Miért csóválja a cica a farkát?

A macskák titokzatos lények, sokszor nehéz kitalálni, mire is gondolhatnak. Mivel nem tudják elmondani érzéseiket, így kénytelenek vagyunk testbeszédüket figyelni. A testbeszéd, ezen belül a farok mozgásának értelmezése a kulcs a macska titkainak megfejtéséhez.

Amikor a farok csóválja a macskát

Lehet, hogy ismerős a farkát boldogan csóváló kutya látványa. Ilyet az eb leggyakrabban akkor csinál, amikor örül, szeretne figyelmet kapni vagy játszani vágyik. Bár esetenként a macska is csóválhatja a farkát öröm miatt, mégis leginkább épp az ellenkezőjét jelzi esetükben mindez. Tehát az állat nem boldog és nem nyugodt. De akkor mi lehet az ok?

Nos, a cicák sokféle módon és sok ok miatt csóválhatják a farkukat. Nem mindegy, hogy lassan vagy nagyon gyorsan mozog a farok, esetleg a cica csóválás közben remeg. Amikor próbálja megfejteni a macska csóváló farkát, figyelje meg, hogy fekszik vagy áll, morog vagy sziszeg, és borzolja-e a szőrét avagy sem.

pici, vörös cica les az ajtófélfa mellől

  • Ha a macska fekve fekszik, nyugodtnak tűnik, esetleg dorombol, és azt látja, hogy a farka lassan ide-oda imbolyog, netalán időnként a földnek ütögeti, akkor valószínűleg boldognak és elégedettnek érzi magát.
  • Ha a cica alacsonyan tartja a farkát, és lassan egyik oldalról a másikra csapkodja, az gyakran annak a jele, hogy játékos kedve van. Próbáljon meg a kedvében járni egy játékkal, vagy esetleg egy klassz, közös játékidővel.
  • A macskák esetenként rángatják a farkukat, ha idegesek vagy nyugalomra vágynak. Ha ez a helyzet, akkor azt is láthatja, hogy a cica elfordítja a fejét vagy a testét, jelezve, hogy nyugalomra van szüksége. Máskor ez a farokmozdulat látható, ha az állat valami stimuláló dolgot néz, például madarakat az ablak másik oldalán, vagy egy, a füvön átszaladó egeret. Ilyen esetekben a farokrándulás valószínűleg akaratlan, egyszerűen az izgalom vagy a frusztráció kifejezése.
  • Ha a cica egyenesen feltartott farokkal közeledik a gazda felé, és a farok egy kicsit kicsit remeg, ez annak a jele, hogy macskája örül. Végre hazaért a gazdi! Az ezt alátámasztó egyéb testbeszédjelek is megfigyelhetők, mint például a lábhoz való dörgölőzés, a nyávogás és a dorombolás.
  • A farkát lassan előre-hátra csapkodó macska valószínűleg ugrani készül. Egy másik keresendő testbeszéd ilyenkor a test nagyon mozdulatlan tartása és valamilyen tárgy figyelmes bámulása.
  • Az a macska, amelyik gyorsan össze-vissza csapkodja a farkát, egyértelmű üzenetet küld: Maradj távol! Ez a farokmozgás annak a jele, hogy a cica dühös vagy fél. Egyéb testbeszéd, amelyet az ideges macskán tapasztalhat, a hátracsapott fülek, morgó vagy sziszegő hang, földre lapuló test és a felálló szőr, nem csak a testen, de bizony a farkon is. Ha éppen simogatja a cicát, de az hirtelen elkezdi csapkodni a farkát, ideje abbahagyni a tapogatást, simogatást, mert harapás, karmolás lehet a vége.

fehér cica megy a kavicson, farka csóválva

A boldog cica farka

Oké, szóval a farokcsóválás nem igazán, vagy legalábbis általában nem az állat boldogságát jelzi. De akkor mi történik a farokkal, amikor valóban boldog az állat? 

Az a cica, amelynek farka egyenesen felfelé áll, és nagyon mozdulatlanul tartja – esetleg enyhén ívelt a hegye –, esélyesen érdeklődik a figyelem és a játék iránt. Amikor lassan csapkodja a farkát, miközben alacsonyan tartja, jó eséllyel nyitott egy kis játékra a gazdával. Egyszóval, ilyenkor jól érzi magát a bőrében.

Amennyiben kétségei vannak, vajon hogyan is érzi magát kedvence, vagy mit üzen a farok mozgása, egyszerűen hagyjon neki egy kis teret, és engedje, hogy ő közeledjen akkor, amikor készen áll egy kis szeretetre, simogatásra vagy közös játékra.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci