzet és a fél kijelző transzformálódik, esetleg az egér tűnik el egy cicapocak alatt.

A macsek egyszerűen összegömbölyödik, és édesdeden elalszik, miközben gazdája nem tudja folytatni a munkát vagy a hírek olvasását.

Olyannal is biztos szembesült már a legtöbb macskás ember, hogy munkába készülődve elővette a fekete öltönyét, vagy színházba indulva a kis fekete ruhát. Míg visszament a szekrényhez egy ingért vagy harisnyáért, az addig valahol láthatatlanul pihenő cica szép gombóccá gyűrte a holmikat és belefeküdt a közepébe. Persze, ezt a hacukát már nem lehetett felvenni.

fekete cica a laptopon fekszik

De próbálja meg, hogy letesz egy papírt akár egy futballstadion közepére, garantált, hogy hamarosan jön egy macska és ráfekszik. A macskák ugyanis szeretnek dolgokon feküdni – legyenek azok papírdarabok, összehajtott törölközők, ruhák, vagy bármi más. Ennek több oka is lehet.

Egyrészt a cicák szeretnek a közelünkben lenni. Tudják, hogy ha az orrunk elé tolják magukat, akkor figyelmet kapnak, ami általában simogatásban, fül- vagy állvakarásban, jutalomfalatban nyilvánul meg. Emellett egy macskának melegre és biztonságra van szüksége, és ha valamire ráfekszik, azzal kielégíti ezt az igényét.

Emellett az illatukat is rajta akarják hagyni mindenen, ami hozzánk tartozik, mert így nagyobb biztonságban érzik magukat.

A macskák szeretik a kis tereket, számukra biztonságot nyújt, és ez megmagyarázhatja, hogy miért választanak mindig egy kicsi, meghatározott területet, például egy összehajtott törülközőt vagy szoknyát egy nagyobb területen, mondjuk az ágyon, vagy az egeret vagy a klaviatúrát a számítógép asztalon. Lehet, hogy ez csak az ösztön – vagy a melegség iránti igény, amely az anyag bizonyos textúrájához vonzza őket.

mérgesen nyávogó macska fekszik az újságon

Igazából az ok talán rejtély, de az tény, hogy még ha néha bosszantó is ez a viselkedés, akkor is kedves és bájos, akár a bizalom, a szeretet megnyilvánulásának is felfogható. Ha valóban nagyon zavaró, amikor ráfekszik munka közben a laptopra a cica, vagy belenyávog egy online meetingbe, egyszerű a megoldás: amíg a munka tart, ki kell rakni a helyiségbő. Persze nem csak úgy kihajítani, hanem lehetőleg ellátni valamilyen izgalmas játékkal, amivel elfoglalhatja magát, akár egy jutalomfalatokkal töltött ügyességi játékkal. Újságot olvasni, vagy a telefont görgetni pedig fél kézzel is lehet, és ha a másikkal a cicát simogatja, az biztosan nem akar majd ráfeküdni ezekre a tárgyakra.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci