Miért eszik a cicák a papírt?

A macskáknak sokféle furcsa szokása van, olyan, melyeket a gazdák nem tudnak hova tenni. Ezek egyike az, hogy ha leesik bármilyen papír a földre, a cica nagy eséllyel lecsap rá, játszik vele, majd elkezdni rágcsálni, sőt, sokszor meg is eszi.

Mi lehet ez oka ennek az általában veszélytelen, ám esetenként problémákat okozó viselkedésnek?

A macskák kíváncsi lények, az orrukkal és a szájukkal felfedezik a világot azáltal, hogy megszagolják, megkóstolják, sőt meg rágják az érdekes tárgyakat.

Olyan szagokat és ízeket éreznek, amelyeket az ember nem képes érzékelni. Bármilyen furcsán is hangzik, a papír és a karton sok macska számára vonzó, legfyen az akár  nyomtatópapír, számlák, könyvek, magazinok, kartondobozok, WC-papír és papírtörlő. Hogy melyik cicának melyik tetszik inkább, teljesen eltérő. Van, amelyik bármelyik papírral képes játszani, bármelyiket megkóstolja, míg mások előnyben részesítenek bizonyos papírfajtákat.

cica az asztalon ülve papírral játszik

A cica elkezdi nyalogatni, rágcsálni a papír, pusztán azért, hogy felfedezze, mi az, vagy játsszon vele egy kicsit, aztán rájön, hogy igazából tetszik neki a szaga és az íze. Vannak macskák, melyek egyszerűen csak megrágcsálják, majd otthagyják, mások azonban le is nyelik a megcsócsált papírdarabokat.

Doromboló kedvenceink ragadozók, ösztönösen élvezik a préda vadászatát, elfogását és elfogyasztását. Nem kizárt, hogy a papír széttépése hasonlatos számukra a zsákmány széttépésére, annak elfogyasztása előtt.

Ismert ugyanakkor a pica fogalma, azaz amikor olyan nem élelmiszer jellegű termékeket fogyasztunk, amelyeknek nincs egészségügyi előnye. Ez az állapot embereknél, macskáknál, kutyáknál és más állatoknál is előfordul. A papírevés a pica egyik formája, melynek többféle oka lehet.

  • Kíváncsiság
  • Unalom
  • Szórakozás, játék (gyakran tetszik a macskáknak a papír textúrája)
  • Kismacskáknál fogváltás
  • Stressz vagy szorongás
  • Obszesszív-kompulzív zavar
  • Tápanyaghiány

cica átszakított pípron kidugja a fejét

Okozhat-e gondot a papírevés?

A papírt rágcsáló cicák közül csak kevesen nyelik is azt le, ráadásul általában csak kis mennyiségben. Azonban nagy mennyiségű papír elfogyasztása egészségügyi problémákhoz vezethet. A papír fából vagy hasonló anyagokból kivont cellulózszálból készül, és a feldolgozás során különféle vegyszereket használnak. A kész papír gyakran tartalmaz tintát, festékeket. Az egyes papírokban lévő vegyszerek mérgezőek lehetnek, bár szerencsére sok papírra lenne szükség ahhoz, hogy mérgezést okozzon a cicának.

A papírevéssel kapcsolatban a legnagyobb veszély a bélelzáródás. Míg a kisebb mennyiséget meg tudja emészteni az állat, a nagyobb mennyiség magába szívja a gyomorban és a bélrendszerben levő folyadékot, és összeállva el tudja zárni a beleket. Szerencsés esetben az állat kihányja a papírt, de ha elakad a sok lenyelt és gombóccá összeáltt papír a bélrendszerben, azonnali állatorvosi beavatkozásra van szükség.

A bélelzáródás tünete lehet, ha papírevés után hányás, hasmenés, étvágytalanság és levertség jelentkezik. A has fájdalmassá és/vagy puffadttá válhat.

macska kartondobozzal játszik

Hogyan előzhető meg a papírevés?

Nos, a papírevés megelőzésének a legjobb módja, ha a cica nem fér hozzá a papírokhoz. Tegye a könyveket és magazinokat a polcokra vagy ha felugrál értük, akkor fiókokba. A fontos papírokat fiókokban vagy műanyag mappákban tárolja (kivéve, ha a macska a műanyagot is rágcsálja). Amennyiben kedvence nem csak belefekszik a kartondobozokba, hanem meg is rágja és le is nyeli őket, ne hagyja elől a dobozokat. A vécé ajtaját tartsa zárva, így biztos nem fér hozzá sem a vécépapírhoz, sem az üres gurigákhoz.

Mindemellett érdemes gondot fordítani arra, hogy a macska környezete a számára vonzóbb és érdekesebb legyen, több lehetőséget adjon az unalom elűzésére.

Sok közös játékkal, macskabútorok, kaparófák és érdekes játékok elhelyezésével elterelhető a cica figyelme a papírokról, és mindig kellően elfoglalt lesz az állat.

A közhiedelemmel ellentétben a macskákat lehet tanítani és nevelni. Pozitív megerősítéssel, simogatással, jutalmazással igenis hatékonyan taníthatók a macskák. Próbálja megtanítani kedvencének a tiltást jelentő szavak valamelyikét, és ha a papír felé osonodik, használja ezt és terelje el a figyelmét valamilyen játékkal vagy egy finom jutalomfalattal.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci