Miért eszi a cica a macskaalmot?

A macskák bizony hajlamosak arra, hogy sok, az ember számára furcsa, vagy nem elfogadható dolgot egyenek meg, akár macskaalmot is. Ennek pedig sokféle oka lehet.

A jelenséget pica-nak (ejtsd: pika) nevezzük, és nem más, mint egy evészavar, olyan dolgokelfogyasztása iránti vágy, amelyek nem evésre valók. Az elnevezés egyébként a szarka (Pica pica) latin nevéből ered, nem véletlenül, hiszen a szarka köztudomásúan nagy étvágyú és kevéssé válogatós madár.

Maga a tünet nem csak a macskáknál, de kutyáknál, sőt, embereknél is megfigyelhető, sőt, meglehetősen gyakori.

A macskák hihetetlenül érdekes tárgyakat képesek elfogyasztani, különböző textilek, gyapjú, zsinórok, fonalak, hajgumik, befőttes gumik,  elektromos kábelek,  műanyagok,  macskaalom,  növények eshetnek perverz étvágyuk áldozatául.

macska táskafület rág

Míg a pica enyhébb formája (például ehetetlen tárgyak nyalogatása vagy rágcsálása) csak furcsa az ember számára, legfeljebb idegesítő, ám a macska számára ártalmatlan, addig a súlyosabb forma már komoly életveszéllyel is járhat számukra. Súlyos pica esetén számolni kell a bélelzáródás, gyomor- vagy bélsérülés, mérgezés vagy áramütés veszélyével.

Miért eszik a macskák a macskaalmot?

Amennyiben a cica macskaalmot eszik, az jelezhet akár egészségügyi, akár viselkedési problémát. Ha úgy gondolja, egészségügyi oka lehet a dolognak, akkor mielőbb vigye el az állatot állatorvoshoz, főleg akkor érdemes mielőbb menni, ha a viselkedés hirtelen jelentkezik.

Egyes kiscicák egyszerű kíváncsiságból eszik az almot, ők általában gyorsan kinövik ezt, de komoly felügyelet alatt kell tartani őket, míg fel nem hagynak az alom kóstolgatásával.

Vérszegénység

Az alom evése jelezheti, hogy a macska beteg, vérszegény. A vérszegénység olyan állapot, amikor a vérben a vörösvérsejtek száma és a bennük levő hemoglobin (az oxigén szállításáért felelős fehérje) mennyisége jelentősen csökken. A macska esetében a vérszegénységet jelezheti a nagyon halvány (fehér vagy akár kékes), sápadt íny. A vérszegénység a vas, nyomelemek, vitaminok vagy esszenciális zsírsavak hiányára utalhat. Ezen túl az alom evése lehet leukémia vagy vesebetegség tünete is.

Ilyen helyzetben az állatorvos vér- és vizeletvizsgálatot végez, hiszen a vérből kimutatható a vérszegénység, a vizelet koncentrációja pedig az esetleges veseproblémákat jelezheti. A labroeredmények alapján megindulhat a gyógykezelés, mely hosszú távon jó eséllyel megszünteti az alomevés rossz szokását is.

cica papírdarálékban játszik

Táplálkozási hiányosságok

Jelentkezhet alomevés a cicánál akkor is, ha nem tud elegendő tápanyagot felvenni a táplálékából. Az A, B1 (Thiamine), L-karnitin, magnézium, a piruvát-kináz, a nátrium és / vagy a taurin hiánya enyhítésére ehet almot a macska, ugyanis az agyagalapú macskaalmok ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek kompenzálhatják a hiányt. Az állatorvos tud ajánlani olyan étrendet és táplálékkieglészítőket, melyekkel ezek a hiányok megszüntethetők, ezáltal az alomevés is kiküszöbölhető.

Kíváncsiság

A kicsi cica kíváncsi, és bizony a kíváncsiság ösztönözheti őt az alom kóstolgatására. Éppen ezért nem javasolják a csomósodó alom használatát a macska hat hónapos koráig, ugyanis a csomósodó alom lenyelve akár bélelzáródást is tud okozni. Emellett ügyelni kell arra, hogy a gazda nem mérgező almot használjon, és minden esetben kövesse a használati útmutatót. Amennyiben azt látja, hogy a cica kóstolgatja az almot, azonnal vegye ki az alomtálból, persze csak ha már elvégezte a dolgát.

Felnőtt macska is hajlamos lehet megkóstolni az almot, különösen akkor, ha nemrég váltott más típusra a gazda, főleg, ha az új alom anyaga búza vagy kukorica.

nyitott és fedeles alomtál grafikán

Hogyan lehet leszoktatni a cicát az alomevésről?

Az első lépés az állatorvosi kivizsgálás. Ha az orvos megállapította, hogy nem egészségügyi ok áll az alomevés hátterében, akkor a macska viselkedési zavaráról beszélhetünk, ezen kell dolgozni. Nagyon sokféle alomanyag és típus létezik: agyagos, szilikonos, csomósodó, illatos és illatmentes, kukorica-, búza- vagy papír alapú, stb. Első lépésként próbáljon meg másféle típusra váltani, függetlenül attól, korábban milyet használt.

  • Lehet, hogy a cica unatkozik. Próbálja meg valamilyen játékkal elterelni a figyelmét és lekötni őt. Csalogassa el az alomtáltól egy felhúzható egérrel, csörgő labdával, vagy tollas pálcával. Igazából bármilyen játék megteszi, amit a macska szeret, és ami iránt érdeklődéssel fordul.
  • Vizsgálja át a macska étrendjét. Nem kizárt, hogy a sarki szupermarketben vásárolt táp bár jónak tűnik, nem megfelelő a számára. Ilyenkor érdemes akár kicsivel drágább, de minőségi tápra váltani.
  • Próbálja meg kiaknázni a cica ragadozó ösztöneit. Vessen be étellel kapcsolatos játékokat, például jutalomfalattal töltött puzzle játékot, mely fokozza a ragadozó ösztön kiélésének vágyát. Mindez elvonja az állat figyelmét a nem kívánatos viselkedésről.
  • Ültessen egy cserépbe macskafüvet. Ez is képes elterelni az állat figyelmét az alom evéséről, hiszen valami sokkal finomabbat tud rágcsálni. Jó ötlet még a macskamenta. Ezt is tudja otthon termeszteni, akár egy cserép elegendő hozzá. Kínálhatja frissen a cicának, de ha ez nem megoldás, vehet neki macskamentával töltött játékokat, vagy egyszerűen lepermetezheti a kaparófáját, macskabútorát a spray változattal. Máris szívesebben tölti ott az idejét, mint az alomanyagot rágcsálva.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci